26

Odp: USR9108 + OpenWRT i potrzebuje waszej pomocy

Wolumen jednak zszedł na psy. Obszedłem budy i wielkie oczy robili. Jeden człowiek, widać bardziej świadomy, zaproponował mi zakup scalaka MAX232. Ech! Widzę, że jednak trzeba na aledrogo zamówić i czekać na przesyłkę, a router leży :-( Chyba zainwestuję po prostu w CA-42 - będę miał przy okazji kabelek do ściągnięcia danych za starej Nokii :-)

27

Trzeba było kupić. Do tego kilka kondensatorów i masz gotowca - od biedy można to na pajączka lub na płytce prototypowej złożyć.

PS. Skocz do najbliższego sklepu gsm i kup ca-42.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Po krótkiej przerwie związanej z moim wyjazdem wracam do tematu. Mam już kabelek CA-42, podłączyłem się do routera i ... nic. W trakcie uruchamiania routera powinienem chyba na terminalu mieć wyświetlane jakieś komunikaty, a nic takiego się nie dzieje. Coś robię źle? Zabiłem ten router kompletnie?

Pozdrawiam

29

Albo źle podłączyłeś kabel, albo on po prostu nie działa. Odłącz go od routera, zrób połączenie pomiędzy tx/rx i zobacz czy to co wpisujesz widać na ekranie.

30

Kabel sprawdzałem z Nokią 3100 i działa, ale sprawdzę jeszcze z pętlą.

31

Eeee [maciekb] dogadałbyś się z Cezarym to by Ci go przywrócił do życia. Sorry za wcięcie smile

Wszystkie posty dotycza: WRT160NL
Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

32

A to inna już sprawa smile

33

artitu napisał/a:

Eeee [maciekb] dogadałbyś się z Cezarym to by Ci go przywrócił do życia. Sorry za wcięcie smile

No pewnie bym się dogadał, ale podchodzę do tego ambicjonalnie ;-)

34

Cezary napisał/a:

A to inna już sprawa smile

O - super :-) Czyli w ostateczności będę miał jakieś wyjście. Na razie usiłuję sprawę opanować we własnym zakresie. Może się przy okazji czegoś nauczę ;-)

35

Że tak przypomnę: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=263

36

Cezary napisał/a:

Że tak przypomnę: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=263

Jeszcze się ze 2 dni pomęczę i jak się nie uda to chyba skorzystam ;-)

To teraz może ktoś podpowie co robię źle. Poniżej zdjęcia urządzeń, które usiłuję ze sobą połączyć. W sieci znalazłem opis wtyczki kabelka CA-42 - może ktoś zweryfikuje, czy poprawny, bo zwieranie Rx z Tx nie powoduje w HyperTerminalu absolutnie nic - mogę sobie cisnąć klawisze do śmierci (ale jak się podepnę z Nokią 3100, to PC Suite ściąga z niej ładnie dane). Połączenie mam skonfigurowane na COM20 (na tym porcie siedzi kabelek CA-42), 115200 8-N-1, brak sterowania przepływem. PC Suite oczywiście zabijam, więc raczej nie bruździ mi na tym COMie.
Nigdy nie miałem problemu z łączeniem się po RS232 z jakimiś dziwnymi urządzeniami, typu sondy wilgotności, moduły wagowe, sterowniki PLC i inne pierdoły, a z zafajdanym routerem nie mogę. No zaraz mnie normalnie coś trafi! :-)

Drugie zdjęcie to elektronika routera z naniesionymi oznaczeniami - tak na wszelki wypadek upewniam się, czy to właściwe złącze :-)

wtyczka

router

37

Rozpiski złacza w 9108 nie pamiętam - podłącz tylko gnd/rx kablai i szukaj gdzie jest tx na płytce.

38 (edytowany przez maciekb 2010-12-02 12:13:11)

Ech. Mam ten słynny kabelek, który nie jest zasilany od strony USB, tylko ciągnie zasilanie z zupełnie odwrotnej strony :-) Pewnie trzeba go poczęstować jakimś napięciem. Na pinach w routerze mam napięcia (biały kwadrat = 1): 1-4=3.28V, 2-4=3.24V, 3-4=3.28V. Piny 1 i 2 idą przez rezystory zdaje się bezpośrednio do procesora, więc stawiałbym, że Twoja rozpiska się zgadza i są to Tx/Rx. Pin 4 to ewidentnie gnd, pozostaje 3 - według Twojej rozpiski nc, ale on jest ewidentnie jednak gdzieś podpięty. Mogę zaryzykować i zasilić sobie z niego kabelek CA-42?

No i jeszcze pytanie, dlaczego wszędzie jest jakieś napięcie? Wydawało mi się, że na Rx powinno być w najlepszym wypadku jakieś niższe, jeśli nie 0V.

39

Tak, 4 powienien być VCC, zresztą ktoś chyba o tym pisał tu. Możesz sprawdzić.

40 (edytowany przez maciekb 2010-12-02 17:34:06)

No i wszystko jest ok. Całe to zamieszanie z powodu głupiego kabla, który potrzebuje zewnętrznego zasilania. W każdym razie dementuję pogłoski, które wyczytałem gdzieś na tym forum, że najtańszy kabelek CA-42 dostępny na Allegro za około 4.99 PLN nie nadaje się do komunikacji z routerem. Nadaje się :-)

Dzięki Cezary za pomoc. Na razie wróciłem do oryginalnego softu, bo przez ten tydzień zmieniła mi się trochę koncepcja budowy sieci :-) USR pewnie będzie docelowo robił za modem, a do bardziej zaawansowanych prac poszukam czegoś innego :-)

Pozdrawiam

PS: Widziałem posty kilku osób, które chciałyby jakoś estetycznie rozwiązać wyprowadzenie RS232 na obudowę routera, ale jakoś bez sukcesu. Czy ktoś może polecić jakieś nieduże, przykręcane gniazdko z minimum czterema pinami?