1

Temat: Gargoyle zamiennik WPS

Z tego co przeczytałem to WPS zostało wyłączone w Gargoyle. Czy jest jakiś dodatek który byłby zamiennikiem tej funkcji lub odpowiednikiem?

2

Odp: Gargoyle zamiennik WPS

Zamierzasz zakładać nowy wątek z każdym pytaniem, które Ci się nasunie, bez sprawdzania, czy czasem nie zostało to już opisane/przegadane?

http://eko.one.pl/?p=openwrt-wps

3

pepe2k napisał/a:

Zamierzasz zakładać nowy wątek z każdym pytaniem, które Ci się nasunie, bez sprawdzania, czy czasem nie zostało to już opisane/przegadane?

Eh pepe2k pytam o zamiennik ponieważ WPS zostało wyłączone bo ma lukę bezpieczeństwa.

4

Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Eh pepe2k pytam o zamiennik ponieważ WPS zostało wyłączone bo ma lukę bezpieczeństwa.

A przeczytałeś? Nie ma zamiennika, chcesz używać, to sobie zainstaluj, to co jest potrzebne.

5

pepe2k napisał/a:

A przeczytałeś? Nie ma zamiennika, chcesz używać, to sobie zainstaluj, to co jest potrzebne.

To nie ma niczego do zainstalowania, żeby udostępnić znajomemu net jak do mnie wpadnie lub żeby coś zaciągnął z sieci wewnętrznej np z dysku podpiętego do routera?

6

Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:

To nie ma niczego do zainstalowania, żeby udostępnić znajomemu net jak do mnie wpadnie lub żeby coś zaciągnął z sieci wewnętrznej np z dysku podpiętego do routera?

Podać mu hasło do sieci? Zrobić sobie dodatkową sieć pod przyciskiem? Wsadzić mu skrętkę w... laptopa?

7

pepe2k napisał/a:
Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Podać mu hasło do sieci? Zrobić sobie dodatkową sieć pod przyciskiem? Wsadzić mu skrętkę w... laptopa?

Zrobić sobie dodatkową sieć pod przyciskiem? Możesz rozwinąć myśl? Czyli napisać o czym pomyślałeś pisząc to?

8

Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:
Nemcio napisał/a:

Zrobić sobie dodatkową sieć pod przyciskiem? Możesz rozwinąć myśl? Czyli napisać o czym pomyślałeś pisząc to?

Myślałem właśnie o tym, o czym napisałem - zrobić sobie dodatkową sieć Wi-Fi, którą będzie można uruchomić przyciskiem (domyślnie w Gargoyle przyciskiem włączasz/wyłączasz Wi-Fi, więc znajdź inny przycisk lub zmień sposób działania tego, który masz).

9 (edytowany przez Nemcio 2014-11-13 00:53:09)

pepe2k napisał/a:

Myślałem właśnie o tym, o czym napisałem - zrobić sobie dodatkową sieć Wi-Fi, którą będzie można uruchomić przyciskiem (domyślnie w Gargoyle przyciskiem włączasz/wyłączasz Wi-Fi, więc znajdź inny przycisk lub zmień sposób działania tego, który masz).

Jest to gdzieś opisane i czy można do tego wykorzystać przycisk wps?
Czy nmyślisz o tym:
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=967

10

Tak, tak, między innymi.

11

pepe2k napisał/a:

Tak, tak, między innymi.

Między innymi czyli są jeszcze inne rozwiązania? Jakie?

12

Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Tak, tak, między innymi.

Między innymi czyli są jeszcze inne rozwiązania? Jakie?

Autorskie, to znaczy - jak sobie zrobisz, tak będzie działać.

13

Czy ktoś mógł by mi pomóc uruchomić przycisk WPS w moim ruterze TP-Link TL-MR3220? Zainstalowałem sobie gargoyle, ponieważ internet mi mulił, a ruter osiągał wysoką temperaturę pracy... podpiąłem pendriva i zrobiłem exroota, wszystko działa, ale wykonanie instrukcji z linku (http://eko.one.pl/?p=openwrt-wps) na stronie dotyczącej WPSa to chyba zbyt duże wyzwanie jak dla mnie. A może ktoś ma jakieś inne rozwiązanie dla mnie? posiadam drukarkę Samsung CLP-325W i zawsze podłączałem ją do sieci za pomocą przycisków WPS, po wgraniu gargoyle przycisk w ruterze nie pełni już swojej funkcji więc podpiąłem laptopa przez USB do drukarki i ręcznie wyszukałem moją sieć, ale niestety drukarka nie chce się połączyć z siecią mimo wpisania jej prawidłowego hasła.

Jest jakaś dobra dusza która coś podpowie?

14

Masz do wykonania dokładnie podane polecenia. Z czym masz problem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

15

tomus napisał/a:

[...] posiadam drukarkę Samsung CLP-325W i zawsze podłączałem ją do sieci za pomocą przycisków WPS, po wgraniu gargoyle przycisk w ruterze nie pełni już swojej funkcji więc podpiąłem laptopa przez USB do drukarki i ręcznie wyszukałem moją sieć, ale niestety drukarka nie chce się połączyć z siecią mimo wpisania jej prawidłowego hasła.

Jest jakaś dobra dusza która coś podpowie?

Skoro nie łączy się normalnie, to skąd wiesz, że będzie się łączyć przez WPS? Ja bym się skłaniał raczej do problemów w połączeniu drukarki z routerem na OpenWrt/Gargoyle niż w braku WPS. Zresztą, nie jesteś pierwszą osobą na forum, której to nie działa - poszukaj, były tutaj podawane jakieś rozwiązania dla podobnych problemów.