Odp: [howto] Extroot dla Gargoyle na TL-MR3420/MR3220/MR3020/MR3040
uuid się nie zgadza. Zgubiłeś jeden znak.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [howto] Extroot dla Gargoyle na TL-MR3420/MR3220/MR3020/MR3040
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wysyłając sam też to zauważyłem. Jak to poprawić?
uci set fstab.@mount[0].uuid="ec1b1b6a-cfbe-4fa9-a44b-9dda80eef590"
uci commit
reboot
Dzięki za pomoc, chyba już będzie ok ![]()
Zrobiłem extroot-a na pendrivie 4GB (1 partycja). Czy możliwe jest podzielenie tej partycji na 3 - extroot, swap i pozostałą część na inne dane? Jeśli tak to proszę o instrukcję
Po prostu podziel sobie dysk na trzy partycje (fdiskiem), z extrootem postępujesz wtedy tak samo. O tworzeniu partycji masz tu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalro … iepartycji
Po prostu podziel sobie dysk na trzy partycje (fdiskiem), z extrootem postępujesz wtedy tak samo. O tworzeniu partycji masz tu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalro … iepartycji
Poradnik ten już czytałem. Chodzi mi o to, że czy da się podzielić istniejącą partycję bez utraty danych i obecnego extroota?
Tylko narzędziem które pozwala na zmianę wielości partycji. Np, gpart, partitionmagic chyba też powinien to potrafić.
Witam serdecznie,
Przede wszystkim bardzo dziękuję za prostą i łopatologiczną instrukcję z początku posta! Mam router TPLink MR-3420 (ver. 2.4) i Modem Huawei E398 z kartą uSD 2GB. Wykonałem instrukcję opisaną w pierwszym poście tego wątku aby uruchomić extroot. Nie napotkałem żadnych kłopotów, poza tym że musiałem sobie do RAMu wrzucić jeszcze fdisk i zrobić partycję ext2 na karcie. Niestety wygląda na to, że upragnionego miejsca na dodatkowe pakiety nie mam...
1. Nie widzę żadnych błędów na temat systemu plików w logread (i to mnie cieszy)
2. mount | grep sd mówi mi "/dev/sda1 on /overlay type ext2 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1)" (i to też mnie cieszy)
3. df -h | grep sda mówi mi "/dev/sda1 1.8G 6.1M 1.8G 0% /overlay" (i to też mnie cieszy)
ale niestety "opkg install <cokolwiek>" mówi mi "ERROR: Not enough space in destination root to install specified packages"
Linuxowo jestem ogarnięty tylko w podstawowym stopniu, więc nie bardzo rozumiem w czym kłopot. Pomysł mam taki, że może mi opkg próbuje wrzucić te pakiety jednak dalej na te 320K dostępnego z defaultu miejsca.... może trzeba go jakoś zmusić żeby to wrzucał gdzie indziej?
Bardzo proszę o pomoc. Poniżej przesyłam jeszcze pełne df-h.
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 320.0K 240.0K 80.0K 75% /
/dev/root 2.8M 2.8M 0 100% /rom
tmpfs 14.3M 496.0K 13.8M 3% /tmp
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
/dev/mtdblock3 1.8G 6.1M 1.8G 0% /overlay
overlayfs:/overlay 320.0K 240.0K 80.0K 75% /
/dev/sda1 1.8G 6.1M 1.8G 0% /overlay
Ty nie masz extroota. Masz nośnik zamontowany pod /overlay, ale extroota nie zrobiłeś. Pokazują to te dwie linie:
/dev/mtdblock3 1.8G 6.1M 1.8G 0% /overlay
/dev/sda1 1.8G 6.1M 1.8G 0% /overlay
Podstawowa sprawa: czy przełączyłeś modem na stałe? Jak nie to nie zrobisz na nim extroota, bo nośnik będzie się rozłączał.
OK, rozumiem. Prawdę mówiąc z uwagi na to, że mount | grep /dev/sd oraz df -h | grep /dev/sd mówią mi dokładnie to samo co w pierwszym poście tego wątku w punkcie 4, uznałem, że procedura zadziałała. Najwyraźniej się mylę. Co do przełączenia modemu na stałe to zrozumiałem, że to trzeba wykonać jeżeli w logread zobaczę błędy systemu plików. Nie widziałem ich, więc uznałem, że nie muszę tego robić. Tutaj jak rozumiem też się mylę.
To jeszcze mam pytanie: jak ostatecznie sprawdzić czy extroot został zrobiony. W pierwszym poście wątku w punkcie 4 jest output dwóch komend oraz zdanie "Jak widać /overlay jest zamontowane na /dev/sda1 o pojemności prawie 4GB, czyli jest to mój pendrive. Dysponujemy więc zwiększoną ilością pamięci na instalację następnych pakietów." U mnie również /overlay jest zamontowany pod /dev/sda1, ale jak rozumiem to nie jest jeszcze dowodem na poprawne wykonanie procedury. Co więc jest?
Pod overlay montowana jest normalnie pozostała ilość pamięci flash (czyli w twoim przypadku /dev/mtdblock3). Stworzenie extroota to nakłonienie systemu alby w overlay nie montował flash tylko zewnętrzny nośnik, np. pendrive. I tylko jego. A jeżeli system zamontował sobie flash jak normalnie a później powiedziałeś mu żeby jeszcze tam coś innego zamontował to extroot toto już nie jest, bo ten pierwszy flash widzi jako przestrzeń do instalacji a nie nośnik. Jedna rzecz ma być po /overlay zamontowana.
No to zrobiłem sobie kuku. Zgodnie z sugestią wyłączyłem CDROM w E398 poleceniem AT i usunąłem usb-modeswitch. I rzeczywiście np. w Windowsach CDROM się już nie pojawia. Czego chyba nie doczytałem to, że modem dalej wymaga modeswitcha i dopiero potem wyświetla SD/modem (ale CDROM już nie bo jest wyłączony). Efekt w Gargoyle jest teraz taki, że w ogóle mi nie wykrywa karty SD (nie mam w dmesgu /dev/sda itp.), o modemie już nie wspominając. Chciałem sobie doinstalować znów usb-modeswitch, ale dostaję komunikaty, że destination is not writable. Chciałem przez uci wywalić wpisy z fstab, ale dostaję przy commit informację "I/O error"....
Czy da się jakoś wrócić do oryginalnego image'u gargoyle (gdzie usb_modeswitch jest) żebym mógł zacząć jeszcze raz?
Firstboota zrób, opisy na eko.one.pl. Lub z gui zrób przywrócenie ustawień domyślnych i jedziesz jeszcze raz.
Dziękuję, tak zrobiłem. Kombinuję już na wszelkie możliwe sposoby, ale nie jestem w stanie się pozbyć błędów zapisu/odczytu w logach i wynikającego z tego "głupienia" systemu plików. Wygląda na to, że co bym nie ustawiał poprzez komendy AT w E398 to zawsze w trakcie bootowania się routera występuje moment odłączania i podłączania karty SD. Mam dwa pytania:
1. czy mógłbym dostać dmesga z jakiegoś routera, w którym extroot został poprawnie zaimplementowany? Chciałbym zobaczyć jak to powinno wyglądać.
2. czy któremuś z szanownych forumowiczów udało się zapuścić extroota na E398? Bo ja coraz bardziej się skłaniam do pójścia do sklepu i kupienia HUBa USB....
Na eko.one.pl masz też wątek o extrocie na E3131 i wynikłych z tego problemach. Zrób co tam opisano.
Niestety poległem. Wykonałem całą procedurę, zmieniłem w skrpcie 49_usb_modeswitch wartość P na 1506, ale niestety dalej mam błędy I/O. Swoją drogą jakiekolwiek debuggowanie po uruchomieniu routera jest strasznie trudne bo nie mogę się do niego dobić po SSH. Po restarcie jedyną drogą dostępu do routera jest WWW i to co ciekawe z defaultowym hasłem. Zmienić się już tego hasła nie da, na SSH wejść się nie da (connection refused), więc w sumie wiem tylko to co GUI mi mówi w zakładce 'logi systemowe'. Dobrze, że chociaż przywrócić ustawienia fabryczne się da. Czy komukolwiek na E398 na wbudowanej uSD extroot zadziałał?
Ale e398 przed przełączeniem ma niby identyfikator 1506?
Vendor=12d1 ProdID=1506 Rev= 0.00
Chociaż jak się głębiej zastanowię to nie wiem czy to jest 'przed przełączeniem'. Te wartości uzyskuję z /proc/bus/usb/devices w momencie gdy modem nie jest używany/podłączony itp. (np. gdy ustawię WAN jako static IP i zresetuję router), ale czy to oznacza, że jest to 'przed przełączeniem'? W sumie chyba nie, bo sądzac po dmesgu to usb_modeswitch robi swoje. Jak sprawdzić te wartości 'przed przełączeniem'?
W logach masz, usb-modeswitch wypisuje co przełącza.
W logread ani dmesg tego nie widzę. Czy gdzieś to indziej jest?
W logread to jest, na 100%.
Przepraszam...jest w logread jak wół "usb-modeswitch: 1-1:1.0: Selecting /etc/usb_modeswitch.d/ 12d1:1505 for mode switching"... chyba już na oczy nie widzę...
A widzisz różnicę? 12d1:1505 a ty 1506 wprowadzasz uparcie.
Strony Poprzednia 1 … 33 34 35 36 37 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [howto] Extroot dla Gargoyle na TL-MR3420/MR3220/MR3020/MR3040
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc