Temat: Fabryczny mac
Witam.
Czy Gargoyle przyjmuje fabryczny mac domyślnie czyli ten co jest na spodniej nalepce czy generuje całkiem nowy mac?
Jak mogę sprawdzić bo potrzebuję podać dostawcy netu jaki mam mac.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Fabryczny mac
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Czy Gargoyle przyjmuje fabryczny mac domyślnie czyli ten co jest na spodniej nalepce czy generuje całkiem nowy mac?
Naprawdę tego nie zauważyłeś? Masz to na głównej stronie po zalogowaniu się w Gargoyle... "Adres MAC WAN".
Nemcio napisał/a:Jak mogę sprawdzić bo potrzebuję podać dostawcy netu jaki mam mac.
Naprawdę tego nie zauważyłeś? Masz to na głównej stronie po zalogowaniu się w Gargoyle... "Adres MAC WAN".
Zauważyłem, ale jest on inny niż ten na etykiecie.
Ten fabryczny jest podany jako wan1 po wpisaniu na ssh ifconfig i dlatego pytam czy Gargoyle przyjmuje fabryczny mac czy generuje własny.
Nie generuje własnego. Odczytuje ten który jest w urządzeniu, lecz może różnic się od tego z naklejki to producenci też umieszczają adres wifi, wanu, lanu czy innego interfejsu.
pepe2k napisał/a:Nemcio napisał/a:Jak mogę sprawdzić bo potrzebuję podać dostawcy netu jaki mam mac.
Zauważyłem, ale jest on inny niż ten na etykiecie.
Ten fabryczny jest podany jako wan1 po wpisaniu na ssh ifconfig i dlatego pytam czy Gargoyle przyjmuje fabryczny mac czy generuje własny.
Jaki wan1?
Poza tym, popatrz na te adresy MAC raz jeszcze i skup się - o ile się różnią?
Masz tam więcej niż jeden interfejs i potrzebujesz więcej niż jeden adres MAC. OpenWrt akurat tak to sobie ustawia.
ifconfig
br-lan Link encap:Ethernet HWaddr E8:DE:27:6D:43:D2
inet addr:192.168.1.1 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::eade:27ff:fe6d:43d2/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:47078 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:51839 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:10622172 (10.1 MiB) TX bytes:48733683 (46.4 MiB)
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr E8:DE:27:6D:43:D2
RX packets:128654 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:135588 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:53173258 (50.7 MiB) TX bytes:120577253 (114.9 MiB)
Interrupt:4
eth0.1 Link encap:Ethernet HWaddr E8:DE:27:6D:43:D2
RX packets:38 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:675 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:5732 (5.5 KiB) TX bytes:112917 (110.2 KiB)
eth0.2 Link encap:Ethernet HWaddr E8:DE:27:6D:43:D2
inet addr:175.15.20.3 Bcast:175.15.20.255 Mask:255.255.255.0
RX packets:128605 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:134907 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:50849690 (48.4 MiB) TX bytes:119921412 (114.3 MiB)
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:220 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:220 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:18109 (17.6 KiB) TX bytes:18109 (17.6 KiB)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr E8:DE:27:6D:43:D3
RX packets:47034 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:52328 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:11274880 (10.7 MiB) TX bytes:49859058 (47.5 MiB)
wlan1 Link encap:Ethernet HWaddr E8:DE:27:6D:43:D4
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:648 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:122472 (119.6 KiB)
Pogrubiony tekst jest to mac z nalepki na spodzie.
Jeśli wrócę np do oryginalnego oprogramowania to taki mac będzie miał ruter dlatego zadałem pytanie jak to jest z macem w Gargoyle.
No to pisz wlan1, a nie wan1... to NIE JEST TO SAMO.
Tak jak napisałem - jeden z interfejsów będzie miał ten mac z naklejki.
No to pisz wlan1, a nie wan1... to NIE JEST TO SAMO.
Sorki literówka.
Więc mam podać z naklejki? Bo obecnie w gui jest wyświetlany mac z eth0.
Nie. mac adres wanu E8:DE:27:6D:43:D2 masz podać dostawcy.
pepe2k napisał/a:No to pisz wlan1, a nie wan1... to NIE JEST TO SAMO.
Sorki literówka.
Więc mam podać z naklejki? Bo obecnie w gui jest wyświetlany mac z eth0.
Jak grochem o ścianę... przecież dostałeś już odpowiedź w pierwszym poście:
Masz to na głównej stronie po zalogowaniu się w Gargoyle... "Adres MAC WAN".
Cezary napisał/a:Nie. mac adres wanu E8:DE:27:6D:43:D2 masz podać dostawcy.
Dzięki.
Oczywiście jeślibym powrócił do oryginalnego softu to mac będzie nadal taki jak napisałeś.
Nemcio napisał/a:pepe2k napisał/a:No to pisz wlan1, a nie wan1... to NIE JEST TO SAMO.
Sorki literówka.
Więc mam podać z naklejki? Bo obecnie w gui jest wyświetlany mac z eth0.Jak grochem o ścianę... przecież dostałeś już odpowiedź w pierwszym poście:
pepe2k napisał/a:Masz to na głównej stronie po zalogowaniu się w Gargoyle... "Adres MAC WAN".
Wolałem się zapytać i być pewnym bo po odpaleniu rutera niczego nie sprawdzałem. nawet hasła nie zmieniałem i odrazu wasz soft wgrałem.
Dla mnie było dziwne, że producent podał inny mac a nie za bardzo wiem jak w Gargoyle jest to rozwiązane.
Oczywiście jeślibym powrócił do oryginalnego softu to mac będzie nadal taki jak napisałeś.
Niekoniecznie i lepiej to sobie sprawdź.
Nemcio napisał/a:Oczywiście jeślibym powrócił do oryginalnego softu to mac będzie nadal taki jak napisałeś.
I jak zwykle... nadal nie nauczyłeś, że masz przy poście przycisk "Edytuj"? Naprawdę możesz w jednym poście zawrzeć dwie odpowiedzi, nie musisz walić jednym za drugim.
pepe2k dajże człowiekowi skończyć pisać, a potem namarudź. Nie każdy jest taki struś pędziwiatr jak Ty.
I sprawdź sobie teraz marudo. tu nie ma żadnych funkcji musticytatu, a dwóch wypowiedzi nie zacytuję naraz tylko po kolei.
No to mam wgrywać oryginalny soft żeby sprawdzić? A potem od nowa bawić się w robienie Gargoyle?
pepe2k napisał/a:Nemcio napisał/a:Oczywiście jeślibym powrócił do oryginalnego softu to mac będzie nadal taki jak napisałeś.
I jak zwykle... nadal nie nauczyłeś, że masz przy poście przycisk "Edytuj"? Naprawdę możesz w jednym poście zawrzeć dwie odpowiedzi, nie musisz walić jednym za drugim.
pepe2k dajże człowiekowi skończyć pisać, a potem namarudź. Nie każdy jest taki struś pędziwiatr jak Ty.
I sprawdź sobie teraz marudo. tu nie ma żadnych funkcji musticytatu, a dwóch wypowiedzi nie zacytuję naraz tylko po kolei.
Naprawdę nie potrafisz skopiować dwóch wypowiedzi i wkleić w jedno pole...?
Niemniej... cieszy mnie, że w końcu, po blisko 90 postach, zrozumiałeś, co i jak ![]()
No to mam wgrywać oryginalny soft żeby sprawdzić? A potem od nowa bawić się w robienie Gargoyle?
W takim razie zajrzyj sobie do źródeł OpenWrt i OFW, i porównaj, jak są przypisywane adresy MAC.
Nemcio napisał/a:pepe2k napisał/a:Niekoniecznie i lepiej to sobie sprawdź.
I sprawdź sobie teraz marudo. tu nie ma żadnych funkcji musticytatu, a dwóch wypowiedzi nie zacytuję naraz tylko po kolei.Naprawdę nie potrafisz skopiować dwóch wypowiedzi i wkleić w jedno pole...?
Niemniej... cieszy mnie, że w końcu, po blisko 90 postach, zrozumiałeś, co i jak
Trzeba było na PW mi napisać, że tu takie zwyczaje, a nie mieszać mnie z błotem publicznie.
Pogubić się można z tymi quote przecież.
Tak odsyłasz do źródeł hehhe może za kila tygodni jak więcej czasu będzie i jak się zorientuje co i jak. Jak narzazie to obiad jakieś 20 min temu dopiero zjadłem.
Trzeba było na PW mi napisać, że tu takie zwyczaje, a nie mieszać mnie z błotem publicznie.
Pogubić się można z tymi quote przecież.
Dostałeś Internety tydzień temu? Naprawdę nie wiesz jak działają fora internetowe?
Jak gubisz się w prostym cytowaniu przy pomocy BB code, to nie wiem czy powinieneś zajmować się OpenWrt i routerami, tam to dopiero można się "pogubić".
Nemcio napisał/a:Trzeba było na PW mi napisać, że tu takie zwyczaje, a nie mieszać mnie z błotem publicznie.
Pogubić się można z tymi quote przecież.Dostałeś Internety tydzień temu? Naprawdę nie wiesz jak działają fora internetowe?
Jak gubisz się w prostym cytowaniu przy pomocy BB code, to nie wiem czy powinieneś zajmować się OpenWrt i routerami, tam to dopiero można się "pogubić".
Tak nie wiem jak działają fora o tym profilu jak wasze. Nie było mi potrzebne dotychczas pisanie na nich i u was pierszy raz zacząłem pisać dopytując się o sprawy rutera. Na innych forach o innej temeatyce używa się multicytatów i odpowiada się na posty.
Przecież tu nie ma żadnego edytora bbcode wszystko pisze się z palca. Takie skrypty to się używało 10-15 lat temu.
pepe2k napisał/a:Nemcio napisał/a:Trzeba było na PW mi napisać, że tu takie zwyczaje, a nie mieszać mnie z błotem publicznie.
Pogubić się można z tymi quote przecież.Dostałeś Internety tydzień temu? Naprawdę nie wiesz jak działają fora internetowe?
Jak gubisz się w prostym cytowaniu przy pomocy BB code, to nie wiem czy powinieneś zajmować się OpenWrt i routerami, tam to dopiero można się "pogubić".Tak nie wiem jak działają fora o tym profilu jak wasze. Nie było mi potrzebne dotychczas pisanie na nich i u was pierszy raz zacząłem pisać dopytując się o sprawy rutera. Na innych forach o innej temeatyce używa się multicytatów i odpowiada się na posty.
Przecież tu nie ma żadnego edytora bbcode wszystko pisze się z palca. Takie skrypty to się używało 10-15 lat temu.
Jak Ci nie odpowiada, to przecież nie musisz korzystać ![]()
Jak Ci nie odpowiada, to przecież nie musisz korzystać
Marudo a Ty dalej marudzisz haha. Ważniejsze jest coś się dowiedzieć i nauczyć od fachowców.
pepe2k napisał/a:Jak Ci nie odpowiada, to przecież nie musisz korzystać
Marudo a Ty dalej marudzisz haha. Ważniejsze jest coś się dowiedzieć i nauczyć od fachowców.
Dla twojej informacji: Odpisujesz jednemu z najlepszych fachowcow na tym forum. Od strony hardware (software tez) jest wrecz elitarny. Radze wazyc slowa ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Fabryczny mac
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc