1 (edytowany przez Tanan 2014-10-11 01:15:31)

Temat: 2 routery polczone przewodowo jako access point gargoyle

Witam posiadam router netgear ndr 3700 i tp link TL-WR1043ND w obu wgrany gargoyle. Do netgeara ma podlaczona drukarke i kablem ethernet tplinka. Na netgear mam wlaczone dhcp i podany zakres na lan powiedzmy od 10 do 30 , tryp pracy wifi ustawione jako access point. Jak narazie na tplinku wylaczylem DHCP, wylaczylem wan i ustawilem go jako lan, przypisalem mu adres IP z tej samej puli co daje netgear i ta same maske co w netgear, jednak nie wiem jaka wartosc mam wpisac jako brame bramę, adres netgeara, czy taka sama brama jak netgear dostaje od mojego uslugodawcy internetu?

Wpisalem w brame adres netgeara i dziala. Mam tylko pytanie jak dostac sie do konsoli tplinka, bo po wpisaniu adresu ip tplnika, nie wyskakuje jego konsola.

2

Odp: 2 routery polczone przewodowo jako access point gargoyle

A musi. Jeżeli ustawiłeś na stałe adres ip to po tym ip, czyli normalnie tak jak by był w lanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie ogarniam tego, niby internet na lapku gdy polaczy sie z tp linkiem dziala, ale ladowanie trwa bardzo dlugo i jest ikona w zasobniku ze jest polaczenie ale nie ma internetu (gdy lacze sie bezposrednio z netgearem ikona w zasobniku pokazuje aktywne polaczenie i dostep do internetu) a na TV i blurayu ze smart tv nie ma internetu w ogole. Gdy rozlacze sie z wifi i polaczylem z tplinkiem przewodowo, wyskakuje mi w zasobniku ze siec niezidetyfikowana i nawet do routera sie nie moge dostac. Jakies ustawienia bramy zle wpisalem, DNS, czy moze jeszcze cos? Brame sieciowa ustawilem adres IP netgeara, dobrze, czy moze powinienem wpisac taka sama brame jak jest w netgearze? Prosze o pomoc bo nie ogarniam, zamiast lepiej jest gorzej z tym routerem.

4

Pokaż schemat jak to masz podłączone i co jest czym.

5

Tu jest foto schematu

https://drive.google.com/file/d/0B5lW-8 … sp=sharing

6

tp-link ma mieć:
- wyłączone dhcp
- ustawiony adres np. 192.168.0.2
- kabel wpięty po portu lan (nie do wan)

Masz tak? On nie musi mieć gatewaya, jak już bardzo chcesz mieć internet to masz ustać adres netgeara bo on jest bramą wyjściową oraz dnsy.

7

w tej chwili mam odloczonego tplinka od netgeara i popiety pod tplink komputer. W zasobniku wykakuje komunikat o niezidentyfikowanej sieci i nie moge wejsc przez przegladarke do netgeara

8

Oczywiście. Pomyśl trochę, jeżeli odłączyłeś go od netgeara i wyłączyłes na nim dhcp to niby jak komputer ma dostać adres ip?

9

"znaleziono błąd w polu brama, zmiany nie mogą być wprowadzone" taki komunikat mi wyskakuje gdy nie wpiszę żadnej bramy

10

No to wprowadź, nie wiem dlaczego z tego robisz problem.

11

Zresetowalem urzadzenie i wprowadzilem dane ktore podales, dziala, dzieki smile

czy na tplinku moge wylaczyc port wan, uzywac go jako lan i wpiac w niego kabel o netgeara?
czy na tym tplinku moge zaistalowac minidlna i bedzie dzialac po podlaczeniu dysku?

12

W gui to jest, tak możesz dołączyć wan do lanu. Minidlna powinno działać, choć niekoniecznie przez wifi.