1 (edytowany przez oranos7 2014-10-19 01:41:41)

Temat: Pytanie o dziwne działanie QOS w Gargoyle 1.6.2.2 PL by Obsy

Całkowicie nie rozumiem zasady działania  QOS w gargoyle. Utworzyłem 3 klasy zarówno dla wysyłania jak i pobierania (podane całkowite pasmo 80mb/6mb):
klasa 1. Upload max 5,5mb, download max 70mb
klasa 2. Upload max 2mb, download max 25mb
klasa 3. Upload max 1mb, download max 10mb (tutaj wpadają użytkownicy bez przydzielonego ip po macu)
(nigdzie nie podałem wartości gwarantowanych)

Testuje klase pierwszą. Zmiana wartości procentowej łącza nie ma żadnego wpływu na osiągane prędkości (nie ma róznicy czy wpisze np. 70%, czy 60% albo 50% - w każdym przypadku działa identycznie).
1. Przy nie obciążonym przez inncyh użytkowników łączu zawsze otrzymuje taką wartość uploadu  jaka jest podana w wartości max. Podam 6mb, otrzymuje 6mb, podam 4mb otrzymuje 4mb itd.
2. Przy downloadzie jest całkowicie inaczej. Przykładowo:
max 70mb - faktycznie 55mb
max 60mb - faktycznie 50mb
max 50mb - faktycznie 43mb
max 40mb - faktycznie 35mb
max 30mb - faktycznie 29mb

W praktyce im większą podam wartość max tym otrzymuje większą różnicę miedzy wpisaną max prędkością pobierania a prędkością faktyczną. Mogłbym pomyśleć że przy większych wartościach nawet gdy tylko ja korzystam z łącza QOS na wszelki wypadek nie przydziela mi max prędkości rezerwując ją dla innych użytkowników. Ale dlaczego tego nie robi dla Uploadu ? Tam zawsze otrzymuje prędkość wysyłania taką jaką podam w wartości max. Czemu wiec przy zwiększaniu max prędkości pobierania coraz wiecej pasma jest mi zabierane ?? Całkowicie tego nie rozumiem smile))))))))))

Dodatkowe testy.
Całkowite pasmo Download 80mb, tylko jedna klasa bez pasma gwarantowanego i ze 100% procentem pasma:
1. max pasmo 70mb - faktycznie 60mb
2. max pasmo 60mb - faktycznie 53mb
3. max pasmo 50mb - faktycznie 45mb
4. max pasmo 40mb - faktycznie 38mb
5. max pasmo 30mb - faktycznie 29mb

Faktyczna prędkość Uploadu zawsze identyczna z wpisaną wartością max.

Na koniec wyłączony całkowicie QOS:
Faktyczna prędkość pobierania 70-75Mb, wysyłania 6,3mb

Przeglądajac tematy mam identyczny problem jak opisany w poniższym poście:

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9390