Temat: Jaki router (i modem?) pod LTE Play

Witam.
Mam na oku 2 zestawy:
1. TP-Link MR3220 + Huawei E3272
2. TP-Link WDR3600 + Huawei E3272 (HiLink albo standard)
Do wczoraj byłem naprawdę nastawiony na pierwszy zestaw, jednak po dłuższej lekturze tego forum wyszło na to, że część osób go nie poleca i zdecydowanie bardziej stawia na WDR'a. Mam więc pytanie, czy opłaca się inwestować w ten droższy model zaznaczając, że jeśli chodzi o prędkość down/up nie będzie to pewnie więcej niż 20-30 Mb/s / 2-5 Mb/s (nie mieszkam zbyt blisko nadajnika). Wiadomo chciałbym jak najbardziej ciąć koszty, ale jeśli różnica cenowa między tymi zestawami wynosi ~ 70 zł, a wydajnościowo ten drugi zestaw ma być o wiele lepszy, to wydając już taką sumę wolę dać więcej.

Jeszcze drugie pytanie: jeśli chodzi o modem, lepiej kupić na początek HiLinka, czy jednak wybrać standardową wersję i najwyżej później przerobić go na własną rękę?

2 (edytowany przez edos 2014-10-19 17:59:59)

Odp: Jaki router (i modem?) pod LTE Play

Witam,

Wydajniejszy router zawsze jest lepszym wyborem, a co do modemu ja ze zwykłego, zrobiłem hilink-a i zginął problem z wznawianiem połączeń, spadły pingi, choć u nie wpięty jest w 1043 v1.( RSSI:    -81dBm RSRP:    -109dBm Sieć:    LTE) Sieć to oczywiscie play na kartę i średnio chodzi to to 10/10 Mb/s i jeszcze jedno, ja do bts mam 6 km wiec chyba nie jest źle.

I jeszcze jedna uwaga modem jest zasilany zewnętrznym zasilaczem, to ważne (bezpośrenio pod usb kompa 2/0,5 Mb/s)

3

Mike189 napisał/a:

Witam.
Mam na oku 2 zestawy:
1. TP-Link MR3220 + Huawei E3272
2. TP-Link WDR3600 + Huawei E3272 (HiLink albo standard)

Z tego co podałeś tylko zestaw nr 2 lub rozwiązanie pośrednie WDR3500. smile

4 (edytowany przez Mike189 2014-10-19 20:35:00)

Tak właśnie myślałem. Mam jeszcze pytanie dotyczące zasilania, bo wiem że to które dostarcza router może nie wystarczyć. Czytałem że z hubami jest loteria i równie dobrym rozwiązaniem jest kabel Y. Jak wygląda zasilanie przez ten kabel?

5

Mike189 napisał/a:

Tak właśnie myślałem. Mam jeszcze pytanie dotyczące zasilania, bo wiem że to które dostarcza router może nie wystarczyć. Czytałem że z hubami jest loteria i równie dobrym rozwiązaniem jest kabel Y. Jak wygląda zasilanie przez ten kabel?

Kabel ma 2 gniazda i jedną wtyczkę. Wtyczkę wkładasz w gniazdo USB w routerze, w jedno gniazdo podpinasz modem, a w drugie zewnętrzny zasilacz USB. Modem jest zasilany tylko z zasilacza, a dane lecą do/z routera.

6

pepe2k napisał/a:

Kabel ma 2 gniazda i jedną wtyczkę.

Ja mam odwrotnie, dwie wtyczki i jedno gniazdo. Do gniazda modem, a wtyczki obie np, do laptopa, lub jedna z przewodami Data do routera a druga, tylko zasilanie, do gniazda ładowarki/zasilacza.

7

KMY napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Kabel ma 2 gniazda i jedną wtyczkę.

Ja mam odwrotnie, dwie wtyczki i jedno gniazdo. Do gniazda modem, a wtyczki obie np, do laptopa, lub jedna z przewodami Data do routera a druga, tylko zasilanie, do gniazda ładowarki/zasilacza.

Tak, mój błąd. O jednym myślałem, a co innego napisałem. Dwie wtyczki, jedno gniazdo... leży na biurku.

8 (edytowany przez Mike189 2014-10-20 15:15:05)

Więc taki zestaw dałby radę?
Kabel Y
Zasilacz
Kabel 2.0 (chyba 3.0 nie jest mi potrzebny w tym przypadku, napiszcie jeśli się mylę) i zasilacz 1A (z tego co tu wyczytałem to modemy pobierają 0,8A więc powinien pasować idealnie)

9

podepnę się pod temat
TL-WDR 3600 czy Airlive N450R który wybrać? modem huawei 3372 hiLink. rozporowadzenie sygnału po domu jednorodzinnym

10

A N450R działa z hilinkami?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11 (edytowany przez mrrowek 2014-10-24 11:58:52)

cholera nie wiem
moze ktoś coś wie?

12

http://airliveblog.pl/slider/aktualizac … mow-huawei

Wygląda na to że już obsługuje.

13

znaczy sie wymieniac?
bo Tp-Link jeszcze nie dotarł i za oplata drobną mogie wymienic

14

Ten N450R jest na Ralinku? Jeżeli tak, to ja bym takiej kasy za niego nie dał...

15 (edytowany przez mrrowek 2014-10-24 12:11:56)

tak na Ralinku
Ralink RT3993 oraz RT5392,

hm za 220pln nie oplaca sie tyż?

16

Ja bym nie kupił, choć ludzie chwalą ten model za dobry zasięg (w przeciwieństwie do konkurencyjnych WDR-ów od TP-Linka).

17

Na airlinka masz tylko oryginalny soft i ponoć lte już działa. Ja ja testowałem to nie działało jeszcze, więc twoja decyzja.

18

a to taka piłka

19

No niestety... wsparcie pewnie dałoby się dorobić (Ralinki są generalnie wspierane), ale raz, że to mało popularny sprzęt, a dwa... nikomu się pewnie nie chce.

20 (edytowany przez mrrowek 2014-10-24 16:27:48)

hm
duża różnica jest w jakości połączenia Wi-Fi pomiędzy  WDR 3600 a WDR 4300_ i wogóle w działaniu  tych routerów_ i czy np WDR 4300 obsłuży  Huawei 3372 hilink?

21

Sprzętowo poza radiem 5GHz to praktycznie różnicy nie ma.

22

a czy ten wdr 3600 nie obcina predkosći łącza po wi-fi  np z 30Mb/s na 10Mb/s?

23

To co to był by za router gdyby obcinał wifi do wartości mniejszej niż stare b/g miały?

24

no dobra mam już tego TP-L WDR 3600 mam na niego chętnego  czy warto zamieniać go na TP-L 4300?

25

Nie ma żadnego uzasadnienia taka zamiana.