Temat: Pytania odnośnie routera TP-Link TL-MR3420
Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc na początek chciałbym się przywitać. Witam kolegów i koleżanki
.
Otóż bardzo zainteresowało mnie OpenWRT i jego pochodne a konkretnie możliwości jakie one oferują. Po części zapoznałem się z zawartością forum i jest tu wiele ciekawych koncepcji oraz pomysłów w jaki można wykorzystać router. Chciałbym się w tym poście poradzić bardziej doświadczonych użytkowników ode mnie, oraz zadać kilka pytań.
1. Bardzo interesującym routerem który miałby u mnie pracować pod alternatywnym oprogramowaniem jest "TP-Link TL-MR3420 v2". Czy jest to dobry router oraz czy w podobnym przedziale cenowym dostane może lepszy sprzęt?
2. Według informacji które znalazłem taki router pod alternatywnym oprogramowaniem będzie współpracował z modemami USB. Jaki modem wybrać do internetu z Play w zasięgu HSPA+ (niestety nie ma u mnie LTE) stosunkowo tanio ale żeby wyciągnąć z HSPA+ jego maksymalną prędkość oraz aby router z modemem dobrze współpracowały, Hilink czy może nie hilink?
3. Moja "sieć" ma wyglądać w ten sposób że do routera będzie stale podłączony jeden komputer po przez LAN oraz laptop zamiennie raz przez kabel LAN a raz przez WiFi, do tego jeszcze dwa smartfony przez WiFi. Chce aby każde urządzenie miało internet z tego modemu USB. Fajnie by było też gdyby laptop nie zależnie od tego czy podłączony by był przez LAN czy WiFi zawsze otrzymywał ten sam adres IP (np. 192.168.1.2). Czy taka sieć jest możliwa do wykonania na tym routerze? (wydaje mi się że tak, ale wole się upewnić i zapytać mądrzejszych ode mnie
)
4. Czy w alternatywnym oprogramowaniu jest możliwość pobierania plików komendą linkxową "wget" bezpośrednio w routerze na pendrive'a tak aby np. zostawić pobieranie na czas wyjścia z domu, gdy do routera jest podłączony modem z którego by był internet (naturalnie oba te urządzenia były podłączone pod aktywny hub USB)
5. Czy wykorzystanie w ten sposób routera (zainstalowanie alternatywnego oprogramowania, modem, pendrive oraz drukarka na USB bo wyczytałem że to też jest możliwe do zrealizowania pod routerem) można uszkodzić modem? Bo przy takim oprogramowaniu zasoby routera (procesor, ram) chyba są bardziej wykorzystywane itp. czy router w ten sposób nie trafi do kosza po kilku dniach/tygodniach.
Z góry dziękuje za odpowiedź ![]()