Odp: Modem LTE
Dwa zwykłe kabelki - przedłużacze USB. Jak byś miał kabelek Y to przecież nie musisz go już robić, prawda?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Modem LTE
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dwa zwykłe kabelki - przedłużacze USB. Jak byś miał kabelek Y to przecież nie musisz go już robić, prawda?
http://www.komputronik.pl/product/144915/Akcesoria/Kable_i_adaptery/Kabel_USB_2_0_typu_Y_AMX2_AF_2_0_90CM_GEMBIRD.htmlCzyli takie coś załatwi mi całą sprawę? Przecież to nie ma swojego zasilania to skąd dodatkowa moc? Chyba czegoś tu nie rozumiem heh
Z zasilacza USB który oczywiście musisz dołączyć. A skąd myślałeś że weźmiesz zasilania 5v którego potrzebujesz?
Nie wiadomo jak jest ten kabel zbudowany - jeżeli złączone są linie 5v wszystkich gniazd i wtyczek to podłączając osobny zasilacz 5v do usb z 5v możesz przy odrobinie pecha spalić jedno i drugie.
Czyli takie coś załatwi mi całą sprawę? Przecież to nie ma swojego zasilania to skąd dodatkowa moc? Chyba czegoś tu nie rozumiem heh
No masz jeszcze do tego dokupić zasilacz USB o odpowiedniej wydajności (np. 1 A).
Czyli podsumowując:
Kupuje:
http://www.komputronik.pl/product/144915/Akcesoria/Kable_i_adaptery/Kabel_USB_2_0_typu_Y_AMX2_AF_2_0_90CM_GEMBIRD.htmloraz
http://www.komputronik.pl/product/189998/Akcesoria/Akcesoria_do_telefonow_i_smartphonow/Gembird_uniwersalna_ladowarka_sieciowa_USB_5V-1A_czarna.htmlI nie muszę nic kombinować oraz mam pewniejszy zestaw niż jakikolwiek hub?
Patrz moją uwagę w poprzednim poście.
Nie chcę Cię w nic wkopać. U mnie działa ten HUB, ale on działa u mnie, czy u Ciebie będzie...
Mam multiwan i jak by przestawał działać, to bym tego najprawdopodobniej nie zobaczył. Patrząc jednak na ilość danych, które przeleciały(WAN2 to modem e3272) to raczej nie rozłącza się. W WEBUI modemu też takich informacji nie widzę.

robertnik to dobrze bo jednak go kupiłem i działa
przynajmniej jak na razie, nie wywala się na czynnościach przy jakich wcześniej nie dawał rady, ale pożyjemy zobaczymy. W razie czego zrobię tą metodę z kablem Y (zasilacz już mam - z tego huba Logilinka).
Może to komuś pomóc przy kupnie - oznaczenie na kodzie kreskowym opakowania tego UA0085 sugeruje, że jest to wersja v5.0 tego urządzenia.
W niektórych przypadkach zastosowanie przewodu Y USB może spowodować uszkodzenie w najgorszym przypadku portu USB komputera lub routera. Chodzi głównie o spotkanie się dwóch zasilań pochodzących z dwóch różnych źródeł prądowych np z komputera i z ładowarki / zasilacza. Jeżeli potrzeba jest tylko zwiększenia zasilania można zastosować rozwiązanie:
http://chomikuj.pl/rb5svs/Zwi*c4*99ksze … 10012.docx
W tym rozwiązaniu zasilanie od strony komputera / routera jest odcięte, zastępuje je zasilanie z zasilacza alternatywnego. Całość przetestowałem i działa. Potrzebne materiały to przedłużacz USB, odpowiedni zasilacz.
W niektórych przypadkach zastosowanie przewodu Y USB może spowodować uszkodzenie w najgorszym przypadku portu USB komputera lub routera. Chodzi głównie o spotkanie się dwóch zasilań pochodzących z dwóch różnych źródeł prądowych np z komputera i z ładowarki / zasilacza. Jeżeli potrzeba jest tylko zwiększenia zasilania można zastosować rozwiązanie:
W tym rozwiązaniu zasilanie od strony komputera / routera jest odcięte, zastępuje je zasilanie z zasilacza alternatywnego. Całość przetestowałem i działa. Potrzebne materiały to przedłużacz USB, odpowiedni zasilacz.
Zwiększenie "zasilania"? Jak Ty się takimi precyzyjnymi określeniami posługujesz, to lepiej trzymać się z dala od Twoich pomysłów. Tym bardziej, że to co tam pokazałeś, to jest właśnie kabel typu Y ![]()
Miałem kiedyś tani hub firmy c**j z opcją zasilania i po podłączeniu do niego zasilacza z ruterem działy się dziwne rzeczy. Pomogło wlutowanie diody na wejściu zasilania od strony routera.
Tanie huby mają tak samo - bezpośrednio z zasilacza napięcie dane na 5v usb.
borciuch2525 napisał/a:W niektórych przypadkach zastosowanie przewodu Y USB może spowodować uszkodzenie w najgorszym przypadku portu USB komputera lub routera. Chodzi głównie o spotkanie się dwóch zasilań pochodzących z dwóch różnych źródeł prądowych np z komputera i z ładowarki / zasilacza. Jeżeli potrzeba jest tylko zwiększenia zasilania można zastosować rozwiązanie:
W tym rozwiązaniu zasilanie od strony komputera / routera jest odcięte, zastępuje je zasilanie z zasilacza alternatywnego. Całość przetestowałem i działa. Potrzebne materiały to przedłużacz USB, odpowiedni zasilacz.Zwiększenie "zasilania"? Jak Ty się takimi precyzyjnymi określeniami posługujesz, to lepiej trzymać się z dala od Twoich pomysłów. Tym bardziej, że to co tam pokazałeś, to jest właśnie kabel typu Y
Kolega który zajmuje się elektroniką powiedział, że to co pokazał @borciuch2525 jest tylko na bazie kabla typu Y ale nie jest kablem typu Y, ponieważ w kablu typu Y pin nr 1 z gniazda, połączony jest z pinem nr 1 w obu wtyczkach oraz pin nr 4 z gniazda połączony jest z pinem nr 4 w obu wtyczkach.
W rozwiązaniu @borciuch2525-a odcięta jest jedna żyła (pin nr 1) co zmienia przepływu prądu i powoduje że kabel przestaje być typowym kablem Y
W kablu typu Y prąd płynie z obu wtyczek na raz a tu akurat nie płynie w ogóle z wtyczki.
A ja piszę tylko to co powiedział mi ziomek, który nie ma tutaj konta.
Chyba się nie rozumiemy... my tutaj cały czas mówimy o kablu Y, który ma specjalną wtyczkę "DATA" (linie sygnałowe + GND) i wtyczkę "POWER". Można taki kabelek kupić, też nazywa się Y ale najczęściej dodatkowo oznaczone wtyczki, właśnie po to żeby nie połączyć linii zasilających zewnętrznego zasilacza i gniazda w routerze/PC.
Z zasilacza USB który oczywiście musisz dołączyć. A skąd myślałeś że weźmiesz zasilania 5v którego potrzebujesz?
Nie wiadomo jak jest ten kabel zbudowany - jeżeli złączone są linie 5v wszystkich gniazd i wtyczek to podłączając osobny zasilacz 5v do usb z 5v możesz przy odrobinie pecha spalić jedno i drugie.
Wiadomo jak jest zbudowany kabel USB Y:
1. połączone wszystkie linie nr. 1 (zasilanie +5 V) w obu wtyczkach i w gniazdku,
2. połączone wszystkie linie nr. 4 (masa) w obu wtyczkach i w gniazdku.
Kabel USB Y został stworzony w celu podłączenia DWÓCH urządzeń. Na przykład do wpięcia dysku twardego do laptopa z jednym kontrolerem z wieloma gniazdami usb.
Istnieje wariant kabla USB Y, w którym występuje jedna wtyczka i dwa gniazdka, aby dodatkowe zasilanie przychodziło od urządzenia podłączanego.
Kabel AMX2-AF 2.0 90CM GEMBIRD, o którym tu mowa, jest właśnie kablem USB 2.0 Y.
Wtyczka i gniazdko do transmisji danych połączone są grubym kablem (cztery przewody)
Druga wtyczka do dodatkowego zasilania podłączona jest cieńkim kablem (dwa przewody) w wtyczką pierwszą (połączenie równoległe).
Podpinanie 3 różnych urządzeń nie jest zalecane, właśnie przez możliwość uszkodzenia jednego z nich, na ogół tego, które ma najmniejsze zabezpieczenie.
Miałem kiedyś tani hub firmy c**j z opcją zasilania i po podłączeniu do niego zasilacza z ruterem działy się dziwne rzeczy. Pomogło wlutowanie diody na wejściu zasilania od strony routera.
Dokładnie tak. Zrobiłem sobie sam kabel ze wspomaganiem zasilania (do modemu E398) i póki co działa stabilnie. Od strony modemu przeciąłem kabelek +5V i wstawiłem diodę 1A, w końcu ten spadek 0.6V nie ma w tej sytuacji znaczenia. A jako zasilanie dodatkowe - mam mocną ładowarkę USB 2A. Mierzyłem napięcie, daje stabilne 5.01 V, więc powinno być ok. A i jeszcze na kabelku zasilania dodatkowego dałem ferryt, na wszelki wypadek.
To dla słabszych - ten kabel Gembird będzie się nadawał do podłączenia modemu do rutera? Do kabla podłączam ładowarkę 5V 2A.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Modem LTE
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc