1

Temat: Skrypt startowy - NAS aktywny poprzez PING? Montowanie napedu

Dzień dobry,

Posiadam wersję Gargoyle 1.6.2.2 (r42647) zainstalowania TPLINK 1043 v1 wraz z NAS WD ze statycznym adresem IP 192.168.1.10. Z racji tego, że na tym NASie zainstalowano jedynie serwer DLNA Twonky, który niestety nie obsługuje stremowania napisów srt wpadłem na pomysł, że mogę do tego zaciągnąć Gargoyle:)

Co do tego momentu udało mi się zrobić
- zainstalowałem pakiet minidlna
- zamontowałem dysk sieciowy (mount.cifs \\\\192.168.1.10\\HDD /mnt/minidlna -o user=minidlna,password=minidlna,rw)
- odświeżyłem bibliotekę danych - wszystko działa, filmy + napisy streamowane bez problemów

Problem jest taki, że przy restarcie routera za każdym razem muszę ponownie montować dysk sieciowy. Chciałbym zrobić to automatycznie co na pewno jest możliwe, lecz nie mam pewności ile czasu potrzebuje NAS aby się zbootować, raz to 2 minuty, raz 10 minut, więc pomyślałem, żeby zrobić skrypt który przy starcie OpenWrt będzie się uruchamiał pingując adres IP NAS, dopóki ten nie odpowie, wtedy dokonuję zamontowania dysku sieciowego i następnie uruchomienia minidlna.

Proste w teorii, ale w praktyce Linux to dla mnie czarna magia:)

Znalazłem tutaj http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty#ur … zopnieniem jak stworzyć skrypt, który będzie pingował mi podany adres IP - sprawdzałem w konsoli na moim przypadku i działa.

Pytanie jak dalej ugryźć temat

1. Stworzyć skrypt np /bin/minidlna.sh
2. W nim wpisać   
#!/bin/sh
    if ! ping -q -c 5 -W 10 192.168.1.10 > /dev/null; then
            (ifup wan) & minidlna start
    fi
3. Dodać do CRON skrypt uruchamiany cyklicznie w Gargoyle poprzez gui?

Czy istnieje możliwość, żeby ten skrypt był wykonany jeden raz dopóki warunek tj. ping z NAS będzie zwrotny, będzie poprawny?

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

2

Odp: Skrypt startowy - NAS aktywny poprzez PING? Montowanie napedu

To zrób tak jak napisałeś - jeżeli pinguje się host i nie ma zamontowanego zasobu to go zamontuj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.