1 (edytowany przez mlb 2014-04-11 23:08:46)

Temat: mały bug gdzieś w GUI / konfiguracji firewall

Wiem wiem skoro nie potrafię określić gdzie dokładnie to można to o kant potłuc...

Ale może na coś się informacja przyda. Gdy mam już po parę wpisów w QoS (konfiguracja firewalla) a zwłaszcza w limitach transferu - dodawanie nowych pozycji w QoS wysyłanie/odbieranie w którymś momencie zaczyna psuć konfigurację. Raz znikają wpisy z /etc/config/firewall, innym razem z z /etc/config/qos_gargoyle.... Właśnie nie wiem dokładnie które pole i kiedy to powoduje, zwyczajnie po paru zmianach w konfiguracji nagle orientuję się że się rozsypało i trzeba odtwarzać pliki z backupu.

Może ktoś inny się z tym spotkał i wspólnie złapiemy buga?

kilka urządzeń z Mikrotik i OpenWRT

2

Odp: mały bug gdzieś w GUI / konfiguracji firewall

Złapałem na gorącym uczynku - mam jeden przykład jak podczas restartu routera zmieniane/niszczone są ustawienia firewall (czyli cztery wpisy dla tego samego zakresu IP 10.162.0.60-10.162.0.69).

Na początku mam takie ustawienia:
http://i59.tinypic.com/2ylnt6t.png

Natomiast po restarcie:
http://i57.tinypic.com/2i99qc.png

Po kolejnym restarcie zostanie zmieniony kolejny wpis z zakresem "10.162.0.60-10.162.0.69".
Coś jest skopane w skryptach które to obsługują że poprawnie działa tylko z jednym wpisem danego typu, każdy kolejny odnoszący się do tego samego zakresu adresów jest źle obsługiwany.

3

To jeszcze zrób

uci show firewall
uci show qos_gargoyle

W jednym i drugim przypadku i zobacz czy fizyczne zapisy są takie same czy inne. Być może to tylko parsera w gui, a później jak to edytujesz to powiela błąd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

... ale uci show qos_gargoyle raczej dotyczy czegoś innego, czyli wpisów FW dla QoS ?

Gdy zmienię przez GUI i zapiszę, to przez uci show firewall pokazuje poprawnie.

Dzisiaj próbowałem powtórzyć ten błąd, restartowałem router, ale działa ok... Bardzo dziwne. Jakie inne skrypty mogą grzebać w ustawieniach firewall?

5

Dlatego też obstawiam że jak już to błąd jest w samym parserze danych w gui - przy jakiejś kombinacji/kolejności coś mu się pląta i źle wyświetla. Spróbuj, może uda Ci się to powtórzyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.