Temat: Brak internetu po wifi (Router z Vectry + TL-WR170N)

Witam,

posiadam internet z Vectry, ich modem rozsiewa sieć wifi tak że w drugim pokoju jest juz zasięg ok. 50%, a na iphonie już mi czasem gubi sieć wifi.

Podłączylem dlatego nowy router TP-LINK TL-WR170N z zainstalowaną wersją OpenWRT Gargoyle 1.6.2.2 i skonfigurowałem jak tutaj: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1047

Po lanie łączy się ładnie i jest Internet, natomiast po Wifi w iPhonie mieli mieli i ostatecznie nie łączy się w ogóle a na MacBooku mam informację (Brak dostępu do Internetu). Widzę w ustawieniach że przydziela mi jakiś zewnętrzny adres IP, nie z klasy routera vectry typu. 192.168.0.x (Maska podsieci 255.255.255.0) tylko np. 165.254.x.x i maska podsieci 255.255.0.0).

Konfigurację Gargoyle wrzucam w screenie: http://i62.tinypic.com/2qktpag.png

Zastanawiam się czy problemem może być to że mam podłączoną przez bluetooth myszkę oraz klawiaturę apple? chociaż po ich wyłączeniu dalej nic. Kiedyś kolega wspominał że przyniósł do domu mysz apple i przestalo mi wifidziałać, zmienił kanał na inny i po problemie. Tutaj automatycznie znajduje mi kanał 8 więc tak zostawiłem, jednak np. na 13 też nie działa.

Dodatkowo próbowałem standard sieci B+G+N oraz B+G i dalej nic.

Również z nazwami się bawiłem, raz taka sama jak nazwa sieci routera z vectry a raz inna.

Ewidentnie jest problem z przypisaniem właściwego numeru IP z sieci lokalnej do urządzen chcących się podpiąc po WIFI, natomiast po lanie działa, hmm dziwne?

Z góry dziękuję za pomoc:)

2

Odp: Brak internetu po wifi (Router z Vectry + TL-WR170N)

Jetes pewny ze router z Vectry masz w trybie router a nie bridge? Podlaczales do niego wiecej niz 2 urzadzenia w sumie po kablu i wifi nie liczac routera? Na poczatatek wylacz modem Vectry i wlacz go. Wtedy podepnij pod niego swoj router i sprawdz jakie IP przydzielil. IP ktore podajesz modem od Vectry przydziela jak probujesz podlaczyc 3 i kolejne urzadzenie w trybie bridge lub modem nie ma polaczenia z "internetem".

3

Router z Vectry jest na pewno w trybie router'a bo dzwoniłem i się upewniałem. Podłączone są do niego po kablu nc+mediabox i drukarka sieciowa, natomiast laptop stojący w dużym pokoju gdzie sprzęt od vectry łączy się z nim po wifi. W drugim pokoju mam iPhone'a i MacBooka i też łączyły się po wifi z Vectrą ale był słaby zasięg więc teraz chcę aby łączyły się z TP-Linkiem (Gargoyle).

Zauważyłem coś ciekawego, na tym laptopie z windows 8.1 po połączeniu z siecią z routera Gargoyle połączono choć napisane że połączenie z ograniczeniami ale Internet jest. Hmm....

4

Witam,

Czy może ktoś wie gdzie trzeba pogrzebac w ustawieniach sprzętu apple'a? dziwne żeby windows się łączył a macosx nie...

5

Sprawa się rozwiązała. Zadzwoniłem do Vectry aby przełączyli mi ich sprzęt w tryb Bridge.

Wtedy w ustawieniach TP-LINKA z Gargoyle zmieniłem na tryb routera i pobiera mi sygnał po wi-fi ze sprzętu Vectry i rozsiewa jako router (wszystko śmiga bardzo ładnie - zdziwiłem się że az tyle opcji ma gargoyle, bo w vectrze mowili mi że tylko kabelkami bedę mógł połączyć ich Bridge z moim routerem TP-Link a tu miła niespodzianka).

teraz jeden router TP-Link mi rozsiewa neta ale że ma mocniejsza antene niż sprzęt vectry to pokrywa zasięgiem całe mieszkanie:)

Mam tylko pytanie, zauważyłem że przy takiej konfiguracji prędkość neta jest max 10 Mbitów, gdzie mam łącze 80Mbitów
W czym może byc problem?

Połączyłem na próbe TP-LINKA kablowo ze sprzętem Vectry i dalej to samo. Prędkości nie sprawdzę kablowo na sprzęcie vetry z jakims laptopem bo przekazuje wszystko do TP-Linka, czy możliwe jest aby Gargoyle mi ograniczał łącze defaultowo? sam nic nie ustawiałem, w sensie ogranicznik prędkości...

6

Jeżeli nadał mówisz o 710 to on ma radyjko tylko 150Mbps, czyli rzeczywistą przepustowość jeszcze przez dwa musisz podzielić. Nijak Ci te 80Mbps nie wyjdzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Ale 10 Mbps to i tak trcohę za mało... jaki adres IP dostaje TP-Link na WAN jeżeli połączysz go z modemem kablem?

8

Dziś zerknę. PS. to jaki sprzęt polecacie aby w miarę dobrze to hulało? W sensie konfiguracja byłaby taka:

Bridge od Vectry -> Jakiś dobry router który udźwignie łącze 80Mb + posiadany juz TP LINK podłączony po wifi w trybie przekaźnika.

9

A co sądzicie o takim sprzęcie? TL-WR1043ND Konfiguracja wyglądałaby wtedy tak: bridge od Vectry + ten routerek + tp-link TL-WR170N który mam obecnie w trybie przekaźnika ale tylko LAN, bez wifi - wtedy podłączę sobie w drugim pokoju stacjonarnego kompa po LANie i drukarkę również po LANie, a ten nowy router powinien w końcu pokryć całe mieszkanie i Internet powinien szybciej śmigać, jak sądzicie?

10

Witam,

kupiłem wspomniany wczesniej routerek: TL-WR1043ND i uzywam z oryginalnym softem. Router vectry przełączony w tryb bridge i kablem lan idzie do TL-WR1043ND na którym skonfigurowana została sieć wifi. W zakładce WAN pobiera sobie IP z routera Vectry i wtedy ładnie rozsiewa po DHCP.

OK, ale pozostaje problem dwóch urządzen w drugim pokoju takich jak PC stacjonarny oraz drukarka - oba urządzenia mają tylko porty LAN.
Odpalam swój TL-WR740N z defaultowymi ustawieniami Gargoyle. Włączam tryb przekaźnika, podają adres urządzenia Gargoyle jako 192.168.1.101 a adres routera głównego TL-WR1043ND to 192.168.1.100

Wybieram nazwę sieci wifi, podaję klucz, wyłączam wifi - ma przekazywać neta tylko po LANie do tych dwóch urządzeń. I wszystko super, net bardzo szybki, ładnie, pięknie, ale.... ale tylko kilka minut, dosłownie chwilę po czym nie ma internetu nigdzie, ani na urządzeniach podpiętych do routera TL-WR740N ani do TL-WR1043ND albo jest i osiągi są max 1 Mbit/s. Nie wiem o co chodzi ale zauważyłem że w każdej konfiguracji, czy jako trub Klient, czy jako AP+Klient, czy jako przekaźnik tylko z LANem, czy jako przekaźnik LAN + Wifi (przedłużenie istniejącej sieci wifi) - zawsze po chwili net zdycha...
Restart routera vectry + routera TL-WR1043ND pomaga na chwilę...

w czym może być problem? siedzę nad tym od rana...

11

A nie 192.168.1.1 jest adresem głównego routera?

12

dawidm86 napisał/a:

kupiłem wspomniany wczesniej routerek: TL-WR1043ND i uzywam z oryginalnym softem. Router vectry przełączony w tryb bridge i kablem lan idzie do TL-WR1043ND na którym skonfigurowana została sieć wifi. W zakładce WAN pobiera sobie IP z routera Vectry i wtedy ładnie rozsiewa po DHCP.

Jaki adres dostajesz z routera Vectry?

13

@Cezary - zmieniłem w jednym i drugim urządzeniu na takie: TL-WR1043ND ma 192.168.1.100 a TL-WR740N Gargoyle ma 192.168.1.101

@pepe2k - router otrzymuje z routera Vectry (w trybie bridge) IP postaci: 88.156.xx.xxx (Maska podsieci: 255.255.248.0)

W tym momencie mam na Gargoyle taką konfigurację:
http://i59.tinypic.com/2ni2kci.jpg

Zauwazylem jeszcze jedną zależność. Przyszedłem do domu i wszystkie sprzęty po WiFi dzialają dość dobrze, odpalam kompa PC po lanie z Gargoyle i po chwili siada net na urządzeniach wifi a za chwilę i na PC. Czasami dzieje się też tak że jest bardzo wolny, max 1Mbit/s - Czy może zapycha się router TL-WR1043ND? Czy może Gargoyle zabierać całe pasmo Internetu? czy może jakieś urządzenie zakłócać, np. mysz i klawiatura po bluetooth?

PS. sieć vectranet wifi dalej dziala - przełączając mi na tryb bridge ich router nie wyłączyli radia.
PS.2. wyłączając "Przekaźnik" nie działa net ani na PC ani na urządzeniach wifi w domu - taka opcję bym preferował bo na TL-WR1043ND mam up to 450Mbits/s i wolalbym aby wszystko w domu się łączyło z tym (pokrywa już całe mieszkanie:) a tylko PC i drukarka po LANie...

Ręce mi opadają, ma się chęć wszystko LANem połączyć:/
Z góry dzięki za wszelką pomoc.

14

Panowie, chyba znalazłem źródło problemu: bezprzewodowa mysz i klawiatura apple.

Odłączyłem wszystko, używam teraz tylko router vectry w trybie bridge oraz kablem lan podłączony do niego TL-WR1043ND który rozsiewa neta po sieci wifi.

W pokoju gdzie nie ma myszki i klawiatury net jest, w pokoju gdzie są są problemy o których pisałem wcześniej - wolny net, przerwy w dostepie itp. Wyłączając je automatycznie net działa na wszystkich urządzeniach - wtedy pewnie i połączenie z routerem Gargoyle TL-WR740N pewnie by nie robiło problemów.

Pytanie: co mogę zrobić aby sieć działała poprawnie i abym mogl używać myszki i klawiatury blutooth? zmieniam kanały w TL-WR1043ND z Auto na różne po kolei i dalej problem występuje.
Ten router nie ma możliwości zmiany częstotliwości prawda? jest chyba tylko 2,4GHz... hmm
Proszę o pomoc. I dziękuję z góry BARDZO!

15

BT też korzysta z tej częstotliwości.

16

dawidm86 napisał/a:

Panowie, chyba znalazłem źródło problemu: bezprzewodowa mysz i klawiatura apple.

Odłączyłem wszystko, używam teraz tylko router vectry w trybie bridge oraz kablem lan podłączony do niego TL-WR1043ND który rozsiewa neta po sieci wifi.

W pokoju gdzie nie ma myszki i klawiatury net jest, w pokoju gdzie są są problemy o których pisałem wcześniej - wolny net, przerwy w dostepie itp. Wyłączając je automatycznie net działa na wszystkich urządzeniach - wtedy pewnie i połączenie z routerem Gargoyle TL-WR740N pewnie by nie robiło problemów.

Pytanie: co mogę zrobić aby sieć działała poprawnie i abym mogl używać myszki i klawiatury blutooth? zmieniam kanały w TL-WR1043ND z Auto na różne po kolei i dalej problem występuje.
Ten router nie ma możliwości zmiany częstotliwości prawda? jest chyba tylko 2,4GHz... hmm
Proszę o pomoc. I dziękuję z góry BARDZO!

Na to chyba nie ma rady... pamiętam swoje problemy z jedną z myszek Logitecha, tyle że w drugą stronę - przy dużym transferze po Wi-Fi myszka skakała mi po ekranie smile

17

Z 2,4GHz tak? więc jedyną opcją jest sprawdzenie wszystkich kanałów a gdy to nie pomoże wtedy zmiana na 5GHz? tylko czy w tym routerze TL-WR1043ND mogę zmienić częstotliwość?

18

dawidm86 napisał/a:

Z 2,4GHz tak? więc jedyną opcją jest sprawdzenie wszystkich kanałów a gdy to nie pomoże wtedy zmiana na 5GHz? tylko czy w tym routerze TL-WR1043ND mogę zmienić częstotliwość?

WR1043ND ma tylko radio pracujące tylko w częstotliwości 2,4 GHz.

19

Yhm, rozumiem, Czyli pozostaje mi kombinować z kanałami. Wiem że znajomy miał podobny problem z MagicMouse od Apple'a gdy ją przyniósł NET przestał działać. Zmienił kanał na 8 i chyba później na 10 i pomogło. Spróbuję dziś tak samo. Niestety to mogło być przyczyną braku neta z routerem TL-WR740N na którym mam Gargoyle.
Dodam tylko że router wifi od Vectry działał normalnie:P - na jakiej on częstotliwości i jakim kanale może działać,  wie ktoś? niestety nie mam tam wglądu w ustawienia - wszystko poblokowali:/

20

dawidm86 napisał/a:

Dodam tylko że router wifi od Vectry działał normalnie:P - na jakiej on częstotliwości i jakim kanale może działać,  wie ktoś? niestety nie mam tam wglądu w ustawienia - wszystko poblokowali:/

A nie da się ich nacisnąć, żeby wyłączyli to g...o? Może przyczyną nie jest mysz, tylko nadajnik w modemo-routerze Vectry. Zobacz w inSSIDerze czy czasem AP od Vectry nie skacze po kanałach, może jest ustawiony na auto.

21

Dzwoniłem do nich, poblokowali dostepy do routerów a teraz jeszcze mówią że nie można po ich stronie wyłączyć radia, tylko przyskiem on/off na routerze. Ale ja tam kojarzę tylko jeden przycisk "on/off" - power. No cóż, zaraz zerknę czy jest tam coś takiego, jak jest to wyłączę. Ale raczej mysz i klawiatura bo dzis rano testowałem. Mysz na kablu i net działał, włączyłem mysz po bluetooth i net padał. Na iPhonie będąc w pokoju gdzie nie ma myszki i klawiatury bluetooth net śmiga ładnie i szybko, przejdę do pokoju gdzie są urządzenia bluetooth i net pada - czasem zrywa nawet wifi:/

PS. w Vectrze mówili że gdy ich urządzenie byłoby w trybie Routera to wifi jest na kanale 8 (wtedy nie miałem problemów z netem a mysz/klawiaturę mam już długo). - Spróbuję jeszcze na 8 kanale - zobaczymy...

22

A nie łatwiej kupić mysz i klawiaturę na kablu?

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

23

Hehe nie po to inwestowałem w sprzęt apple (mysz + klawiatura) aby teraz po kablu jechać:)

a tak na poważnie to poddałem się, na szczęście miałem kiedyś kiedyś poprowadzony koncentryk jako kabel antenowy do tv w tym pokoju, w którym nie było routera vectry. Tak więc przepiąłem z gniazdka vectry kabel na te dłuższy, zmieniłem końcówke i tam postawiłem router vectry.
Zadzwoniłem aby wrócili mi do trybu Router'a i po miłej pogawędce z Panem (naprawdę był ogarnięty i miło się gadało, wszystko wytłumaczył itp) router vectry zaczął działać, rozsiewać sieć WiFi 2,4GHz na kanale 8 i o dziwo urządzenia bluetooth będące 1m od routera nie zakłócają transmisji Oo!

Przegrałem walkę, ale w ostatecznym rozrachunku mam to co chcę, wifi + lan do PC i drukarki - wszystko to z jednym sprzętem - routerem vectry. Zostałem wiec z dwoma routerami TP-LINK TL-WR740N (Gargoyle) oraz TL-WR1043ND (soft original) - no cóż:) Dziękuję bardzi wszystkim za próbę rozwiązania problemu, zwłaszcza dla Cezarego i pepe2k.

PS. nie można na moim routerze z vectry wyłączyć wifi (oni zdalnie nie mogą, ja bym mógł gdybym miał model wyższy z przyciskiem on/off radio na obudowie, ale nie mam).

24

Zrobiłem małą rewolucję - sprzedałem dwa routery TP-link'a o których pisałem, kupiłem AirPort Express, który działa na dwóch częstotliwościach 2,4GHz i 5GHz i automatycznie dobiera sobie najlepszą i TAK OTO moje problemy z siecią WiFi się skończyły. Routerek pokrywa swoim zasięgiem całe mieszkanie, w macbooku pro wyciągam po WiFi 72-74Mb/s z max. 80Mb/s które mam od ISP. Na mobilnych około 32-34MB/s także również spoko. AirPlay działa super, zero przycinek, generalnie mysz i klawiatura na BTooth oraz masa sieci WiFi (zapewne na 2,4GHz) wokoło w mieszkaniach w bloku były przyczynami problemów i koszmaru jakim było stworzenie wydajnej sieci WiFi w mieszkaniu.

Dziękuję zatem za pomoc.
Pozdrawiam!