Po kilku miesiącach przerwy musiałem wrócić do tematu czego efektem jest (jak mi się wydaje) skonfigurowanie VLANów na WRT160NL. Aktualnie zainstalowany najnowszy firmware Cezarego z gałęzi BB dla w/w routera.
Konfig wygląda następująco:
config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config interface 'lan1'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option _orig_ifname 'eth0.1'
option _orig_bridge 'true'
option ifname 'eth0.1 eth0.2'
config interface 'lan2'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option ipaddr '10.1.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option _orig_ifname 'eth0.2'
config interface 'wan'
option ifname 'eth1'
option proto 'dhcp'
config switch
option name 'eth0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'
config switch_vlan
option device 'eth0'
option vlan '1'
option vid '1'
option ports '2 3 4t'
config switch_vlan
option device 'eth0'
option vlan '2'
option vid '2'
option ports '0 1 4t'
Konfiguracja została wykonana "ręcznie", następnie podejrzana jak wygląda to od strony GUI LuCI.
Kilka pytań:
1. Chciałem by oba VLANy mogły się widzieć dlatego z poziomu GUI LuCI ustawiłem bridge na obydwu interfejsach czego efektem było dodanie do mojej konfiguracji następujących linijek kodu:
option _orig_ifname 'eth0.1'
...
czy tylko te linijki/wpisy świadczą o tym że VLANy się widzą mogą pingować itp...?
2. Czy jeśli na eth.0.2 nie byłoby wpisu:
eth0.1 mógłby pingować eth0.2 ale komputery podpięte pod eth0.2 już nie widziałyby komputerów z eth0.1?
3. Czy zastosowana przeze nie konfiguracja wnosi jakieś zmiany do innych plików konfiguracyjnych typu firewall czy dhcp (klikając w LuCI na bridge interfejsów migał kursor wprowadzania i zapisu konfiguracji i nie wiem czy router samoczynnie nie pozmieniał dodatkowo czegoś w tych plikach aby mogło to działać i mieć sens)? Czy może to działać w ten sposób i jest to sposób poprawny a ewentualne zmiany mogę samoczynnie nanieść w zależności od tego czego oczekuje "kierując" pakiety na konkretne interfejsy (i wtedy zmieniam sobie regułki firewalla i ewentualnie w pliku dhcp np zakres adresacji itp)?
4. Cezary czytałem Twoje odpowiedzi w temacie Morfika Switch i tworzenie vlanów na temat tagowania portów...
Reasumując jeśli nie zatagowałbym portu CPU routera o nr '4t' w obydwu VLANach (nie tylko na jednym) to nie działałyby one bo router traktowałby te ustawienia jako standardowe bez podziału na VLANy a tym samym w pakietach wysyłanych między nimi byłby "bałagan" - interfejs by się położył/nie wstał?
===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL by obsy
TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play