1

Temat: Instalacja drugiego dysku

Czy jest możliwość zainstalowania drugiego dysku np jako sdb podłączonego do usb2?

2

Odp: Instalacja drugiego dysku

Jest możliwość, ale numeracja sdX jest przypisywana przez kernel.

3

pepe2k napisał/a:

OK. dysk nie został załapany po podłączeniu i restarcie. wyłączyłem i włączyłem raz drugi restartowałem i załapał.
Teraz pytanie czy poprzez gui można zamontować jakąś partycję na tym dysku (mam 3 partycje) żeby nie została sformatowana. Chcę porobić dostępy przez ftp, sambę. Jeśli nie można zrobić bez formatowania partycji przez gui to proszę o podpowieð jak inaczej zrobić.

4

Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:

OK. dysk nie został załapany po podłączeniu i restarcie. wyłączyłem i włączyłem raz drugi restartowałem i załapał.
Teraz pytanie czy poprzez gui można zamontować jakąś partycję na tym dysku (mam 3 partycje) żeby nie została sformatowana. Chcę porobić dostępy przez ftp, sambę. Jeśli nie można zrobić bez formatowania partycji przez gui to proszę o podpowieð jak inaczej zrobić.

Jak już zadajesz takie pytania, to byś się pochwalił:
1. Jakiego systemu używasz (wątek jest w dziale OpenWrt, ale to jest zbyt ogólne - wersji OpenWrt jest kilka...).
2. Na czym - jaki to sprzęt, platforma.
3. Piszesz o GUI... ale o jakim?
4. Masz 3 partycje... i co dalej? Jakieś systemy plików tam już masz, czy nie?

Naprawdę mam wrażenie, że trollujesz. W innych wątkach piszesz o swojej doskonałej znajomości linuxa, a potem się okazuje, że nie wiesz jak edytować pliki i montować systemy plików. To nawet śmieszne nie jest. Za dużo już na starcie nakłamałeś.

5

pepe2k napisał/a:
Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Jak już zadajesz takie pytania, to byś się pochwalił:
1. Jakiego systemu używasz (wątek jest w dziale OpenWrt, ale to jest zbyt ogólne - wersji OpenWrt jest kilka...).
2. Na czym - jaki to sprzęt, platforma.
3. Piszesz o GUI... ale o jakim?
4. Masz 3 partycje... i co dalej? Jakieś systemy plików tam już masz, czy nie?

Naprawdę mam wrażenie, że trollujesz. W innych wątkach piszesz o swojej doskonałej znajomości linuxa, a potem się okazuje, że nie wiesz jak edytować pliki i montować systemy plików. To nawet śmieszne nie jest. Za dużo już na starcie nakłamałeś.

1. Obecnej wersji Gargoyle
2. TP-Link TL-WDR3600v.15
3. Zarządzanie ruterem przez www
4. Trzy partyvje:
a- ntsf
b- ext4 (tą chcę zamontować bez formarowania)
c- fat32
Dla ścisłości dysk WD Elements 2TB interfejs: USB 3.0
Nie mam zamiaru trollować. Co ma znnajomośc linuxa. Gargoyle używa całkiem innych komend i poleceń. Ma swoje specyficzne komendy. Co ma znajomość debiana, ubuntu czy centosa do Gargoyle którym bawię sie dopiero od 2 dni.
Przykładowo fstab ma tutaj całkiem inną budowę i składnię niż w ubuntu.

6

Tu nie ma fstaba w takim znaczeniu jak w linuksie. Tworzy on się poniekąd z konfigów ale to co jest w /etc/config poza nazwą nic w wspólnego z fstab nie ma. Mogło by się nazywać alamakota i było by dobrze.

Gargoyle samodzielnie montuje dyski. Zamontował? (polecenie mount)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Cezary napisał/a:

Tu nie ma fstaba w takim znaczeniu jak w linuksie. Tworzy on się poniekąd z konfigów ale to co jest w /etc/config poza nazwą nic w wspólnego z fstab nie ma. Mogło by się nazywać alamakota i było by dobrze.

Gargoyle samodzielnie montuje dyski. Zamontował? (polecenie mount)

Tak zamontował. w gui nośniki usb też są widoczne partycje. Ale jesli tam wybiore partycję i system plików to mi sformatuje partycję. Nie ma opcji dodawania udziałów czy partycji bez formatowania żeby przyznać udziały samby czy ftp bez formatowania i dlatego sie zapytałem jak to zrobić.
To chyba nie jest zbrodnia, że się pytam bo chcę się nauczyć obsługi. I dlaczego od razu wyciągacie wnioski, że trolluję.
Przecież chyba to forum jest właśnie od tego żeby się dopytywać jak się czegoś nie wie żeby się nauczyć. No chyba, że się mylę.

8

Moment. Jak zamontował to nie będzie tego formatował. O czym piszesz znów? Pokaż wynik polecenia mount.

9

Cezary napisał/a:

Moment. Jak zamontował to nie będzie tego formatował. O czym piszesz znów? Pokaż wynik polecenia mount.

Przepraszam. Musiałem wyjść z domu pilnie.
Na spokojnie teraz sprawdziłem jeszcze raz. Masz rację po podłączeniu i restarcie rutera teraz zamontowało poprawnie i już nie pokazało okna z opcjami formatowania partycji tylko jest box z wyborem partycji do montowania i w jakim standardzie partycja jest sformatowana. Widocznie wcześniej mi nieprawidłowo zaskakiwało montowanie dysku.
Z jaką szybkością powinno kopiować pliki przez sambę bo mi kopiuje z 5,3 MiB/s
Jeśli można się jeszcze zapytać to czemu nie zrobiłeś transmission jako dodatku do instalowania z gui jak w LUCI?

10

Z tego samego powodu co zawsze - ile razy konfigurujesz transmission żeby konfigurację trzeba było robić z gui?

11

Nemcio napisał/a:

Widocznie wcześniej mi nieprawidłowo zaskakiwało montowanie dysku.

Rozwiniesz czy znowu ściema? Samo nagle zaczęło działać? Cuda jakieś?

12

No tak, ale dla laików by było to puściejsze i bardziej przyjaźniejsze.
A jak to jest z tą szybkością kopiowania z i do dysku podpiętego?

13

Z tego modelu co masz - jakieś 12-14MB/s. Z ftp i nie obciążonego zbędnymi usługami dysku z extem. Po sambie będzie wolnej, zależy jeszcze od tego co tam masz uruchomione.

14

pepe2k napisał/a:
Nemcio napisał/a:

Nudzi Ci się? Energia Ciebie rozpiera? Jeśli tak to idź przebiegnij się parę kilometrów. Wyżej pisałem, że za którymś razem dopiero mi załapało. Nie za pierwszym razem.
Człeku ogarnij się.
Teraz na spokojnie jeszcze raz zrobiłem.

15

Cezary napisał/a:

Z tego modelu co masz - jakieś 12-14MB/s. Z ftp i nie obciążonego zbędnymi usługami dysku z extem. Po sambie będzie wolnej, zależy jeszcze od tego co tam masz uruchomione.

Testuję właśnie ftp i leci ok 7-7,2MiB/s max. Oprócz pisania tutaj nic nie robię, ani nie ściągam. Testiję ściąganie po wifi na lapka oddalonego od rutera niecałe 2m.

16

Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:
Nemcio napisał/a:

Nudzi Ci się? Energia Ciebie rozpiera? Jeśli tak to idź przebiegnij się parę kilometrów. Wyżej pisałem, że za którymś razem dopiero mi załapało. Nie za pierwszym razem.
Człeku ogarnij się.
Teraz na spokojnie jeszcze raz zrobiłem.

Skończ już z tym ściemnianiem.
Poza tym, przy każdym swoim poście masz link "Edytuj", korzystaj z niego, nie pisz posta pod postem.

17

Nemcio napisał/a:
Cezary napisał/a:

Testuję właśnie ftp i leci ok 7-7,2MiB/s max. Oprócz pisania tutaj nic nie robię, ani nie ściągam. Testiję ściąganie po wifi na lapka oddalonego od rutera niecałe 2m.

Niee, na wifi to nie masz co testować. WiFi zależy od wielu czynników - ja np. masz 40 sieci w otoczeniu i więcej niż 4MB/s jest ciężko uzyskać.

Kablem testuj.

18

Cezary napisał/a:
Nemcio napisał/a:
Cezary napisał/a:

Niee, na wifi to nie masz co testować. WiFi zależy od wielu czynników - ja np. masz 40 sieci w otoczeniu i więcej niż 4MB/s jest ciężko uzyskać.

Kablem testuj.

Mało mam sieci wfi mieszkam w domu jednorodzinnym i w zasięgu są 2-3 sieci.
Teraz testuję po kablu i leci ok 12MiB/s.

19

pepe2k napisał/a:

Poza tym, przy każdym swoim poście masz link "Edytuj", korzystaj z niego, nie pisz posta pod postem.

Proszę Ciebie jeśli nie masz nic do napisania co do tematu i odpowiedzi związanych z tematem to odpuść i nie spamuj w moich postach bo niczego nie wnosisz oprócz spamu. Ponadto Twoje wypowiedzi świadczą o poziomie twojej kultury i ogłady. Zachowujesz się jak dwunastolatek po prostu a ja z tego wieku wyrosłem kilkadziesiąt lat temu.
Zastanów się nad tym co napisałem bo coraz bardziej wyrabiam o Tobie zdanie i coraz bardziej mi żal Ciebie.

20

Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Proszę Ciebie jeśli nie masz nic do napisania co do tematu i odpowiedzi związanych z tematem to odpuść i nie spamuj w moich postach bo niczego nie wnosisz oprócz spamu. Ponadto Twoje wypowiedzi świadczą o poziomie twojej kultury i ogłady. Zachowujesz się jak dwunastolatek po prostu a ja z tego wieku wyrosłem kilkadziesiąt lat temu.
Zastanów się nad tym co napisałem bo coraz bardziej wyrabiam o Tobie zdanie i coraz bardziej mi żal Ciebie.

Jesteś tu nowy i już na samym starcie dałeś niezły popis... na te prawie 80 Twoich postów w ciągu 6 dni, większość to jakieś pierdoły i typowy trolling. Tylko przypomnę Ci, że już co najmniej dwa razy się z tym forum oficjalnie w swoich postach żegnałeś. Naprawdę, czytając te posty, miałem szczerą nadzieję, że sobie idziesz i tym razem nie walisz ściemy jak we wcześniejszych swoich postach. Oj jak się pomyliłem!

PS. Raz jeszcze, bo widzę, że do Ciebie to trzeba kilka razy, aż zaskoczysz (może to normalne, że z wiekiem czytanie ze zrozumieniem siada?). Przy każdym swoim poście masz link "Edytuj", korzystaj z niego, nie pisz posta pod postem.

21

pepe2k napisał/a:
Nemcio napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Jesteś tu nowy i już na samym starcie dałeś niezły popis... na te prawie 80 Twoich postów w ciągu 6 dni, większość to jakieś pierdoły i typowy trolling. Tylko przypomnę Ci, że już co najmniej dwa razy się z tym forum oficjalnie w swoich postach żegnałeś. Naprawdę, czytając te posty, miałem szczerą nadzieję, że sobie idziesz i tym razem nie walisz ściemy jak we wcześniejszych swoich postach. Oj jak się pomyliłem!

PS. Raz jeszcze, bo widzę, że do Ciebie to trzeba kilka razy, aż zaskoczysz (może to normalne, że z wiekiem czytanie ze zrozumieniem siada?). Przy każdym swoim poście masz link "Edytuj", korzystaj z niego, nie pisz posta pod postem.

No niestety dla Ciebie już za późno na leczenie. Musisz już życz z tym myśleniem inaczej. Nie będę zniżał się do Twojego poziomu myślenia bo jesteś w tym mistrzem i pobijesz mnie głupotą. Po prostu zaczynam Ciebie ignorować i więcej na Twoje posty nie będę odpowiadał.

Jeśli jestem osobą niepożądaną na tym forum to po prostu niech Cezary mnie zbanuje lub usunie konto.
Ale to jest decyzja Cezarego a nie Twoja.
Pozdrawiam Ciebie i kończę jakąkolwiek dyskusję z Tobą.

22

Nemcio napisał/a:

Jeśli jestem osobą niepożądaną na tym forum to po prostu niech Cezary mnie zbanuje lub usunie konto.
Ale to jest decyzja Cezarego a nie Twoja.

Na pewno sam już nie podjąłeś wcześniej takiej decyzji? Odświeżyć pamięć?

Nemcio napisał/a:

Dobra zamknij temat i po sprawie. Więcej nie będę się tu pytał o nic bo i po co.[...]

Nemcio napisał/a:

Po prostu skasujcie temat i przepraszam, że wogle miałem czelność tu na forum cokolwiek napisać i się zapytać. Po prostu jak nie będę czegoś wiedział to poszukam bardziej przyjaznego dla nowicjuszy forum i tam będę się prosił o pomoc i wyjaśnienie jak czegoś nie rozumiem [...]

No to jak to jest? Niby idziesz, ale jednak zostajesz. Nie trollujesz, ale większość Twoich wypowiedzi to typowy trolling (Twój post z tekstem "Wgrałem i nie wiadomo co z tym zrobić. Jak skonfigurować." powinien trafić do jakiegoś rankingu TOP10, nawet Cezaremu puściły po nim nerwy, a uwierz, że to najbardziej wyrozumiały człowiek jakiego znam...), ponoć linuxa używasz na co dzień, ale nie kojarzysz podstawowych poleceń i nie wiesz jak znaleźć i edytować pliki. Po prostu za dużo już nakłamałeś i nie brnij w to dalej.

Nemcio napisał/a:

No niestety dla Ciebie już za późno na leczenie. Musisz już życz z tym myśleniem inaczej. Nie będę zniżał się do Twojego poziomu myślenia bo jesteś w tym mistrzem i pobijesz mnie głupotą.

A takie wycieczki osobiste sobie daruj, bo to nie pasuje do osoby, która "kilkadziesiąt lat temu miała lat 12"... no chyba, że to po prostu kolejne Twoje malutkie "kłamstewko", jakich na tym forum zaserwowałeś nam w ciągu ostatnich kilku dni już sporo, a Twój wiek można jednak zamknąć w liczbie lat kilkunastu, a nie kilkudziesięciu... Ale nie musimy w to brnąć, bo wiek dla nikogo na tym forum nie ma znaczenia, no poza takimi, którzy próbują zbudować sobie na tej podstawie jakiś autorytet, bo wiek to jedyne co mają "większego" niż inni... wink

Nemcio napisał/a:

Pozdrawiam Ciebie i kończę jakąkolwiek dyskusję z Tobą.

Również pozdrawiam, ze szczerą nadzieją, że przestaniesz trollować i nauczysz się w końcu kilku prostych zasad panujących na forach w ogóle (edytuj posty) i na tym forum w szczególności (np. jak zadajesz pytanie, to się od razu chwalisz dodatkowymi informacjami typu wersja systemu i model routera, które pomogą w ewentualnym udzieleniu odpowiedzi).

I liczę, że tym razem dotrzymasz słowa (via "kończę jakąkolwiek dyskusję z Tobą"). EOT.