1

Temat: Pytania odnośnie routera TP-Link TL-MR3420

Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc na początek chciałbym się przywitać. Witam kolegów i koleżanki tongue.

Otóż bardzo zainteresowało mnie OpenWRT i jego pochodne a konkretnie możliwości jakie one oferują. Po części zapoznałem się z zawartością forum i jest tu wiele ciekawych koncepcji oraz pomysłów w jaki można wykorzystać router. Chciałbym się w tym poście poradzić bardziej doświadczonych użytkowników ode mnie, oraz zadać kilka pytań.

1. Bardzo interesującym routerem który miałby u mnie pracować pod alternatywnym oprogramowaniem jest "TP-Link TL-MR3420 v2". Czy jest to dobry router oraz czy w podobnym przedziale cenowym dostane może lepszy sprzęt?

2. Według informacji które znalazłem taki router pod alternatywnym oprogramowaniem będzie współpracował z modemami USB. Jaki modem wybrać do internetu z Play w zasięgu HSPA+ (niestety nie ma u mnie LTE) stosunkowo tanio ale żeby wyciągnąć z HSPA+ jego maksymalną prędkość oraz aby router z modemem dobrze współpracowały, Hilink czy może nie hilink?

3. Moja "sieć" ma wyglądać w ten sposób że do routera będzie stale podłączony jeden komputer po przez LAN oraz laptop zamiennie raz przez kabel LAN a raz przez WiFi, do tego jeszcze dwa smartfony przez WiFi. Chce aby każde urządzenie miało internet z tego modemu USB. Fajnie by było też gdyby laptop nie zależnie od tego czy podłączony by był przez LAN czy WiFi zawsze otrzymywał ten sam adres IP (np. 192.168.1.2). Czy taka sieć jest możliwa do wykonania na tym routerze? (wydaje mi się że tak, ale wole się upewnić i zapytać mądrzejszych ode mnie tongue)

4. Czy w alternatywnym oprogramowaniu jest możliwość pobierania plików komendą linkxową "wget" bezpośrednio w routerze na pendrive'a tak aby np. zostawić pobieranie na czas wyjścia z domu, gdy do routera jest podłączony modem z którego by był internet (naturalnie oba te urządzenia były podłączone pod aktywny hub USB)

5. Czy wykorzystanie w ten sposób routera (zainstalowanie alternatywnego oprogramowania, modem, pendrive oraz drukarka na USB bo wyczytałem że to też jest możliwe do zrealizowania pod routerem) można uszkodzić modem? Bo przy takim oprogramowaniu zasoby routera (procesor, ram) chyba są bardziej wykorzystywane itp. czy router w ten sposób nie trafi do kosza po kilku dniach/tygodniach.

Z góry dziękuje za odpowiedź smile

2

Odp: Pytania odnośnie routera TP-Link TL-MR3420

1. Nie. Mało flash, zainteresuj się czymś innym
2. Dowolny. E3131 może być
3. Jest do wykonania
4. tak.
5. nie

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Bardzo dziekuje za zainteresowanie smile
Odnosnie pierwszego pytania, ww. router posiada 4mb pamieci flash, ale mozna zastosowac exroot czy to nie rozwiazuje problemu malej ilosci pamieci?

4

Ale to oznacza że musisz podłączyć hub usb (najlepiej z własnym zasilaniem, bo modem podłączysz), do tego modem i robi i więcej zasilaczy i więcej kabli w około.

5 (edytowany przez Zoltar 2014-11-05 15:32:13)

Tak, wiem, zdaje sobie z tego sprawe, ale i tak chcialbym miec przy routerze modem do internetu, oraz drukarke na usb, aby nie musiec podlaczac jej do laptopa za kazdym razem kiedy chce skorzystać, oraz Pendrive do pobierania plikow na niego, wiec hub tak czy siak bedzie mi potrzebny. Kwestia tego typu czy 4 MB flash + exroot na pendrive 4GB, a wiekszy flesz to jakaś roznica w wydajności i dzialaniu routera? Chcetnie bym kupil lepszy router o lepszych parametrach, ale "TP-Link TL-MR3420" jest przystepny cenowy, a obecnie nie mam funduszy na drozszy router.

6

Pamiętaj że masz jedno usb, wiec jak to wszystko podłączysz to korzystasz z przepustowości jednego łącza. A tym bardziej że zamierzasz tam coś ściągać.

7

Zoltar napisał/a:

Tak, wiem, zdaje sobie z tego sprawe, ale i tak chcialbym miec przy routerze modem do internetu, oraz drukarke na usb, aby nie musiec podlaczac jej do laptopa za kazdym razem kiedy chce skorzystać, oraz Pendrive do pobierania plikow na niego, wiec hub tak czy siak bedzie mi potrzebny. Kwestia tego typu czy 4 MB flash + exroot na pendrive 4GB, a wiekszy flesz to jakaś roznica w wydajności i dzialaniu routera? Chcetnie bym kupil lepszy router o lepszych parametrach, ale "TP-Link TL-MR3420" jest przystepny cenowy, a obecnie nie mam funduszy na drozszy router.

Nie będziesz zadowolony z takich półśrodków, extroot bywa problemowy, więcej niż jedno urządzenie USB w tym routerze to dodatkowy HUB i plątanina kabli. Kup NASa i na nim pobieraj pliki, a router niech robi to, do czego został zaprojektowany.

8

Fakt... Rzeczywiście o tym nie pomyślałem, no ale ściągać nie bede non stop, tylko np. jak mam potrzebe pobrac plik ktory bedzie sie pobieral godzine, no to po co ma chodzić komputer, skoro moge to rozwiązać w routerze... Teoretycznie podczas pobierania, inne urządzenia pod USB nie byłyby wykorzystywane, no chyba ze jeszcze Pendrive z exroot'em.

9

Tym bardziej nie MR3420 smile

10

No dobrze.. A co bys polecił Cezary? Lepszego od MR3420?

11

Np. WDR3600

12

Ja tam jestem zadowolony z archera c7 v2 , dość znacząco mi życie uprościł. big_smile

13

No cóż, według specyfikacji zawartej tutaj na forum router jeat znacznie wydajniejszy od MR3420, ale cenowo również różni sie 60 zł. Rozumiem ze na WDR3600 po zainstalowaniu OpenWRT lub jakiejs jego pochodnej nie bedzie problemu z obsługą modemu 3G? Bo oryginalne oprogramowanie nie wspiera modemów 3G.

14

Zoltar napisał/a:

No cóż, według specyfikacji zawartej tutaj na forum router jeat znacznie wydajniejszy od MR3420, ale cenowo również różni sie 60 zł. Rozumiem ze na WDR3600 po zainstalowaniu OpenWRT lub jakiejs jego pochodnej nie bedzie problemu z obsługą modemu 3G? Bo oryginalne oprogramowanie nie wspiera modemów 3G.

Od strony programowej nie powinien, choć to zależy jaki modem. Zadajesz zbyt ogólne pytania.

morfik napisał/a:

Ja tam jestem zadowolony z archera c7 v2 , dość znacząco mi życie uprościł. big_smile

Są już u TP-Linka źródła dla v3. Wygląda na identyczną platformę, więc nie wiem (jeszcze) skąd v3. Może nowa rewizja radia AC.

15

Zoltar napisał/a:

Obsługuje, tak po prostu.

16

No bo jeszcze nie wiem z jakieo modemu bede korzystal, obecnie mam Huawei E173u-2, ale on nie obsluguje Hspa+, tylko samo HSPA, byl mi potrzebny tylko do aero2, prawdopodobnie zakupie Huawei E3131 ale to jeszcze nic pewnego.

17

Zoltar napisał/a:

No bo jeszcze nie wiem z jakieo modemu bede korzystal, obecnie mam Huawei E173u-2, ale on nie obsluguje Hspa+, tylko samo HSPA, byl mi potrzebny tylko do aero2, prawdopodobnie zakupie Huawei E3131 ale to jeszcze nic pewnego.

To pytaj jak już będziesz pewny.

18 (edytowany przez Zoltar 2014-11-05 17:02:08)

Okej, napewno zapytam.. Za tydzień/dwa tygodnie bede kupowal router i modem. Odnośnie routera to decyzja czy to bedzie MR3420 czy WDR360 bedzie zależeć od funduszy jakimi będę operował. Bo podstawowym zadaniem routera ma byc udostepnienie internetu z modemu, a wszystkie inne funkcje beda takim miłym dodatkiem. Na tą chwilę bardzo wam dziękuję za udział w dyskusji i szybkie, wyczerpujące odpowiedzi. smile

19

Zoltar napisał/a:

Za tydzień/dwa tygodnie bede kupowal router i modem. Odnośnie routera to decyzja czy to bedzie MR3420 czy WDR360 bedzie zależeć od funduszy jakimi będę operował. Bo podstawowym zadaniem routera ma byc udostepnienie internetu z modemu, a wszystkie inne funkcje beda takim miłym dodatkiem. Na tą chwilę bardzo wam dziękuję za udział w dyskusji i szybkie, wyczerpujące odpowiedzi. smile

Skoro jeszcze nie popełniłeś tego błędu zakupu MR3420 v2 a ograniczają Cię fundusze to zastanów się nad zakupem TL WDR3500 (cenowo nie wielka różnica a w wyposażeniu dzieli je przepaść). smile