1

Temat: Kabel 2xAM USB zamiast huba

Witajcie, problem zasilania mojego E5372 powrócił hmm WDR4300 nie daje rady przy większych transferach zwyczajnie się zawiesza.
Praktykowałem jakiś hub ale transfery na nim były 5x niższe niż powinny. Pomyślałem żeby zasilić modem z 2 gniazd USB routera takim o to kabelkiem

http://maclean.pl/index.php?option=com_ … Itemid=110

Tylko zazwyczaj spotykałem się z kabelkami w którym jedno ze złącz usb służyło tylko do zasilania a tutaj chyba jest komunikacja na obu portach.

Nie będzie problemu z wykrywaniem modemu? nie będzie widoczny na dwóch portach w routerze ?

2

Odp: Kabel 2xAM USB zamiast huba

Kabelek typu Y.

Ale nie do drugiego portu USB routera tylko do oddzielnego zasilacza i raczej już nie tym typem kabelka - kup dwa zwykłe i zrób sobie sam.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A jak bym druga część tego kabelka zamiast do routera podłączyć do ładowarki a nie do routera?

Ewentualnie taki kabel może będzie lepszy http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4744609986

Z tym zrobieniem kabelka samemu to będzie problem nie robiłem nigdy tego i pewnie bym coś pomylił

4

Przecież właśnie to napisałem że byś podłączył do ładowarki. Ale uważaj na to jaki to typ kabla, żeby się nie okazało że linie zasilania są złączone.

5

Źle zrozumiałem. A ten drugi nie będzie lepszy?

6

Nie miałem go w ręku, nie wiem czym jest.

7

Też racja nie wiadomo co to jest. Masz może schemat takiego kabla połączonego z dwóch?

8

A więc zamówiłem PRZEDŁUŻACZ USB 2.0 2XAM-AF 65306 DELOCK, Podłączyłem pod dwa porty USB w WDR4300 bez zewnętrznego zasilania i śmiga aż miło. Bierze zasilanie z dwóch portów USB routera. Gdyby ktoś potrzebował to polecam lepsza sprawa niż hub..

9

W czym lepsza smile ? Myślisz że masz 2x więcej prądu ? Zasilanie jest "łączne" na portach USB

10

onken napisał/a:

Zasilanie jest "łączne" na portach USB

Nie, nie jest. Przestań proszę wprowadzać ludzi w błąd.

11 (edytowany przez onken 2014-11-18 19:09:35)

Moze w Twoich nie jest, ale w wiekszosci obecnych routerów jest, układ ktory daje zasilanie na porty ma swoja max wydajność, to Ty nie wprowadzaj ludzi w błąd, dla laika mozna to tak wytłumaczyc, ze wyjscia z USB są sumą maxymalnej wydajnosci układu

12

onken napisał/a:

Moze w Twoich nie jest, ale w wiekszosci obecnych routerów jest, układ ktory daje zasilanie na porty ma swoja max wydajność, to Ty nie wprowadzaj ludzi w błąd, dla laika mozna to tak wytłumaczyc, ze wyjscia z USB są sumą maxymalnej wydajnosci układu

Każde z dwóch USB w WDR-ach ma swój, sterowany przez GPIO, MOSFET, z ograniczeniem prądowym do 500 mA. Możesz to traktować jako dwa niezależne źródła, nie ma znaczenia, że są one zasilane z głównej przetwornicy o sumarycznej, wyższej wydajności. Tak czy inaczej, wprowadzasz ludzi w błąd, nie pierwszy zresztą raz.

13 (edytowany przez onken 2014-11-18 19:21:24)

czy Ty sie uwazasz naprawdę za najmądrzejszego na tym forum ?? Ochłoń chłopie bo wszedzie sie wtrącisz obrazajac innych przy okazji a czasem pomagając ( chyba przez przypadek ) czasem chyba uwazasz sie za wazniejszego niż sam szef hmm

A ironię to sobie schowaj do kieszeni na przyszlosc - jak sie komuś pomaga to sie pomaga a nie wygłasza swoje "mądrosci"

Robiłem testy na WDR3600 i mimo takiego "chwytu" zasilania do modemu nie wystarczało, już potrafiło rozłaczac modem przy 90-100 Mb/s

14

onken napisał/a:

czy Ty sie uwazasz naprawdę za najmądrzejszego na tym forum ?? Ochłoń chłopie bo wszedzie sie wtrącisz obrazajac innych przy okazji a czasem pomagając ( chyba przez przypadek )

Po prostu nie lubię jak ktoś wypisuje bzdury, bo potem przyjdzie inny, naczyta się takich bzdur i zacznie je powtarzać.

Ja Cię nie obrażam, pokazuję Ci tylko, że nie wiesz, masz mgliste lub żadne pojęcie o danym temacie, a się wypowiadasz. Jak zaczniesz wypowiadać się z sensem, bez wypisywania głupot, to ja nie będę się "wtrącać" do Twoich głupkowatych wypowiedzi.

onken napisał/a:

Robiłem testy na WDR3600 i mimo takiego "chwytu" zasilania do modemu nie wystarczało, już potrafiło rozłaczac modem przy 90-100 Mb/s

Sprawdź raz jeszcze, do której części Twojej wypowiedzi odnosił się mój komentarz.

15

onken napisał/a:

W czym lepsza smile ? Myślisz że masz 2x więcej prądu ? Zasilanie jest "łączne" na portach USB

Nie jestem ekspertem i nie wiem jak jest zbudowany ten router. Mogę opierać się tylko na tym co widzę. A widać znaczną poprawę gdy podpięte jest dodatkowe zasilanie. Nic się nie zawiesza. Transfery są lepsze.

Zawsze mogę zastosować do tego zewnętrzne zasilanie, ale na chwilę obecną nie ma potrzeby.

16

Rawq napisał/a:

Nie jestem ekspertem i nie wiem jak jest zbudowany ten router. Mogę opierać się tylko na tym co widzę. A widać znaczną poprawę gdy podpięte jest dodatkowe zasilanie. Nic się nie zawiesza. Transfery są lepsze.

Zawsze mogę zastosować do tego zewnętrzne zasilanie, ale na chwilę obecną nie ma potrzeby.

Dwa razy 5=10, tj. oczywiste, WDR3600 daje taką możliwość (oczywiście kosztem blokady obu portów pod jedno urządzenie, ma to też jeden +, otóż dodatkowo mamy sterowanie tym zasilaniem, lecz wiadomo że jest to rozwiązanie ściśle econo), dodam od siebie że jeszcze najlepiej takowy kabel wykonać własnoręcznie z dobrych i zarazem niedrogich komponentów. smile

17

jarek7714 napisał/a:

Dwa razy 5=10, tj. oczywiste, WDR3600 daje taką możliwość[...]

Jarku, z całym szacunkiem, ale taka "matematyka" tutaj nie zachodzi... jak łączysz równolegle (słowo kluczowe) dwie baterie "paluszki" to robi Ci się nagle dwa razy wyższe napięcie? smile Myślmy, a potem piszmy posty, ot co. Pozwolę sobie na obrazek:

http://e-baterie.com/uploads/bw_il_bat2.jpg

18 (edytowany przez jarek7714 2014-11-19 20:19:54)

pepe2k napisał/a:

Myślmy, a potem piszmy posty, ot co. Pozwolę sobie na obrazek

Trochę mnie rozbawiłeś smile, bo się nie zrozumieliśmy-liczby były przykładowe nie mające nic wspólnego z 5V, napięcie się oczywiście nie zmieni, skorzystamy z podwójnej wartości zabezpieczeń 2x500mA. smile

19

jarek7714 napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Myślmy, a potem piszmy posty, ot co. Pozwolę sobie na obrazek

Trochę mnie rozbawiłeś smile, bo się nie zrozumieliśmy-liczby były przykładowe nie mające nic wspólnego z 5V, napięcie się oczywiście nie zmieni, skorzystamy z podwójnej wartości zabezpieczeń 2x500mA. smile

Teraz to Ty mnie rozbawiłeś!
Trzeba było napisać 2x2 jest 4, a nie dwa razy 5=10, to by nie było sprawy! big_smile

20

pepe2k napisał/a:

Trzeba było napisać 2x2 jest 4, a nie dwa razy 5=10, to by nie było sprawy! big_smile

A tu masz rację, odpukać ale wywołuję demona i znowu Cezary będzie musiał zamknąć temat. big_smile

21

Cezary napisał/a:

Przecież właśnie to napisałem że byś podłączył do ładowarki. Ale uważaj na to jaki to typ kabla, żeby się nie okazało że linie zasilania są złączone.

Ale przecież we wszystkich tych kablach (w ofertach sklepów) linie zasilania są ze sobą złączone, tylko na tej drugiej wtyczce nie ma transmisji danych. Rozumiem, że w przypadku podłączenia do drugiego wejścia usb danego urządzenia to nie ma znaczenia, ale gdybyśmy chcieli skorzystać z ładowarki sieciowej to na wtyczce z transmisją nie może być zasilania?

TP-Link TL-WDR3600 v1, Huawei E3272s-153 Hl, OpenWrt Barrier Breaker (r43618)