1

Temat: Mini PC do OpenWRT, prośba o poradę

Chaciałbym postawić OpenWRT na jaimś nie drogim acz wydajnym Mini PC

Jak ktos ma jakiś pomysł na PC ale w przyzwoitej cenie to poproszę propozycje smile

Tyle że to nie bedzie stało w pokoju wiec wiatrak az tak bardzo nie przeszkadza

Ps

Czy to może działac tak że moze byc Debian i Openwrt ? czy tylko jeden system ?

2

Odp: Mini PC do OpenWRT, prośba o poradę

Możesz postawić inny system na maszynie wirtualnej, nie ma z tym problemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hmmm

Czyli np Windows + na wrtualu: Debian + Openwrt czy można Debiana i na wirtualu OpenWRT ?

4

debian i na wirtualu openwrt. Nie wiem po co miałbyś tam jeszcze windowsa pchać. Można, ale bez przesady...

5

No to pytanie jaki sprzęt kupić by był wydajny ale nie za drogi smile ?

I na pendrivie system może być postawiony ?

6

A po co do tego mieszać OpenWRT? Instaluj debiana i konfiguruj go -- jedno i drugie to linux i działa na takiej samej zasadzie, tylko debian jest bardziej wypasiony. big_smile

7 (edytowany przez robertnik 2014-10-22 16:32:30)

Musisz poczekać, bo jeszcze nie ma na nowym Atomie.
ZBOX PI320, Mele PCG03, MINIX NEO Z64.
Wszystko co będziesz chciał poskładac na Celeronie będzie droższe i mnie wydajne.

EDIT
@morfik Koledze chodzi o moc obliczeniową do multiwan, przynajmniej tak to wynikało z poprzedniego wątku.

EDIT 2
Na Aliexpress mają różności. Tu na celeronie bez ram i HDD(ssd).

8

Hmmm, może by kupić taką jedną zabawkę :-)

9

Ja sobie w domu zbudowałem serwer na bazie płyty Intel Desktop board D410PT z 1GB RAM, za którą zapłaciłem 100zł. Obudowę miałem starą, do tego jakiś dysk i mamy fajny serwerek za grosze.  Postawiłem na tym debiana w trybie konsolowym, smiga mi to aż miło, a poinstalowałem tam wszystko czego potrzebowałem. Polecam takie rozwiązanie, bo tanie, funkcjonalne i można się trochę nauczyć.

10

telewy

Ale ja to chciałem połączyć z dwoma modemami LTE - czyli dwa wany i loadbalcing smile

A to chyba konsolowo nie takie proste wink ??

11

Tzn myślałeś ze na debianie dostaniesz jakiś graficzny konfigurator tego? Ręcznie, ręcznie...

12

Uzywam już Debiana na leciwej maszynce, ale to do prostszych rzeczy niż to co planuję zrobić wink

13

Ja tam nie jestem specem pod Linuxa, bawiłem się trochę w administrowanie wiele lat temu, pod koniec lat 90tych. Teraz jadę na konsoli wszystko, wspomagając się forum na eko, i tutaj wielki ukłon bo to prawdziwa skarbnica wiedzy, oraz netem i jakoś daję sobie ze wszystkim radę. Z dawnych czasów zostało mi przekonanie, że wielu rzeczy nie dawało się ustawić z poziomu desktopu graficznego, a poza tym zawsze maszyna mniej zasobów zużywa, co jest istotne w szczególności w przypadku routera z openwrt, więc wyznaje zasadę tylko czysta konsola smile

14

W ramach ciekawostek ARMowe potworki, ale ze wsparciem dla OpenWRT

15

Hmm, ale to nie x86, zgadza się ?

Ta architektura jakoś bardziej do mnie przemawia bo mam ją też do innych potrzebnych mi celów wink