1 (edytowany przez mrrowek 2014-11-04 12:46:51)

Temat: Antena zewnętrzna do LTE

mam zamontowaną antene cybertecha
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena … -mimo.html
wspólczynnik RSSI 61-57
wyniki takie

http://www.speedtest.pl/test/96037399

http://www.speedtest.pl/test/96037483

odleglość od nadajnika około 2-3 km

czy jest jakaś lepsza antena
czy tez jeszcze ją podnieść o około 1m (max bo baszt już sie konćzy)  i obracać w celu złapania jak najlepszego sygnału czy też jest jakaś lepsiejsza antena od tej?

czy podać jeszcze jakieś inne dane z modemu?

2

Odp: Antena zewnętrzna do LTE

bez rusznia czegokolwiek oprocz tego ze wieje wiatr
wynik taki
http://www.speedtest.pl/test/96037915

3

Zainstaluj sobie 3ginfo-text lub 3ginfo

4

ale to jest na modem a ja mam hilinka

5

Co do ww anteny-tani działający standard (na bez-kabli się nią zachwycają smile ), najbardziej popularna, osobiście w rozsądnej cenie polecam tą http://allegro.pl/antena-sorensen-dual- … 40806.html. Wskazania sygnału między -57:-61dB są bdb, już z testu widać że nadajnik jest obciążony, także nawet najlepsza antena nie wiele tu zmieni. wink

6

A już myślałem, że mój przypadek jest odosobniony  a tu proszę identyczna sytuacja.
Ja do nadajnika mam 6 km, antena sorensen 17dbi  i przeważnie mam tak: DW 8Mb/s  i UP 10-11 MB/s ale bywa również i odpowiednio 4/10 Mb/s. modem to e3272 fw w modemie Polsat, więc mogę podejrzeć parametry i są niezmienne. Czyli dowodzi to problemów po stronie operatora.

7

edos napisał/a:

A już myślałem, że mój przypadek jest odosobniony  a tu proszę identyczna sytuacja.
Ja do nadajnika mam 6 km, antena sorensen 17dbi  i przeważnie mam tak: DW 8Mb/s  i UP 10-11 MB/s ale bywa również i odpowiednio 4/10 Mb/s. modem to e3272 fw w modemie Polsat, więc mogę podejrzeć parametry i są niezmienne. Czyli dowodzi to problemów po stronie operatora.

Z ciekawości-jaki masz "wskaźnik sygnału" na modemie z takiej odległości?

8

Na przestrzeni tygodnia są niewielkie różnice przeważnie -  RSSI -79 ; RSRP -108
więc rewelacji nie ma;)

9

tak ale np prę minut wcześniej było
11/14
14/12

10

mrrowek napisał/a:

tak ale np prę minut wcześniej było
11/14
14/12

Ja żeby wyeliminować błędy wynikające z anteny pewnie zabrałbym ze sobą sam modem i komputer i sprawdziłbym bliżej nadajnika, czy na samym modemie takie różnice nie mają miejsca, naturalnie niezbyt blisko aby negocjacja połączenia nie była zbyt łatwa.

11

edos napisał/a:

Na przestrzeni tygodnia są niewielkie różnice przeważnie -  RSSI -79 ; RSRP -108
więc rewelacji nie ma;)

To korzystasz z tego LTE na granicy ryzyka. smile (w 2012 miałem takie wskaźniki bez anteny, działało to koszmarnie a że limitów wówczas nie było do LTE, anteny na tamtą stację nie mogłem skierować to zrezygnowałem na rzecz HSPA+2100MHz).

12

Troszkę tak ale modem nie zrywa połączenia przez kilkanaście godzin a najczęściej to ja robię restart a, że lte w play na kartę jest bez limitu to ciesze się internetem za 25 zeta miesięcznie.
HSPA+DC w play pozwala mi przy tej antenie na jakieś 28/4 .

13 (edytowany przez mrrowek 2014-11-04 18:44:01)

ja jeszcze postaram się pozmieniac ustawienia kierunku anteny i podniosę ją o metr

14 (edytowany przez mrrowek 2014-11-04 21:04:26)

czy tego 3ginfo można wgrać jako plugin przez gorgulca czy trzeba kombinować?

15

Przecież jest plugin 3ginfo do gargoyle...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

16

edos napisał/a:

Troszkę tak ale modem nie zrywa połączenia przez kilkanaście godzin a najczęściej to ja robię restart a, że lte w play na kartę jest bez limitu to ciesze się internetem za 25 zeta miesięcznie.
HSPA+DC w play pozwala mi przy tej antenie na jakieś 28/4 .

OK! Twój przykład pokazuje w realu różnicę w działaniu między LTE a HSPA+ której wiele osób nie potrafi zrozumieć (lansując LTE jako usługę mobilną, w której sprawdza się delikatnie mówiąc średnio). big_smile

17

hm nie mam teraz dostepu do routera
on jest na routerze juz zainstalowany czy trzeba tamn w opcje pluginow wejsc i siagnac?

18

Nie napisałeś jaki router. Być może będziesz musiał wgrać. I nie zadziała on siłą rzeczy z hilinkiem.

19

nie no oczywiście ze Tp-Link WDR 3600 wink

20 (edytowany przez mrrowek 2014-11-05 10:26:40)

hm i to jak w końcu z tym pluginem i TP-LWDR3600 i HiLinkiem E3372?

zadziała nie zadziała jest nie ma?
wiem żę wiedzę najlepiej sprawdzić  testami
ale ja w tym akurat temacie  zieloniutki oj jestem

21

Plugin nie działa z hlinkami, z nich dane można co najwyżej odczytać parsując stronę www.

22

aha  dziekuje wiem juz wszystko