1

Temat: Openwrt i VoIP przez bramkę PAP2T

Cześć

użytkuje od kilku dni bramkę VoIP Linksys PAP2T. Bramka została automatycznie skonfigurowana u operatora (halonet.pl podajesz mac serial a potem sama zaciąga konfiguracje). Problem jest natury takiej że w momencie gdy ktoś dzwoni nie słychać rozmówcy, który za to słyszy mnie idealnie. Tu pytanie czy coś z portami jest nie tak? Czy u operatora muszę mieć coś przekierowane?
Z góry dzięki za wskazówki.

2 (edytowany przez dzejk 2014-11-06 19:20:28)

Odp: Openwrt i VoIP przez bramkę PAP2T

mam tą bramkę, ale w freconet i działa dobrze zarówno pod gargoyle pl, jak i wcześniej pod tomato.
Internet mam z orange, nic nie musiałem przekierowywać na routerze, ale dałem wyższy priorytet dla bramki, bo przy uruchomionym torrencie potrafiło rwać.
Problem był na samym początku, gdy miałem radiówkę - operator dzielił łącze na wiele osób i musiał jakoś przesiewać pakiety, bo miałem to samo co Ty.

3

Czyli operator coś musi mi przekierować?

4

a skąd masz neta ?

5

łącze od lokalnego operatora.

6

ustaw na bramce stałe ip, spoza puli dhcp, i wpisz je do DMZ pod gargoyle - zakładka firewall.
Na mojej radiówce wtedy to nawet skype nie chciał działać.

7

Nie mam gargoyle. Ip jest na stale ustawione. Nie chce wrzucac tego do DMZ bo mam inne uslugi.

8 (edytowany przez dzejk 2014-11-06 19:48:29)

chociaż porty przekieruj - pewnie 5060-5061 do inicjacji sip i do rozmowy jakiś zakres portów, ale to u operatora sprawdź albo w menu bramki. Nie zaszkodzi wpisać adres serwera stun w menu bramki.

Zakres portów rtp masz w menu bramki pap2t - zakładka sip,
a porty sip w line1 i line2.

9 (edytowany przez jarek7714 2014-11-06 20:12:35)

romanx napisał/a:

Cześć

użytkuje od kilku dni bramkę VoIP Linksys PAP2T. Bramka została automatycznie skonfigurowana u operatora (halonet.pl podajesz mac serial a potem sama zaciąga konfiguracje). Problem jest natury takiej że w momencie gdy ktoś dzwoni nie słychać rozmówcy, który za to słyszy mnie idealnie. Tu pytanie czy coś z portami jest nie tak? Czy u operatora muszę mieć coś przekierowane?
Z góry dzięki za wskazówki.

Dwa podstawowe pytania: 1-jakie konkretnie łącze i jego parametry? , 2-czy masz publiczny adres na swojej bramie-routerze?               Jeżeli posiadasz publiczny IP, nie powinno być problemów nawet bez otwierania portów na to urządzenie, jeżeli nie to będzie problem bo należałoby przekierować porty UDP5060 (port logowania konta na serwerze SIP), UDP3478 (stun serwera), opcjonalnie zakres portów transmisji głosu UDP 10000-20000. Inna ważna kwestia-to wywal tą konfigurację automatyczną (niby fajnie bo urządzenie ustawia wszystkie parametry automatycznie, lecz przy okazji operator SIP dba o swoje dobro-przy tej konfiguracji ustawiany jest domyślnie kodek G729, który oszczędza pasmo na serwerze SIP ale też nie oferuje bdb jakości połączeń).

10

zgłoszone do operatora o przekierowanie portów. Łącze to 25/3.