Temat: winscp+notenpad++

Witam posiadam program winscp,a w nim ustawiony jako domyślny edytor notenpad++. Vi jest dla mnie za trudne.Pytanie jest takie:
Jak otworzę jakikolwiek plik w notenpad++ to znaki końca lini są w nim CRLF. Oczywiście wybieram w menu edycja notenpad++  polecenie konwersja znaku końca linii,apotem konwertuj na format Unix i to jest poprawne.Ale jak to ustalić na stałe,aby pliki otwierane były ze znakiem końca linii unixowej i tak samo zapisywane.Oczywiście w ustawieniach znalazłem opcje domyślnego zapisywania nowych dokumentów w formacie unix.Ale czy da się to ustawić też do tych które edytuje bez każdorazowego wchodzenia do menu edycja ?

2

Odp: winscp+notenpad++

O ile pamiętam to winscp sam z siebie robi to, obejściem było wywołanie skryptu który konwersje robi. Poszukaj w google, nie wiem czy poprawili to już w winscp czy nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

tak masz rację edytowałem jeden plik w wewnętrznym edytorze winscp,potem go skopiowałem na pulpit i otworzyłem w notenpad++ i końce linii są LF. Czyli  poprawnie,wynika z tego że wewnętrzny edytor sam dodaje znak końca linii. Jeszcze jedna sprawa.

Mam plik a w nim:

coś-LF
coś-LF
coś-LF

dopisuje:

ktoś- i robię enter wtedy edytor dodaje LF do ktoś i LF poniżej.Czyli tak:

coś-LF
coś-LF
coś-LF
ktoś-LF
LF

Czy z punktu widzenia poprawności skryptu to jest poprawnie,czy też tego ostatniego znaku końca linii nie powinno być ?

4

Nie ma znaczenia większego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.