kjacek napisał/a:Posiadam ten modem (Modem USB Huawei E3372 s-153 LTE 3G hiLink). Chciałbym zapytać jaki kupić do niego router?
Minęło trochę czasu poczytałem tu i ówdzie, napiszę trochę aby innym zaoszczędzić czasu. Zaznaczam że nie są to moje doświadczenia lecz zebrane info z różnych źródeł w sieci.
Dla modemów typu HiLink w zasadzie nie ma większego znaczenia jaki router z openwrt zostanie użyty, ponieważ wszystkie operacje związane z nawiązaniem połączenia komórkowego jak i TCP/IP są przeniesione do modemu. W środku modemu w zasadzie znajduje się kompletny router, który nawiązuje połączenie z siecią komórkową... zainteresowanych odsyłam do źródła informacji na przykładzie Huawei E3131s-2 Owszem pozostają inne pytania jak, do czego poza korzystaniem z modemu ma służyć, możliwość obsługi modemu na oryginalnym firmware, jakość / działanie WiFi (głównie na softach alternatywnych), podatność na modyfikacje etc...
Zauważyłem że w niektórych poprzednich modemach Huawei możliwe są kombinacje tzn. wgrywając odpowiednie firmware modem może być zwykły lub hiLink (choć piszą że to ryzykowne). Również niektóre HiLink posiadają ukryte możliwości. Podstawową z nich jest tymczasowe przełączenie modemu w tryb tradycyjny.
Huawei E3372 jest u nas stosunkowo nowym urządzeniem, który głównie występuje w wersji hiLink, ja nigdzie E3372 w wersji zwykłej nie znalazłem. Dla E3372 widać że są już dostępne różne firmware ale czy można je stosować zamienne, czy jest możliwość przełączenia modemu w tryb tradycyjny nie mam pojęcia. Może się przydać info o zdjęciu blokady SIM w E3372
Stoję przed dylematem wyboru, hiLink czy zwykły. Każdy ma wady i zalety.
HiLink
zalety
- mniejsze obciążenie urządzenia (routera, komputera etc.), łatwiejszy w użyciu, możliwość automatycznego wznawiania połączenia, konfiguracja przez web, łatwość instalacji w systemach windows piszą że sprowadza się tylko do włożenia w usb gdzie instalują się maks 3 sterowniki, ponoć działa stabilnie, większa wydajność (wyższe transfery) i czułość (lepszy poziom sygnału) np. względem Huawei E398 zarówno w HSPA-DC jak i LTE.
wady
- brakuje ręcznego wyboru częstotliwości np. UMTS900/2100 o czym pisałem w poście nr 10 oraz informacji o BTS (LAC i CID) choć z czasem może to się przeskoczy, przeglądając rosyjskie fora widzę że panowie już z tym tematem działają
- wbudowany nat, czyli we współpracy z routerem mamy podwójny nat, brak możliwości łączenia się z zewnątrz
- problemy z uruchomieniem na androidzie
Zwykły
zalety
- pełna kontrola wszystkich parametrów, co w pewnych okolicznościach może mieć kluczowe znaczenie, wsparcie i modyfikacje openwrt, głównie Cezary np. Aero2 - automatyzacja resetowania połączenia
- o jeden nat mniej co w przypadku wykupienia u operatora publicznego IP, prawdopodobnie daje możliwość łączenia się z zewnątrz
- większe prawdopodobieństwo uruchomienia na androidzie
wady
- bardziej skomplikowana instalacja konfiguracja, chyba że jest już gotowiec i można wyklikać np. Gui Gargoyle
- za wznawianie połączeń odpowiada oprogramowanie sterujące zainstalowane w komputerze lub routerze
- większe obciążenie routera, większe tendencje do nagrzewania się (pewnie zależy od modelu), ponoć mniejsze transfery ?
- cena zwykle jest droższy od hiLink
Chyba poczekam trochę na rozwój sytuacji, może niebawem E3372 będzie rozpracowany, choć do moich amatorskich / chwilowych potrzeb bardziej rozsądnym wyborem wydaje się hiLink.
Pozdrawia Krynio
TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270