Temat: Gargoyle : Jak zablokować przeklęte torrenty
Chciałbym całkowicie zablokować ciąganie torrentów przez jednego klienta.
Jaki zakres portów muszę podać w ograniczeniach?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle : Jak zablokować przeklęte torrenty
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chciałbym całkowicie zablokować ciąganie torrentów przez jednego klienta.
Jaki zakres portów muszę podać w ograniczeniach?
Wszystko
programy do torrentów są sprytne i nawet 80 potrafią wykorzystać, nie mówiąc o szyfrowaniu połączeń. Więc zostaw tak jak masz, albo ip klienta wrzuć w qos o najniższym priorytecie.
W praktyce tylko qos daje radę to ukrócić dokumentnie - ale klient zaraz zacznie Ci marudzić, że on nie tylko korzysta z torrent i zaraz się zacznie... ![]()
Chyba nie ma dobrego sposobu by wilk był syty i owca cała.
Ja u siebie na lokalnym pc miałem wcześniej zaimplementowany rozdział łącza pod procesy i odpalałem qbittorrenta z grupą p2p, i na podstawie tej grupy sobie oznaczałem pakiety w iptables. Potem te pakiety sobie szły do kolejek TC i ruch torrentowy miał tam najmniejszy priorytet z gwarantowanym down/up 1/0,1mbita. Jak żaden z innych procesów nie korzystał z sieci, to torrent sobie leciał na full 10/1mbit. Jak coś zaczynało korzystać z sieci, np. przeglądarka, wtedy torrent był automatycznie przykręcany. I w taki sposób udało mi się przepchąć przez łącze 10/1mbit ilość danych widocznych na skrinie poniżęj:

O ile download to jeszcze nie robi wrażenia, ale przecisnąć prawie 1TiB danych przy 1mbit uploadu i nawet tego nie zauważyć, to już wyższa szkoła jazdy.
Średnio dziennie to wysyłam z 5GiB, max to około 10, z tym, że ta maszyna od torrentów chodzi średnio 12h dziennie. Zaznaczam, że ja tylko wysyłam i pobieram obrazy z linuxami. ![]()
Teraz się przymierzam do zrobienia tego samego projektu, z tym, że na routerze i zamiast oznaczać ruch po procesach, tak jak wyżej, to ruch będzie oznaczany po adresach IP i zasada działania będzie dokładnie taka sama. Choć w sumie się jeszcze zastanawiam czy nie dać wyższego priorytetu na http, https, ftp, ntp, mail, jabber i co tam jeszcze zostało, a resztę upchnąć domyślnie na 0,1mbit up i 1mbit down.
morfik, mam podobnie z tym że mam IPTV i jak targam torrenty to by cięło a tu nic;) Torrenty sobie lecą, Team Speak3 sobie działa, gra Online też, łącze prawie na maks 50/10 i nic się nie dzieje
ale za QoS robi Mikrotik
)
No tak, ale szanowni przedmówcy nie uwzględnili chyba potrzeby autora tematu - na routerze budować takie rozbudowane regułki w iptables + to co jest systemowo i przez qos - i się zaraz zacznie router dusić - na kompie się można bawić do woli ale na routerze zbudować odpowiednio wydajnie i jednocześnie bez zbytniego obciążenia sprzęciku to jest raczej trudne do wykonania.
EEeee tam.. moj MT odpoczywa
Mój archer c7 v2 po tych wszystkich modyfikacjach co ja mu tam zrobiłem, ma taki load:

Także raczej się nudzi. A te skoki są przy generowani statystyk, takich samych jak na fotce wyżej. Zatem bez obaw. ![]()
Cóż - autor nie wiele napisał o sprzęcie (a w zasadzie nic) i swoich modyfikacjach, dodatkach, i.t.d. Wiemy tylko, że ma gargulca...
Posiadam TP-Link TL-WR1043ND v1 64mb RAM MOD
A BitTorrent Pijawkę ograniczyłem w qos : http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=977
Dziękuję za Pomoc ![]()
QoS w Gargoyle - Znakomite rozwiązanie !
Ustawiłem domyślną klasę usług na Slow z maksymalnym transferem 10% łącza.
A na moim PC i Smart TV przydzieliłem na stałe Fast. Oczywiście stałe adresy IP ustawione w DHCP.
Chodzi znakomicie ! ![]()
Pytanie : Czy QoS w LuCI jest tak samo prosty w konfiguracji?
Nie, nie jest.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle : Jak zablokować przeklęte torrenty
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc