76

Odp: E3272 i pytanie o prędkość

zurdar napisał/a:
pepe2k napisał/a:

To jakiś przewrażliwiony masz ten firewall...
Jak wyżej - pierwszy raz spotykam się z firewallem, który blokuje aplikacje łączące się z localhostem.

Proszę bardzo:

http://www.sphinx-soft.com/Vista/index.html

Wprawdzie wyświetla ostrzeżenie, ale najwyraźniej je zignorowałem. A skonfigurowałem go tak żeby z automatu blokował wszelaki ruch dopóki sam nie dodam wyjątków.

To znaczy, że sam sobie tak ustawiłeś, a nie że domyślnie tak jest wink
Nie ma to i tak znaczenia, bo najwyraźniej w tym wypadku to nie firewall jest winny, ale wskazówkę warto zapamiętać na przyszłość.

77

Gruberek napisał/a:

Błąd 10 to brak sterowników. Zainstaluj te http://przeklej.org/file/ycOdq3/MobileBrServ.zip
Jak nie pomoże to te http://przeklej.org/file/BxQpjm/HiLink.zip

No spróbuję jeszcze powalczyć z tymi sterownikami, ale ostatecznie chciałbym wiedzieć jak można podejść do tematu instalacji sprzętu w wersji modem ...

78

chalice napisał/a:
Gruberek napisał/a:

Błąd 10 to brak sterowników. Zainstaluj te http://przeklej.org/file/ycOdq3/MobileBrServ.zip
Jak nie pomoże to te http://przeklej.org/file/BxQpjm/HiLink.zip

No spróbuję jeszcze powalczyć z tymi sterownikami, ale ostatecznie chciałbym wiedzieć jak można podejść do tematu instalacji sprzętu w wersji modem ...

Zainstaluj te sterowniki i sprawdź na PC w ogóle czy ten modem działa Ci w takim trybie.

79

chalice napisał/a:

Od razu po instalacji firmware i przez kolejną webUI nie wyciągnąłem modemu, ale gdy pojawił mi się ten komunikat odpiąłem modem ale po ponownym podłączeniu nie wykrył go ani nie zainicjował instalacji. Zaporę i natywisus comodo także wyłączyłem. Niestety nieskuteczne to było... sad
Pytanie jak należy zainstalować urządzenie w wersji modem na WRT

1. Instalujesz sterowniki do modemu + mbbServiceSetup.exe
2. wkładasz modem - windows rozpoznaje sprzęt, instaluje sterowniki itp.
3. instalujesz FW na modemie i wyjmujesz modem
4. wkładasz modem ponownie. Windows powinien znowu znaleźć nowe urządzenia (nie pamiętam już jakie).
5. Uruchamiasz instalację WebUI i powinno już pójść.

Jak nie idzie to sprawdź przynajmniej jakie urządzenia pojawiają się w menedżerze urządzeń po kroku 4.

80

secam7 napisał/a:

Znany problem, sterowniki cdc-ncm w kernelu 3.10 są mocno niedopracowane.
Jedyne co o nich można powiedzieć to to że działają.
Generalnie poczytaj sobie ten wątek: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=8634
Dopiero w kernelu 3.15 są zmiany, a o nim w openwrt póki co można zapomnieć.

To jest właściwy problem który dotyka modemy uruchamiane na routerach (od niespełna tygodnia użytkuję E3276) i wydajność sterownika leży w porównaniu do QMI (przy Gargoyle jest jeszcze jedna przypadłość- ping wyższy o ok. 20ms - to mnie zastanawia bo na starym Asusie WL500gp mam Olega i tam przy NCM ten czynnik nie występuje).                                         

KMY napisał/a:

Testowałem też 3272 nie hilink i w zasadzie niczym się nie różnił od E398, czasy połączenia, przerwy w połączeniu praktycznie takie same.

E3272 jest następcą E3276, który jest dostępny od 2-lat, przez ten czas temat osiąganych prędkości, stabilności we współpracy z routerami praktycznie nie został rzucony do dyskusji co z tym zrobić (ściągając wielokrotnie firmware do różnych modemów, aplikacje Megafona z rosyjskich serwerów-tam on był przez ten czas ciągle wałkowany, nie wnikałem za bardzo w szczegóły bo nie miałem tego modemu). Tutaj na eko podejmował go wcześniej @secam7 (choć na zbyt słabych routerach-ten sterownik wymaga RAM-u, jak router go nie ma to robi "fikołek"-np. "Oleg" firmware z QMI/E398 potrafi działać non-stop miesiąc, a z NCM wystarczy  przycisnąć go kilkoma speed-ami i restart, sam z siebie po kilku dniach również restart). Wręcz nie mogę w to uwierzyć-tysiące ludzi użytkowało ten modem z routerami, a za ledwie kilka osób miało odwagę napisać prawdę jak działa ten modem i sterownik- podobnie teraz z tymi HiLink-ami, raptem 2 osoby napisały że przy wysokiej temperaturze są problemy @Nemcio i @oken (nagrodzony już punktami na tym "super mobilnym forum" za ortografię, tj. popis moderatorów big_smile ).                                             Między E398 a E3272/3276 jest ogromna różnica jeżeli używamy go z routerami USB-E398 pobiera więcej energii, zwłaszcza na starcie, sterownik QMI działa stabilnie, ograniczeniem transferu są jedynie możliwości sieci i użytego routera, będzie działać na routerach z 32MB RAM. E3272/3276 mniej zużywa prądu, zwłaszcza na starcie, obsługuje go kiepski, nie stabilny sterownik NDIS NCM, do routerów z 32MB wskazany szybki update do HiLinka. smile

81

zurdar napisał/a:

1. Instalujesz sterowniki do modemu + mbbServiceSetup.exe
2. wkładasz modem - windows rozpoznaje sprzęt, instaluje sterowniki itp.
3. instalujesz FW na modemie i wyjmujesz modem
4. wkładasz modem ponownie. Windows powinien znowu znaleźć nowe urządzenia (nie pamiętam już jakie).
5. Uruchamiasz instalację WebUI i powinno już pójść.

Jak nie idzie to sprawdź przynajmniej jakie urządzenia pojawiają się w menedżerze urządzeń po kroku 4.

Ale rozumiem, że to wskazówki do przerobienia go jeszcze raz w hilinka?
Wolałbym tego już nie podejmować. Mam obecnie wersję 3272 modem i taką chciałbym zainstalować na gargoile. Rozumiem, że w takim przypadku nie muszę już nic instalować na modemie?
Jeśli możesz mnie poinstruować jakie kroki aby zainstalować wersję modem to poproszę
Co do tamtych prób przerobienia go w hilinka, to po udanej operacji zmiany softu i przed wgraniem webUI, modem gdy go podłączałem prezentował się jako niepomyślnie zainstalowane oprogramowanie sterownika, jako dysk był nośnikiem którego nie można otworzyć bo plik może być uszkodzony, a manager urządzeń nie występował w ogóle. Ani w kartach sieciowych ani jako nieznane urządzenie

82 (edytowany przez zurdar 2014-11-13 07:28:26)

Przykro mi ale o Gargoyle nie mam pojęcia. Używam BB z Luci i tam idzie to w miarę bezproblemowo, ale z tego co czytałem to w Gargoyle w zasadzie "robi się samo".

83

@chalice: http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm# … 3e353iinne

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

84

mam pewnie banalny problem a mianowicie
router podłączony przez ethernet do PC i jednocześnie modem lte przez usb też do PC
problem jest taki, że przy zestawionym połączeniu lokalnym, choć jestem połączony z ISP, nie ma żadnej wymiany pakietów, dopiero jak wypnę kabel LAN albo wyłączę kartę ethernet to natychmiast mam transfer z sieci.
Gdy jestem połączony z routerem przez konsolę i próbuję zainstalować sterowniki CDC to na komendę: 
"# opkg update"
pojawia mi się komunikat:
"Downloading package list for attitude_adjustment source...
WARNING: Could not retrieve package list for attitude_adjustment"
Wiadomo, to dlatego że nie może się ściągnąć sterownik z sieci.
Problem może i banalny, ale jak go rozwiązać skoro jednoczesny dostęp do internetu wiąże się z brakiem dostępu do routera...
Może muszę się postarać o inny niż przez USB rodzaj dostępu... sad
Dodam że firewall comodo wyłączony!

85

1. Zmień adres ip routera na lan, nie będzie się gryzło
2. gargoyle ma wszystkie wymagane pakiety w sobie, nic nie robisz z konsoli. Po prostu podłącz i ustaw.

86

Cezary napisał/a:

1. Zmień adres ip routera na lan, nie będzie się gryzło

zmieniłem adres przez konsolę bo przez www nie działało, na adres na 192.168.2.1 ale dalej się gryzie. Jednak, co mnie dziwi, IP routera widzę w ustawieniach zmieniło się na .2.1, ale zalogować się do neigo mogę jedynie przez .1.1

Cezary napisał/a:

2. gargoyle ma wszystkie wymagane pakiety w sobie, nic nie robisz z konsoli. Po prostu podłącz i ustaw.

Znaczy rozumiem że mam ustawić przez menu z pozycji przeglądarki www? jeśli tak to nie wiem jak to zrobić...

87

Zrestartuj router. Dostałeś link gdzie opisałem jak to ustawić w gui. Przeczytałeś?

88 (edytowany przez chalice 2014-11-13 13:44:52)

Cezary napisał/a:

Zrestartuj router. Dostałeś link gdzie opisałem jak to ustawić w gui. Przeczytałeś?

Więc tak:
Po pierwsze to nie doczytałem, mój błąd, bo czytałem i robiłem konfig dla hilinka podczas gdy poniżej był opis co zrobić na gargoile tylko dla modemu. Co okazało się prostsze niż proste...
Ale...
To nie wystarczyło

Na początek zmieniłem interface WAN na wwan0, (jedyny jaki jest do wyboru obok domyślnego) i zmieniłem IP na 192.168.2.1
nie zadziałało

następnie w sekcji STATUS - "Podłączone urządzenia",  sprawdziłem co tam jest w USB i było nieznane urządzenie i jego MAC. Skopiowałem MAC i dalej w KONFIGURACJA - DHCP dodałem ten MAC i dałem jakiś tam opis, typu modem lte i to także zapiałem.
dalej nic
Nie wiem tylko czy te czynności były konieczne.
Zdziałało gdy zmieniłem:
w sekcji KONFIGURACJA w typie połączenia nie: DHCP kablowe, ale: modem 3G/LTE/NDIS
interface WAN: wwan0
protokół NDIS
urządzenie pojawiło mi się : /dev/ttyUSB0
Operator: Play - Polska Online
APN: internet

Wtedy po zapisaniu zmian zadziałało smile
Ale teraz tak.
1. Adres IP urządzenia mam cały czas 192.168.1.1 bo po zmianie na .2.1 nie loguje mi się do urządzenia
2. nie mam dostępu do modemu, żeby przykładowo sprawdzić jego konfigurację czy poziom sygnału i jaki mam zasięg. Pomimo, że router nadał mi IP 192.168.1.174, nie jest dostępne przez przeglądarkę pod tym adresem
3. jeszcze co mnie dziwi niezmiernie, gdy modem podłączałem do PC miałem zasięg WCDMA, a max jakieś słabe 3G,
transfer na poziomie 256-540kb/s. Dopiero po podłączeniu anteny zewnętrznej zmieniało mi się pasmo na LTE i transfer ok 7mega. Korzystam puki co na kartę preepaid więc podejrzewam, zę to jest takie celowe ograniczenie (preepaid w play ma ograniczenie do 15mega/s) ALE... Po podłączeniu modemu do routera bez anteny zewnętrznej, nadal mam 6-7 mega transferu... Doprawdy, nie wiem jak to możliwe.
Dodam, że anteny zewnętrznej do routera także jeszcze nie wkręciłem a są to przecież dwie dookulne 2,4Ghz dla sieci WLAN...
Ciekawe to... Wygląda na to że przez router będzie mi działąć lepiej niż bezpośrednio pod USB PC... smile
Jakkolwiek wielkie dzięki za pomoc, bo sam bym nie dał rady.
Będę jeszcze kombinował jak dostać się do modemu przez ten router...
Wszelkie podpowiedzi oczekiwane wręcz... wink
Jakkolwiek, powiększyłem moją nieco skromną wiedzę o konfiguracjach sprzętowych smile

89

Czyli ty NIE MASZ hilinka tylko zwykły modem.

90

Cezary napisał/a:

Czyli ty NIE MASZ hilinka tylko zwykły modem.

No tak tak.. mam zwykły modem...
Właśnie o tym mówiłem wcześniej, że nie udało mi się zrobić poprawnie update do hilink i obawiałem się że kombinując dalej go uszkodzę i ostatecznie chciałem konfigurować w wersji modem...

91

Gdy teraz patrzę to transfer mam podobny zarówno przez usb komputera, (ciut szybciej), jak i przez router. Jedynie ping mi się wydłużył o 20ms. Ktoś już o tym pisał. Czy chodzi może o to że w wersji modem tak właśnie będzie się działo i jedynie hilink daje dobre osiągi?
Router spowalnia pakiety o 20ms a dostęp do routera mam średnio 1 ms, nie wiem jak to się dzieje...
Ktoś ma jakiś pomysł może?
I jeszcze jedno mnie martwi. Gdy wyłączę router z zasilania razem z komputerem przykładowo, to po ponownym uruchomieniu nie mam neta dopóki nie otworzę routera i w konfiguracji jeszcze raz nie zapiszę ustawień. Router nie wznawia połączenia po restarcie. Może to kwestia jeszcze jakichś ustawień?

92

uzyj OpenWrt i bedziesz miał normalne pingi

93

chalice napisał/a:

Jedynie ping mi się wydłużył o 20ms. Ktoś już o tym pisał. Czy chodzi może o to że w wersji modem tak właśnie będzie się działo i jedynie hilink daje dobre osiągi?
Router spowalnia pakiety o 20ms a dostęp do routera mam średnio 1 ms, nie wiem jak to się dzieje...
Ktoś ma jakiś pomysł może?

Tak tj. z tym sterownikiem na Gargoyle, ping będzie ok j.w podał @onken. Co do wznawiania połączenia to użyj monitora połączenia w konfiguracji.

94

jarek7714 napisał/a:

Tak tj. z tym sterownikiem na Gargoyle, ping będzie ok j.w podał @onken. Co do wznawiania połączenia to użyj monitora połączenia w konfiguracji.

Czyli musiałbym zmienić soft z gargoyle na OpenWRT i tam ponownie skonfigurować modem? Rozumiem, że to jedno z alternatywnych SW dla routera podobnie jak gargoyle, tyle, że modem LTE będzie na nim działał bez większych opóźnień?
Czy mógłbym jeszcze prosić o link do softu dla modelu WDR3600?
Bo wyszukałem to:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-wdr3600
ale nie widzę tam pliku instalacyjnego. Źle to chyba rozumiem...
Ponadto czy mogę zmienić SW na openWRT jeśli będę startował nie z oryginalnego softu tp-linka ale z gargoyle?

95

Tu masz jak ju masz wgrane Gargoyle

http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/ar … pgrade.bin

96

onken napisał/a:

Tu masz jak ju masz wgrane Gargoyle

http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/ar … pgrade.bin

Dzięki za link, tylko jeszcze pytanie
Z tego co doczytałem to OpenWRT nie ma nakładki graficznej dla przeglądarki i muszę konfigurować wszystko z konsoli. Trochę to dla mnie śliski temat, ale można spróbować. Znalazłem przykładowo komendy dla uruchomienia radia i szyfrowania WPA. Ale rozumiem, że wszystkie pozostałe ustawienia też wprowadzam za pomocą komend?
Czyli ustawienia interfejsu WAN, punkt dostępu APN itp wszystko przez telnet albo ssh? Czy też może router połączy się z modemem automatycznie. Ale nie jest to wersja hilink.
Obawiam się trochę tej konfiguracji. Czy dobrze to rozumiem, że to dlatego ten ping jest dłuższy, że zawartość nakładki graficznej typu gargoyle powoduje przedłużony bieg pakietów?

97

Ma interfejs graficzny. Faq być chociaż przeczytał na górze tej strony.

98

Cezary napisał/a:

Ma interfejs graficzny. Faq być chociaż przeczytał na górze tej strony.

No ok. Nie doczytałem. rozumiem, że abym miał interfejs graficzny przez przeglądarkę instaluję przez telnet albo ssh nakładkę LuCI jak podano tu:
http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne … 15b0c4b601
i rozumiem, że ta nakładka mniej ingeruje z pakiety niż gargoyle i nie wydłuża tak pinga, nie pomniejsza transferu?

99

A nie możesz zainstalować po prostu softu z gui? Gui to gui nie ma wpływu na transfer chyba że robi dodatkowe rzeczy typu pomiary łącza czy statystyki.

100

Cezary napisał/a:

A nie możesz zainstalować po prostu softu z gui? Gui to gui nie ma wpływu na transfer chyba że robi dodatkowe rzeczy typu pomiary łącza czy statystyki.

No pewnie można z gui wszystko doinstalować, tylko chyba będę miał z tym problem, bo nie znam aż tak komend i linuxa. Znalazłem przykładowo komendy jak na czystym wrt zainstalować radio i je zabezpieczyć, ale jak skonfigurować modem lte nie znalazłem. A to nie jest wersja hilink. Ponadto jeśli zostawię wrt bez nakładki graficznej, to właśnie nie będę miał dostępu do żadnych danych które czasem są użyteczne, typu jakaś dodatkowa konfiguracja sprawdzenie statusu itp.
Wiem, wszelkie zmiany robię znów przez konsolę, ale... heh nie siedzę w tym na co dzień, nie jestem programistą, teraz się trochę oczytałem w temacie, ale przyjdzie czas, że zapomnę o pewnych rzeczach i będę znów miał problem, żeby doraźnie coś zmienić czy sprawdzić...
A czy jak zainstaluję LuCI to ten soft także spowalnia pakiety? Swoją drogą to ciekawi mnie jak to jest, że nakładki graficzne powodują spowalnianie aż o 20ms. Chyba, że coś źle rozumuję