1 (edytowany przez krynio 2014-11-08 12:59:35)

Temat: Modem GSM, LTE na USB

Witam,

Chcę kupić solidny modem jak w temacie, nie mam żadnego doświadczenia z modemami gsm i proszę mnie poprawić jak piszę coś nie tak.
Moje przemyślenia co bym chciał:

- obsługa LTE, Aero2 i kompatybilne w dół
- najlepiej modem bez simlock, chyba że zdjęcie tego to prosty i tani temat
- obsługa wszystkich sieci
- możliwość podłączenia anteny zewnętrznej
- współpraca z routerami typu TL-WDR4300 itd.
- możliwie prosta instalacja bazując na najnowszej wersji Gargoyle, ewentualnie BB z Luci
- mile widziana możliwość uruchomienia modemu z Gui, chyba Gargoyle to umożliwia ?
- możliwość samoczynnego wznawiania połączenia po rozłączeniu (Aero2), Plugin management, działa to jeszcze Aero2 czegoś nie zmieniło ? 

Przeglądając temat Modemy USB GSM działające pod Openwrt, natrafiłem na ZTE MF821, ZTE MF823, Huawei E3272

Pozdrawiam

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Modem GSM, LTE na USB

Poniżej 2 linki do ZTE MF823, czym one się różnią poza ceną i wyglądem, to te same modemy ?

http://allegro.pl/modem-4g-lte-zte-mf82 … 19620.html
http://allegro.pl/modem-lte-usb-zte-mf8 … 17608.html

Z tego co wyczytałem chyba spełnią moje oczekiwania ?

Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

3

Ja bym wziął Huawei e3272 w wersji hilink. Z tego co pamiętam właśnie z hilinków można wycisnąć najlepszą prędkość.

4

Huawei e3272 ma 150/50 albo 150/100Mbit/s. Mam go. Obsługuje do 11 urządzeń po wifi. Ale lubi się zawiesić i przegrzać. Można go sparować z stacjonarką.

5

Nemcio napisał/a:

Huawei e3272 ma 150/50 albo 150/100Mbit/s. Mam go. Obsługuje do 11 urządzeń po wifi. Ale lubi się zawiesić i przegrzać. Można go sparować z stacjonarką.

Że co? Co ma modem USB do WiFi?

6

Sorki pomyliłem z innym modelem

7

krynio napisał/a:

Poniżej 2 linki do ZTE MF823, czym one się różnią poza ceną i wyglądem, to te same modemy ?

Czy ww modemy są warte tych cen? Nie lepiej wybrać coś nowszego od Huawei? http://allegro.pl/modem-lte-4g-3g-huawe … 23242.html                                                                                                                                 

Nemcio napisał/a:

Jeżeli tak się dzieje przy optymalnych parametrach zasięgu i zasilania to źle świadczy o tej jednostce. Lecz ważna informacja dla potencjalnych klientów.

8 (edytowany przez krynio 2014-11-09 09:00:10)

jarek7714 napisał/a:
krynio napisał/a:

Czy ww modemy są warte tych cen? Nie lepiej wybrać coś nowszego od Huawei? http://allegro.pl/modem-lte-4g-3g-huawe … 23242.html

Dzięki za info, ale nie rozumiem opisu tej aukcji. Który modem jest nowszy E3272 czy E3372 sądząc po numeracji to ten ostatni, a z aukcji wynika odwrotnie. Może tak który z nich to HILINK i który polecacie ?

@Cezary, domyślam się że nie znasz wszystkich modemów, ale może coś zaproponujesz. Chętnie pokrywając koszty podeślę Ci zakupiony modem do testów w celu rozgryzienia instalacji. Nie śpieszy mi się i na piwo dorzucę.
Chyba że polecisz któryś z nowszych modemów z którym miałeś już do czynienia.

Krynio

9

E3232 chodzi, E3372 hlink też. Zwykły - to się zobaczy, pepe2k ma to sobie obejrzę co z nim jest nie tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

10

Próbuje ogarnąć temat.
Rozumiem że E3372 występuje w wersji jako hilink (automatyczne łączenie i wznawianie połączenia) oraz jako zwykły modem (praca w trybie RAS lub NDIS). Czyżby wersja zwykła bez hilink posiadała oznaczenie E3272 ? a może również E3372 tyle że bez hilink ? gubią mnie opisy w aukcjach sad

Który dokładnie modem (oznaczenie) ma pepe2k ?

Poniżej fragment jaki wyczytałem w sieci, co może mieć znaczenie przy wyborze urządzenia.

"Ale ogólnie tego Hilinka E3372 mogę polecić. Szybko się łączy, nie zrywa połączenia. Po włączeniu zasilania zanim router wystartuje, to modem ma już połączenie z siecią, także jak tylko system routera się uruchomi natychmiast jest połączenie do internetu. Testowałem ostatnio też E3272 w wersji bez HiLinka i jak na razie wersja z HiLinkiem wygrywa w zakresie braku praktycznie obsługi. Jedyny minus HiLinka to brak możliwości wymuszania pasma na UMTS/HSPA+. W sytuacji, gdy masz blisko nadajnik UMTS900 a daleko UMTS2100 i jednak chcesz korzystać z tego na 2100 bo jest DC-HSPA+, a tym samym szybszy transfer to HiLink połączy się z silniejszym UMTS900. W zwykłym modemie komendą AT wymuszam UMTS2100 i łączę się z tym co chcę.
Ale to np na wsi, natomiast w miastach to praktycznie nie ma znaczenia, ponieważ UMTS2100 ma na tyle silny sygnał, że hiLink łączy się na 2100."

11

jarek7714 napisał/a:

...Nie lepiej wybrać coś nowszego od Huawei? http://allegro.pl/modem-lte-4g-3g-huawe … 42.html...

Posiadam ten modem (Modem USB Huawei E3372 s-153 LTE 3G hiLink).
Chciałbym zapytać jaki kupić do niego router?

Sorki za lamerskie pytanie, ale też usiłuję ogarnąć temat... i mimo, że jestem programistą, nie jest to dla mnie proste :-).
Mam sieć w domu na kilka urządzeń stacjonarnych, ale efektywnie z internetu korzysta 1, w prywach 3 komputery stacjonarne i ze 3 telefony.
Zależy mi na tym, aby sieć w miarę chodziła. Teraz mam z telekomuny 4Mb/s :-), więc chyba może być tylko lepiej?

12

kjacek napisał/a:

Chciałbym zapytać jaki kupić do niego router?

Chyba najbardziej odpowiednim jest WDR3600/3500 (tego pierwszego szkoda że nie sprzedaje w modyfikowanej wersji @pepe2k-z wymienionym zabezpieczeniem USB & 16MB flash, wówczas nie byłoby konieczne stosowanie aktywnego HUB-a USB) lub WR1043ND v2. smile

13

Ja ze swojej strony mogę polecić E3372-s153. Od razu napiszę, że najlepiej brać ten modem z polskiej dystrybucji gdyż gdzieś czytałem, że na inne rynki wychodził bez obsługi LTE1800. Mój jest z Plusa, używam go z kartą PLAY i e-plus ( niemcy ). Nie mam z nim najmniejszych problemów.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

14

jarek7714 napisał/a:

Chyba najbardziej odpowiednim jest WDR3600/3500  ... Szkoda ...
(wówczas nie byłoby konieczne stosowanie aktywnego HUB-a USB)
lub WR1043ND v2. smile

Czyli dla WR1043ND v2 nie potrzeba aktywnego HUB-a USB?

15

Jest. I tak musisz kupić.

16

Jeszcze raz, aby podsumować czy dobrze to rozumiem:
do tego modemu kupuję
1. router WDR3600/3500/WR1043ND v2 (dowolny z nich?)
2. aktywny HUB USB
i zabangla to w Play bez modyfikacji softu? I tak pewnie będę zmieniać firmware, ale na początek, aby od czegoś zacząć dobrze by było aby działało :-)

I tak pewnie będę musiał dołączyć do tego drugi router w roli repeatera/switcha bo 4 porty to trochę mało (teraz tak mam).

17

Jak chcesz bez modyfikacji softu to najpierw zobacz czy soft producenta obsługuje dany model modemu.

18 (edytowany przez krynio 2014-11-11 07:33:45)

kjacek napisał/a:

Posiadam ten modem (Modem USB Huawei E3372 s-153 LTE 3G hiLink). Chciałbym zapytać jaki kupić do niego router?

Minęło trochę czasu poczytałem tu i ówdzie, napiszę trochę aby innym zaoszczędzić czasu. Zaznaczam że nie są to moje doświadczenia lecz zebrane info z różnych źródeł w sieci.
Dla modemów typu HiLink w zasadzie nie ma większego znaczenia jaki router z openwrt zostanie użyty, ponieważ wszystkie operacje związane z nawiązaniem połączenia komórkowego jak i TCP/IP są przeniesione do modemu. W środku modemu w zasadzie znajduje się kompletny router, który nawiązuje połączenie z siecią komórkową... zainteresowanych odsyłam do źródła informacji na przykładzie Huawei E3131s-2 Owszem pozostają inne pytania jak, do czego poza korzystaniem z modemu ma służyć, możliwość obsługi modemu na oryginalnym firmware, jakość / działanie WiFi (głównie na softach alternatywnych), podatność na modyfikacje etc...

Zauważyłem że w niektórych poprzednich modemach Huawei możliwe są kombinacje tzn. wgrywając odpowiednie firmware modem może być zwykły lub hiLink (choć piszą że to ryzykowne). Również niektóre HiLink posiadają ukryte możliwości. Podstawową z nich jest tymczasowe przełączenie modemu w tryb tradycyjny.
Huawei E3372 jest u nas stosunkowo nowym urządzeniem, który głównie występuje w wersji hiLink, ja nigdzie E3372 w wersji zwykłej nie znalazłem. Dla E3372 widać że są już dostępne różne firmware ale czy można je stosować zamienne, czy jest możliwość przełączenia modemu w tryb tradycyjny nie mam pojęcia. Może się przydać info o zdjęciu blokady SIM w E3372

Stoję przed dylematem wyboru, hiLink czy zwykły. Każdy ma wady i zalety.
HiLink
zalety

- mniejsze obciążenie urządzenia (routera, komputera etc.), łatwiejszy w użyciu, możliwość automatycznego wznawiania połączenia, konfiguracja przez web, łatwość instalacji w systemach windows piszą że sprowadza się tylko do włożenia w usb gdzie instalują się maks 3 sterowniki, ponoć działa stabilnie, większa wydajność (wyższe transfery) i czułość (lepszy poziom sygnału) np. względem Huawei E398 zarówno w HSPA-DC jak i LTE.
wady
- brakuje ręcznego wyboru częstotliwości np. UMTS900/2100 o czym pisałem w poście nr 10 oraz informacji o BTS (LAC i CID) choć z czasem może to się przeskoczy, przeglądając rosyjskie fora widzę że panowie już z tym tematem działają
- wbudowany nat, czyli we współpracy z routerem mamy podwójny nat, brak możliwości łączenia się z zewnątrz
- problemy z uruchomieniem na androidzie
Zwykły
zalety
- pełna kontrola wszystkich parametrów, co w pewnych okolicznościach może mieć kluczowe znaczenie, wsparcie i modyfikacje openwrt, głównie Cezary np. Aero2 - automatyzacja resetowania połączenia
- o jeden nat mniej co w przypadku wykupienia u operatora publicznego IP, prawdopodobnie daje możliwość łączenia się z zewnątrz
- większe prawdopodobieństwo uruchomienia na androidzie
wady
- bardziej skomplikowana instalacja konfiguracja, chyba że jest już gotowiec i można wyklikać np. Gui Gargoyle
- za wznawianie połączeń odpowiada oprogramowanie sterujące zainstalowane w komputerze lub routerze
- większe obciążenie routera, większe tendencje do nagrzewania się (pewnie zależy od modelu), ponoć mniejsze transfery ?
- cena zwykle jest droższy od hiLink

Chyba poczekam trochę na rozwój sytuacji, może niebawem E3372 będzie rozpracowany, choć do moich amatorskich / chwilowych potrzeb bardziej rozsądnym wyborem wydaje się hiLink.

Pozdrawia Krynio

19

Bardzo dziękuję wszystkim za info. Ale ... im bardziej w las, tym więcej drzew :-)  Jak w każdej dziedzinie. Zatem do lektury.

20 (edytowany przez patryklu 2014-11-11 10:43:05)

krynio napisał/a:

Chyba poczekam trochę na rozwój sytuacji, może niebawem E3372 będzie rozpracowany, choć do moich amatorskich / chwilowych potrzeb bardziej rozsądnym wyborem wydaje się hiLink.

Może lepiej kup Huawei e3272, ten model można przerabiać w obie strony. Dodatkowo można sobie wgrać zmodyfikowany firmware i masz wtedy w hilinku opcję wyboru częstotliwości.
Pozdrawiam wink

21

patryklu napisał/a:

Może lepiej kup Huawei e3272, ten model można przerabiać w obie strony. Dodatkowo można sobie wgrać zmodyfikowany firmware i masz wtedy w hilinku opcję wyboru częstotliwości.
Pozdrawiam wink

A powiedz mi, do późniejszych zmian softu ma znaczenie w jakiej wersji go kupię tzn. HiLink czy zwykły modem ?, czy różnią się one jakimś oznaczeniem (literka, cyferka itd.) przeglądając aukcje ciężko je odróżnić. Na szczęście zdarza się że niektórzy zawierają informację w opisie.

Może masz ten modem jak Ci się sprawuje, w jakiej konfiguracji używasz, zwykły czy mod firmware HiLink ?
Dzięki za info.

Krynio

22

E3272 jest EOL (end of line, już go nie produkują), tak samo zresztą jak E3276... jak już brać teraz jakiś modem od Huawei, to E3372, bo to nowsza konstrukcja, choć sprzętowo to jest to dokładnie to samo, co E3276 i inne bliźniaki (Hi6920).

23

Do wad modemów hi link należy dodać brak możliwości dostania się z zewnątrz sieci. Podwójny nat i brak możliwości przekierowania portów w modemie powoduje jego bezużyteczność np. w systemach inteligentnego domu itp.

24

Nie do końca. Niektóre mają upnp i przekierowanie możesz zrobić.

25

krynio napisał/a:

Stoję przed dylematem wyboru, hiLink czy zwykły. Każdy ma wady i zalety.
HiLink
zalety

- mniejsze obciążenie urządzenia (routera, komputera etc.), łatwiejszy w użyciu, możliwość automatycznego wznawiania połączenia, konfiguracja przez web, łatwość instalacji w systemach windows piszą że sprowadza się tylko do włożenia w usb gdzie instalują się maks 3 sterowniki, ponoć działa stabilnie, większa wydajność (wyższe transfery) i czułość (lepszy poziom sygnału) np. względem Huawei E398 zarówno w HSPA-DC jak i LTE.

Ta zaleta jest też największą wadą obecnej wersji pośpiesznie adaptowanych (poprzez modyfikację firmware urządzeń), dla wygody użytkownika modemów (nie potrzeba sterowników pod żaden system modem jest niezależnym routerem). Zapewne kolejne generacje urządzeń będą zdolne do NAT-owania ciągłego ruchu na poziomie 50-100...Mbps), lecz ich czipy pod względem wydajności będą miały o wiele większe możliwości. Dziś to sytuacja z HiLinkiem przypomina mi tą z 2010 r. gdy co niektórzy z TL WR1043ND v1 robili NAS, link dałeś całkiem zacny bo autor zwraca na to uwagę Drugim problemem jest fakt zarządzania wszystkimi połączeniami TCP/IP przez modem. Realizacja funkcji NAT (dzielenia dostępu do Internetu) jest dość złożona i wymaga nie tylko sporej mocy obliczeniowej, ale także pamięci RAM do przechowywania informacji o każdym nawiązanym połączeniu z Internetem. Jednak wydajność modemu jest dość ograniczona – co prawda główny procesor jest dość uniwersalny, co pozwala na implementację kompletnej funkcjonalności routera, ale jego wydajność jest znacznie mniejsza, niż routerów stacjonarnych, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Przyczyny tego stanu rzeczy są dość oczywiste: ograniczona pamięć RAM (nie znamy dokładnie jej ilości) oraz ograniczona moc dostarczana przez komputer w porcie USB.                                                              

krynio napisał/a:

- brakuje ręcznego wyboru częstotliwości np. UMTS900/2100 o czym pisałem w poście nr 10 oraz informacji o BTS (LAC i CID) choć z czasem może to się przeskoczy, przeglądając rosyjskie fora widzę że panowie już z tym tematem działają
- wbudowany nat, czyli we współpracy z routerem mamy podwójny nat, brak możliwości łączenia się z zewnątrz

Ww problemy już zostały wyeliminowane przy alternatywnym sofcie dla HiLinka http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t … ;start=180, nie zmienia to faktu że do stabilnej pracy zastosowanie HiLinka ma sens przy słabych routerach, niskich transferach na sieci LTE, mało intensywnym korzystaniu z sieci (bezpieczne jest dla modemu E3276/E3272/E3372 gdy korzystamy z sieci HSPA+/HSPA+DC). Dla TL to też "złote ziarno" bo udaje mu się sprzedawać dzięki HiLinkom słabe routery serii MR przy śmiesznej różnicy cenowej 20pln w stosunku do WDR3500 a jednostki te dzieli przepaść względem wyposażenia i wydajności. smile