1

Temat: TP-Link TL-WDR3600 v1.5 pytanie nowicjusza

Witam
Dziś zakupiłem ruter TP-Link TL-WDR3600 v1.5 no i zdziwienie. Na stronie TP-Link niema nic o tym modelu a dokładnie o v1.5 no i problem bo chciałem wgrać Gargoyle PL i nie wiem jaki wgrać do tego modelu czyli do v1.5. Ponadto nie wiem skąd pobrać soft oryginalny żeby w razie czego powrócić do niego.
W Firmware Upgrade jest taki:
Firmware Version: 3.13.34 Build 130909 Rel.53148n
Hardware Version: WDR3600 v1 00000000
Więc bym prosił o oświecenie nowicjusza. Czy to jest jakaś nietypowa odmiana tego modelu i próbować go oddać lub wymienić czy zostawić.
Prosiłbym o pomoc bardziej doświadczonych.

2

Odp: TP-Link TL-WDR3600 v1.5 pytanie nowicjusza

Czemu nietypowa? To v1 jest, wgrywaj po prostu soft. Modeli 1043 jest 1.1 do 1.10 i to wszystko jest v1.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr3600

4 (edytowany przez Nemcio 2014-11-05 23:14:30)

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Ale wszędzie łącznie z stroną tp-link jest opisane do wersji v1 a tu na etykiecie pisze v1.5 i nie wiem czym się różnią oprócz tego, że ten ma zielone diody i czy freeware jest takie samo jak w v.1.
Czy wgrywając soft z strony tp-link i Gargoyle PL ściągnięty z tąd nie uszkodzę go.

5

No przecie masz napisane wyżej, że 1.x to wersja 1, 2.x to wersja 2, etc. więc wybierz firmware z odpowiednim numerem i będzie dobrze.

6

Czyli jeśli wgram ten soft to będzie OK?
http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … actory.bin

7 (edytowany przez m80 2014-11-05 23:37:04)

Tak, ten obraz będzie ok, wgrywaj przez kabel a nie po wifi

8

Tak podłączyłem go po kablu do laptopa żeby go zrobić a piszę z starego.
Jeśli bym chciał powrócić do oryginalnego to mam wgrać ten chyba:
http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wdr3600v1/ … 20820).bin
A potem ściągnięty z strony TP-Link najnowszy soft?

9

Tak.

10 (edytowany przez mrrowek 2014-11-06 10:03:02)

wgrywaj gorgulca do tego WDR 3600 spokojnie działa  niedawno to wgrałem tylko odpowiedi plik

11

Wgrałem i nie wiadomo co z tym zrobić. Jak skonfigurować.

12

Nemcio napisał/a:

Jak konfigurować router, Pani premier?!

13 (edytowany przez mrrowek 2014-11-06 10:14:40)

tak samo jak by był na oryginalnym sofcie tylko tu masz po polsku

14

Nemcio napisał/a:

Skoro wgrałeś to chyba wiedziałeś po co? Czy tak dla sportu?

Samo się konfiguruje. Dzięki zaawansowanemu modułowi rozpoznawania fal mózgowych (mieści się w 3,15MB bez openssla!) system sam wie czego użytkownik chce i dostosowuje się do tych wymagań. Moim zdaniem i tak wymaga jeszcze trochę dopracowania, bo jak np. myślę o dwóch  rzeczach jednocześnie to router nie wie co zrobić i nic nie robi. Trzeba się skupić.

15

Cezary napisał/a:

Samo się konfiguruje. Dzięki zaawansowanemu modułowi rozpoznawania fal mózgowych (mieści się w 3,15MB bez openssla!) system sam wie czego użytkownik chce i dostosowuje się do tych wymagań. Moim zdaniem i tak wymaga jeszcze trochę dopracowania, bo jak np. myślę o dwóch  rzeczach jednocześnie to router nie wie co zrobić i nic nie robi. Trzeba się skupić.

big_smile

16 (edytowany przez mrrowek 2014-11-06 10:56:48)

znaczy sie tylko jedna osoba może przebywać przy routerze? Czy w przypadku większej ilości osób może dojść do przegrzania sie routera?

wracając do meritum sprawy nie będę zakładał nowego tematu
WDR 3600 ma dwa wejścia USB. czy mozna podłaczyć do niego po usb drukarkę HP 1100 za pomocą przejściówki ? czy bedzie ona widziana w systemie winXP  i jak ja skonfigurowac i to samo z zewnętrznym HDD? Jeśli podłacze je na jednym Hubie musi byc on aktywny czy w przypadku drukarki i dysku wystarczy zwykły rozdzielacz USB?

17

mrrowek napisał/a:

znaczy sie tylko jedna osoba może przebywać przy routerze? Czy w przypadku większej ilości osób może dojść do przegrzania sie routera?

Tylko jedna musi myśleć o routerze. Innym warto w tym czasie np. dać film do oglądania (nie o routerach)

wracając do meritum sprawy nie będę zakładał nowego tematu
WDR 3600 ma dwa wejścia USB. czy mozna podłaczyć do niego po usb drukarkę HP 1100 za pomocą przejściówki ? czy bedzie ona widziana w systemie winXP  i jak ja skonfigurowac i to samo z zewnętrznym HDD? Jeśli podłacze je na jednym Hubie musi byc on aktywny czy w przypadku drukarki i dysku wystarczy zwykły rozdzielacz USB?

Mieszasz wątki. Jest to opisane na eko.one.pl, drukarka niekoniecznie musi dziać, to już po prostu musisz sprawdzić.

18

No tak nabijanie się z człowieka co kilkanaście godzin dopiero ma z tym styczność. No ale przynajmniej się atmosfera rozluźniła i można się pośmiać.

19

Nemcio napisał/a:

No tak nabijanie się z człowieka co kilkanaście godzin dopiero ma z tym styczność. No ale przynajmniej się atmosfera rozluźniła i można się pośmiać.

Nie, no jak się nabijamy. My całkiem poważnie podchodzimy do tematu.

20

Cezary napisał/a:
Nemcio napisał/a:

Nie, no jak się nabijamy. My całkiem poważnie podchodzimy do tematu.

Oczywiście... cholera, router mi trochę za bardzo kawę posłodził. Zamyśliłem się...

21 (edytowany przez marczelo 2014-11-06 12:23:24)

Witam a pro po obrazów jak ktoś chce mogę mu swoje Openwrt  BB. Wysłać nie to ze robię komuś kolegą z forum. Konkurencję , ale chce powiedzieć ze można zrobić obraz takiego openwrt-ar71xx-generic-tl-wdr3600-v1-squashfs-sysupgrade normalnie ma 6,31MB lecz z tego co widzę można zrobić 6.50MB. A Cezarego obrazy nie wiem dlaczego ostatnio są 6,33MB  stąd moje pytanie ?
Rozumie ze nie ma sensu wszystkiego dodawać do obrazów ale mogą mieć co najmniej te 6,31MB
PS. uprzedzam kolegów oraz miłe koleżanki ze to tylko moje osobiste zdanie do głównego człowieka na tym forum  który jest tu najlepiej pomocny i aktywny mam szacunek, bo gdy ja zaczynałem przygodę z ruterami miałem tu sporo pomocy nie wspomnę o systemach Linux-a tu akurat jestem dobry.

Ps. Dlatego jak czytam takie posty jak tu   na forum o kolegach nowych proszących o pomoc  to aż miło się robi pozdrawiam.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

22

PS. jakie 3.3, jakie 6.50, jakie 6.31? O czym piszesz?

23

Cezary napisał/a:

PS. jakie 3.3, jakie 6.50, jakie 6.31? O czym piszesz?

Witam obraz ma itp 7.75 MB o tym pisałem ze po zrobieniu tyle wychodzi na WDR3660 i na inne natomiast do wdr3600-v1-squashfs-sysupgrade po zrobieniu ma 6.31MB lecz może mieć 6,50MB
ten sysupgrade

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

24

Coś wkompilowałeś dlatego masz takie duże obrazy.

25 (edytowany przez marczelo 2014-11-06 12:06:02)

Cezary napisał/a:

Coś wkompilowałeś dlatego masz takie duże obrazy.

Tak trochę pakietów jak     LuCI bez dodatkowej instalacji po wgraniu u mnie zawsze brałem zapisz ustawienia na twoich obrazach bo jak nie brałem nie miałem potem jak zainstalować te Luci teraz to mam z głowy, także możesz śmiało dać  do 6,50MB nie będzie błędów przy kompilacji.