1 (edytowany przez oranos7 2014-10-12 00:14:35)

Temat: Wymiana TL-WR841ND w celu uzyskania wiekszych prędkości po WIFI

Aktualnie posiadam router TL-WR841ND, niestety niezależnie czy ustawie kanał 20Mhz czy 40Mhz po wifi uzyskuje prędkości rzędu max 40Mb.  Bez szyfrowania leci już około 50Mb, ale nie chciałbym go wyłączać. Karte w laptopie mam w miare dobrą, bo Centrino® Advanced-N 6235 300Mb. Niedługo Toya przyśpiesza mi internet do 80Mb bezpłatnie, tak więc chciałbym kupić jakiś router na Gargoyle  który umożliwi mi pełne wykorzystanie łącza.
Aktualnie zastanawiam się nad:
1. TL-WR1043ND - oczywiście tylko V2 z 64Mb Ramu
2. TL-WDR3500
3. TL-WDR3600
4. TL-WDR4300 - ale ten chyba odpada ze wzgledu na zbyt wysoką cenę.

TL-WDR3500 mam do kupienia w dobrej cenie i właśnie myślę czy przy internecie 80Mb jest sens dopłacać (w moim przypadku) 60 zł do TL-WDR3600 ?? Router cisco od toyi jest gigabitowy.

Jeśli w moim przypadku nie ma sensu brać  TL-WDR3600, to pozostaje pytanie na którym z tych 2 routerów uzyskam lepsze transwery po wifi na gargoyle ??  TL-WR1043ND v2 czy TL-WDR3500 ??

2

Odp: Wymiana TL-WR841ND w celu uzyskania wiekszych prędkości po WIFI

Za mało coś masz na tym 841. Czasami nie masz za dużego szumu w eterze?

Co do routera - ja bym brał wdr3600.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też mi sie wydawało że powinno być troche wiecej, ale prędkość z jaką łączy ruter wszystkich użytkowników to 72,2Mb (najnowsze gargoyle), czasem mi podskoczy do 144Mb ale nie daje to wzrostu prędkości. Jakość sygnału mam 60-65dB (sciana po drodze) wiec pewnie stąd transwer max 40MB po wifi.

4

oranos7 napisał/a:

Też mi sie wydawało że powinno być troche wiecej, ale prędkość z jaką łączy ruter wszystkich użytkowników to 72,2Mb (najnowsze gargoyle), czasem mi podskoczy do 144Mb ale nie daje to wzrostu prędkości. Jakość sygnału mam 60-65dB (sciana po drodze) wiec pewnie stąd transwer max 40MB po wifi.

Ilu masz tam tych użytkowników? Zdajesz sobie sprawę z tego, że pasmo to nie studnia bez dna i jak masz 4 użytkowników, to te 300 Mbps dzieli się na 4?

5 (edytowany przez oranos7 2014-10-12 20:05:11)

Wiem wiem, jak jestem podłączony tylko ja i nie ma zakłóceń od innych sieci to w nocy mam transwer 50-55Mb,  jak jest podłączonych dodatkowo 2-3 użytkowników to max 35-40Mb

6

W gargoyle ustawiłeś szerokość kanału na 40MHz?

Na komputerze sprawdź właściwości karty sieciowej czy w zaawansowanych ustawieniach jest "szerokość kanału 802.11n dla pasma 2.4" i tutaj należy wybrać automatyczna.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

7 (edytowany przez oranos7 2014-10-13 01:03:27)

Dzięki Heinz, faktycznie fabrycznie szerokosc kanału dla karty sieciowej była ustawiona na 20Mhz, po zmianie na automatyczna łączy mi się z prędkością 300Mb i internet leci po wifi 70-75Mb. Ale o wymianie routera przy necie 80/6, QOS i 3-4 użytkownikach nadal myślę. Nie wiem czy TL-WR841ND v8 nie dostanie lekkiej zadyszki teraz??

8

Potestuj kilka dni, to się dowiesz smile
Masz tam tylko 32 MB RAM, może brakować.

9

Przeczytałem w innym poście Cezary twoją wypowiedź że TL-WR1043ND ma mocniejsze wifi, więc po okazyjnej cenie 100 zł + wysyłka kupiłem ten model oczywiście w wersji v2 i w dodatku nowy. Z 5Ghz nie planuje korzystać a różnica miedzy 128MB a 64MB Ramu w moim przypadku nie powinna być odczuwalna smile

10

Zrobiłeś bardzo dobry interes smile

11

zrobie jeśli dojdzie sprawny, a nie uszkodzony lub kilo ziemniaków bo kupiłem z tablicy, ale sprzedawca wygląda na uczciwego więc myślę że bedzie ok. Kto nie ryzykuje ten nie ma smile

12 (edytowany przez oranos7 2014-10-17 09:29:48)

Panowie router doszedł cały i zdrowy, niestety sprzedawca dał nieco ciała. Nie dołączył zasilacza 12V 1.5A. Podpiąłem router pod zasilacz od starego tp-linka 9V 0.6A i jak na razie działa . Czy ktoś z was wie czy jest szansa aby na tej zasiłce działał stabilnie ?? Nie bede podłączał nic pod USB.

13

oranos7 napisał/a:

Panowie router doszedł cały i zdrowy, niestety sprzedawca dał nieco ciała. Nie dołączył zasilacza 12V 1.5A. Podpiąłem router pod zasilacz od starego tp-linka 9V 0.6A i jak na razie działa . Czy ktoś z was wie czy jest szansa aby na tej zasiłce działał stabilnie ?? Nie bede podłączał nic pod USB.

Możesz mieć problemy, bo ten router bierze w porywach (bez urządzeń USB) prawie tyle, ile ten zasilacz 9 V jest w stanie dać (pi razy oko 4-5 W).

Lepiej nie używać tych zasilaczyk(ów) na skraju wydajności, więc... kup lepszy zasilacz i o odpowiednich parametrach. Większość routerów TP-Linka powinno działać mniej więcej od 7-8 V (w środku mają jedną lub więcej przetwornic obniżających napięcie, czasami liniowe stabilizatory do zasilania układów). Przy za niskim napięciu zasilania po prostu się nie uruchamiają lub restartują w kółko. W Twoim przypadku rozchodzi się o wydajność prądową, nie o napięcie.

14 (edytowany przez oranos7 2014-10-17 12:40:17)

Mocniejszy zasilacz dokupie (albo poszukam zasilacza 12v 1a od starego routera TD-W8901G  - może będzie pasował), ale jak na razie przy jednym użytkowniku  wszystko działa stabilnie, moc wifi standardowo na max, szerokość kanału 40MHZ. Próbowałem sprawdzić pobór miernikiem mocy, ale nie wykrywa on urządzeń o bardzo niskim poborze prądu, dopiero od 5-6 W zaczyna pokazywać wartość.

A co do samego routerka - Niebo a Ziemia w porównaniu do 740n i 841n. Jakość sygnału poprawiła mi się od razu o 10-15dB w dół smile. Wreszcie mam pełną prędkość internetu po wifi, bo przy 841n rzadko kiedy łapało przy 40MHz wiecej niż 40Mb (zakłócenia od sąsiadów, trochę słaby sygnał przez 2 ściany)

P.S. Skoro TL-WDR3600 ma tak samo zasilacz 12V, 1,5A a posiada nie jedno a dwa  USB (min 2.5 W wiecej na zasilaczu) i do tego 2 wifi 2,4 oraz 5 GHz mogące pracować jednocześnie to wydaje mi się że jest bardzo duża szansa iż  TL-WR1043ND będzie działał bez żadnego problemu na zasiłce 9V 0.6A bez podłączonego urządzenia na USB, jedynie zasilacz troche szybciej kopnie w kalendarz.