1 (edytowany przez vekh 2014-10-17 09:26:59)

Temat: Exroot na TP Link WR841N

Witam.
Wczoraj wgrałem Gargoyla na ww. routerek w nadziei na przerobienie go w urządzenie bezpośrednio łączące się siecią eduroam (WPA2). Niestety okazało się, że miejsca wystarczyło jedynie na nano - pakiet wpa-supplicant już się nie mieści sad ( Flash: total: 512KB, free: 128KB, used: 75%). Router ten nie jest standardowo wyposażony w wejście USB, ale wyszperałem, że takowe da się dorobić własnymi siłami.
Właściwe pytanie: czy gniazdo USB obsługujące pamięć masową (tylko pendrive - bez dysków) da się podpiąć pod gniazdo LAN/WAN za pomocą czegoś takiego: http://www.computercableinc.com/ccinc/i … dapter.jpg ? Jeżeli nie to czy jest opcja wlutowania gniazda na PCB (jeśli tak to prosiłbym o szerszą informację na ten temat).
Pozdrawiam

2

Odp: Exroot na TP Link WR841N

vekh napisał/a:

Właściwe pytanie: czy gniazdo USB obsługujące pamięć masową (tylko pendrive - bez dysków) da się podpiąć pod gniazdo LAN/WAN za pomocą czegoś takiego: http://www.computercableinc.com/ccinc/i … dapter.jpg ?

Nie... najpewniej trzeba dolutować się do nóżek głównego układu lub gdzieś na PCB. Do tego musisz też zatroszczyć się o dołożenie zasilania 5 V dla urządzeń USB.

vekh napisał/a:

Jeżeli nie to czy jest opcja wlutowania gniazda na PCB (jeśli tak to prosiłbym o szerszą informację na ten temat).

Nie pochwaliłeś się, która to dokładnie wersja routera, więc na to pytanie odpowiedzi na razie nie uzyskasz.

PS. Dołożenie USB wiąże się też z tym, że będziesz musiał robić własne kompilacje, bo obsługi USB nie ma w oficjalnych obrazach, bo ten router nie ma USB. Możesz się ewentualnie zastanowić nad wymianą FLASH - można tam wsadzić maksymalnie 16 MB.

3

Dokładnie jest to WR841N v 8.4

pepe2k napisał/a:

Możesz się ewentualnie zastanowić nad wymianą FLASH - można tam wsadzić maksymalnie 16 MB.

Wymiana flash to nieco wyższa szkoła jazdy jak dla mnie. Musiałbym się znajomego dowiedzieć czy potrafi takie rzeczy zrobić ;-) Przy okazji zapytam - Gargoyle jest nakładką na openwrt z tego co wiem. Czy wgranie czystego openwrt nie zwolni wystarczającej ilości miejsca na pamięci, którą teraz dysponuję?

4

vekh napisał/a:

Dokładnie jest to WR841N v 8.4

Trzeba dolutować się do nóżek SoC i dodać jakieś zasilanie 5 V. A tak wyglądają "nóżki":
http://tplink-forum.pl/uploader/upload/mr3420_v2_usb_traces_04.jpg

vekh napisał/a:

Przy okazji zapytam - Gargoyle jest nakładką na openwrt z tego co wiem.

Nie, Gargoyle to nie jest nakładka graficzna. Taką nakładką jest LuCI, a Gargoyle to fork OpenWRT (wersji AA, na dzień dzisiejszy), czyli przerobione OpenWRT z autorskim GUI.

vekh napisał/a:

Czy wgranie czystego openwrt nie zwolni wystarczającej ilości miejsca na pamięci, którą teraz dysponuję?

Możliwe, że się zmieści, ale to musisz po prostu sprawdzić.

vekh napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Możesz się ewentualnie zastanowić nad wymianą FLASH - można tam wsadzić maksymalnie 16 MB.

Wymiana flash to nieco wyższa szkoła jazdy jak dla mnie. Musiałbym się znajomego dowiedzieć czy potrafi takie rzeczy zrobić ;-)

Jak będziesz szukać kości, to zapraszam.

5

Na szczęście obyło się bez przekładki FLASH. Wgrałem czyste OpenWRT BB (bez LuCI 20% miejsca zajmuje). Muszę teraz tylko poszukać rozwiązania na to do czego w ogóle wgrywałem OpenWRT - jak bezprzewodowo łączyć się z siecią eduroam (na kompie muszę instalować SecureW2 z EAP-TTSL) i przekazywać sygnał drugą anteną na urządzenia docelowe ;-)