Temat: Obraz Cezarego i rootfs -unsquash i zmiana - pytanie
Witam,
Wpadłem ostatnio na genialny pomysl, aby uzyc FMK rozpakowac obraz Cezarego i do rootfs dorzucic cos i cos ujac. Skonczylo sie oczywiscie klopsem gdyz spakowany ponownie fmk rozwalil strukture partycji flasha - szczesliwie zostal u-boot bo musial i na szczescie nie ruszylo ARTa - byl za krotki rootfs. Problem jest znany na forum OpenWrt opisany ze wywala sie rootfs w routerze po takim dzialaniu. Odtworzenie i skasowanie partycji pomiedzy u-bootem i artem troche gimnastyki kosztowalo z przeliczaniem, ale sie udalo z consoli wgras factory.
Pytanie polega na tym, czy ktos probowal mtd rotfs partycje zrzucac rozkapresowac ja , zmianic zawartosc i skompresowac i wrzucic spowrotem mtd na flasha. Moze ktos opracowal jakis skrypcik z toolchaina , ktory by wykonal taka karkolomna operacje - napewno by to wielu osoba pomoglo (i zaszkodzilo) - nie wiem czy to jest mozliwe czy gdzies CRC nie jest wazne i system wstanie. Po FMK niestety cos sie psuje w magick bit i crc i zaczyna sie rozkompresowywac system i nagle zdycha na takowym bledzie jak powiedzialem wczesniej.