1

Temat: TP-link wr741nd - montowanie dysku sieciowego.

Witam :)
Szukałem w necie i nic nie znalazłem, więc proszę o pomoc.
Sytuacja wygląda następująco :
Mam Funboxa z neostadą , który ma wyjście USB, pod które jest podłączony dysk/pendrive i jest widoczny jako dysk sieciowy, działa po wpisaniu w przeglądarce adres ip\przydział. Do funboxa mam podpięty TP-link wr741nd z zainstalowanym Gargoyle.

Chciałem aby TP-link wr741nd widział ten dysk, przeprowadziłem kilka prób montowania, ale bez powodzenia :(
Może dlatego , że jestem jeszcze zbyt "zielony"....

Do  TP-link wr741nd wchodzę przez putty, próbowałem kilkoma sposobami znalezionymi w necie np.
mount -t cifs -o guest //komp/udzial /mnt/mountpoint , dostawałem komunikat o braku katalogu ( nie pamiętam już jakiego chyba mnt\xxx ), zrobiłem mkdir i teraz dostaje komunikat "mounting //xxx.xxx.xxx.xxx/kingston on /mnt/mountpoint failed: No such device.

Proszę o pomoc, niestety jeśli chodzi o routery i lniucha to jestem lamerem :)

2

Odp: TP-link wr741nd - montowanie dysku sieciowego.

mount.cifs \\\\xxx.xxx.xxx.xxx\\kingston /mnt/mountpoint

O ile udostępniony zasób faktycznie nazywa się kingston

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez HiPiS 2014-11-03 20:40:32)

niestety komunikat :  mount.cifs: not found

Chyba jestem na przegranej pozycji : po poleceniu mkdir : can't create directory '/mnt/cifs': No space left on device

4

Zainstaluj oczywiście cifsmount

5

Próbowałem , pisze ze brak pamięci, a w gargoyle pokazuje :  Zajętość pamięci RAM:11.3MB / 28.4MB (39.8%)

6

Pamięć ram to nie miejsce gdzie instalujesz programy. więc po prostu nie masz już miejsca na instalację tego.

7 (edytowany przez HiPiS 2014-11-03 21:12:39)

Rozumiem, że instaluje się we flash hmm Ok dzięki za pomoc, zawsze człowiek trochę więcej wie smile
próbowałem odinstalować pakiet, aby zrobić miejsce w pamięci.... # opkg remove kmod-fs-ext4 , ale wyskoczył błąd
ERROR: Package kmod-fs-ext4 is installed to destination 'root' which is not writable, cannot uninstall

...ciach... smile