Cezary napisał/a:Zrestartuj router. Dostałeś link gdzie opisałem jak to ustawić w gui. Przeczytałeś?
Więc tak:
Po pierwsze to nie doczytałem, mój błąd, bo czytałem i robiłem konfig dla hilinka podczas gdy poniżej był opis co zrobić na gargoile tylko dla modemu. Co okazało się prostsze niż proste...
Ale...
To nie wystarczyło
Na początek zmieniłem interface WAN na wwan0, (jedyny jaki jest do wyboru obok domyślnego) i zmieniłem IP na 192.168.2.1
nie zadziałało
następnie w sekcji STATUS - "Podłączone urządzenia", sprawdziłem co tam jest w USB i było nieznane urządzenie i jego MAC. Skopiowałem MAC i dalej w KONFIGURACJA - DHCP dodałem ten MAC i dałem jakiś tam opis, typu modem lte i to także zapiałem.
dalej nic
Nie wiem tylko czy te czynności były konieczne.
Zdziałało gdy zmieniłem:
w sekcji KONFIGURACJA w typie połączenia nie: DHCP kablowe, ale: modem 3G/LTE/NDIS
interface WAN: wwan0
protokół NDIS
urządzenie pojawiło mi się : /dev/ttyUSB0
Operator: Play - Polska Online
APN: internet
Wtedy po zapisaniu zmian zadziałało 
Ale teraz tak.
1. Adres IP urządzenia mam cały czas 192.168.1.1 bo po zmianie na .2.1 nie loguje mi się do urządzenia
2. nie mam dostępu do modemu, żeby przykładowo sprawdzić jego konfigurację czy poziom sygnału i jaki mam zasięg. Pomimo, że router nadał mi IP 192.168.1.174, nie jest dostępne przez przeglądarkę pod tym adresem
3. jeszcze co mnie dziwi niezmiernie, gdy modem podłączałem do PC miałem zasięg WCDMA, a max jakieś słabe 3G,
transfer na poziomie 256-540kb/s. Dopiero po podłączeniu anteny zewnętrznej zmieniało mi się pasmo na LTE i transfer ok 7mega. Korzystam puki co na kartę preepaid więc podejrzewam, zę to jest takie celowe ograniczenie (preepaid w play ma ograniczenie do 15mega/s) ALE... Po podłączeniu modemu do routera bez anteny zewnętrznej, nadal mam 6-7 mega transferu... Doprawdy, nie wiem jak to możliwe.
Dodam, że anteny zewnętrznej do routera także jeszcze nie wkręciłem a są to przecież dwie dookulne 2,4Ghz dla sieci WLAN...
Ciekawe to... Wygląda na to że przez router będzie mi działąć lepiej niż bezpośrednio pod USB PC... 
Jakkolwiek wielkie dzięki za pomoc, bo sam bym nie dał rady.
Będę jeszcze kombinował jak dostać się do modemu przez ten router...
Wszelkie podpowiedzi oczekiwane wręcz... 
Jakkolwiek, powiększyłem moją nieco skromną wiedzę o konfiguracjach sprzętowych