1

Temat: Czy da się skutecznie uchronić od "wykrzaczania się" Extroota?

Od kilku dni widziałem w konsoli: "segmentation fault".
Czekałem, jak długo pociągnie... no i dziś mój extroot odszedł do wieczności.
Wiadomo, postawię sobie od nowa... ale pytanie, czy da się w jakiś sposób uchronić przed takimi sytuacjami?
Gwizdek usb miałem wpięty w pasywnego huba, a na gwizdku 3 partycje (swap, extroot, dane).

Czy coś z tego zestawienia zawiodło i NIE jest wskazane do stosowania?

Pozdrawiam Michu7

2 (edytowany przez build000 2014-10-01 23:08:15)

Odp: Czy da się skutecznie uchronić od "wykrzaczania się" Extroota?

Po pierwszy takim info trzeba zapodać od razu fsck na tym extroot - taki odruch niezbędny w takiej sytuacji.
Może sobie zaraz po zrobieniu extroot i wprowadzeniu wszystkich niezbędnych/swoich zmian (jak jeszcze wszystko działa po pierwszym restarcie = twoje zmiany) zrób backup całości tej partycji - taką kopię 1:1.
Ogólnie nie ma dobrej i sprawdzonej metody - warto sobie zrobić kopię /etc i innych ścieżek do katalogów/jak i też samych, wybranych plików.
Ponadto huby z założenia lepiej używać zasilane - pierwszy powód dlaczego częściej i szybciej pojawiają się błędy na systemie plików + słaba wydajność ogólna takiego pena.
Odpowiedź na ostatnie pytanie to coś z zakresu filozofii - podobnie jak np. : "dlaczego woda jest mokra ?" big_smile
Oczekujesz bardziej konkretnej odpowiedzi podaj więcej danych co masz, na czym to śmiga, i.t.d.

3

Michu7 napisał/a:

Wiadomo, postawię sobie od nowa... ale pytanie, czy da się w jakiś sposób uchronić przed takimi sytuacjami?

Wymienić FLASH na większy i olać extroota. Rozwiązanie niezawodne, ale na tej platformie maksymalnie 16 MB bez głębokich modyfikacji i akrobacji sprzętowych.

4 (edytowany przez build000 2014-10-01 23:17:11)

Ponadto jeżeli to faktycznie jak w stopce masz napisane, czyli MR3220_v2 - to niewiele da się zrobić - albo zrobić jak doradza przed-postujący, albo wywalić to badziewie za okno i kupić coś wydajniejszego z większym flash/nand, i.t.d. - jak to mówią: "szkłem się **** nie obetrze" jak chcesz mieć tyle "wodotrysków".

5

Unikać wyłączania routera, albo jak już, to robić to przez zalogowanie się na router i wydanie polecenia "poweroff". Wtedy system się położy, po chwili pendrive przestanie migać lampkami i można router wtedy wyłączyć przyciskiem bez żadnego uszkadzania plików na pendraku.

6

morfik napisał/a:

Unikać wyłączania routera, albo jak już, to robić to przez zalogowanie się na router i wydanie polecenia "poweroff". Wtedy system się położy, po chwili pendrive przestanie migać lampkami i można router wtedy wyłączyć przyciskiem bez żadnego uszkadzania plików na pendraku.

To ogranicza problemy, ale nie jest złotym środkiem.
NAND-y po prostu się zużywają, szczególnie jak ktoś trzyma tam swapa i system rzeczywiście z niego korzysta.

7

@Michu7: a to failure od czego? Co się wykłada?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Miałem przez pół roku zrobionego extroota na tplinku 3420. Wszystko chodziło bez problemu, także przy restartowaniu routera czy nagłym wyłączaniu prądu - przeżył kilka burz. Na pendrive extroot i swap, na routerze odpalone uslugi ushare, torrent, vsftpd, serwer wydruku, vpn, samba, więc myślę, że wykorzystanie pena spore, dodatkowo torrenty zapisywane na pendrive. I to wszystko na starym pendrive kingston 4GB, który przeżył również wypranie w pralce. Może prędkość pendrive nie była oszałamiająca, ale przynajmniej nie było problemów z działaniem routera.

9

U jednych działa latami, u innych wysiada po kilku miesiącach. Liczba czynników, które mają na to wpływ (jakość nośnika ma tutaj kluczowe znaczenie) jest ogromna i nie ma sensu tego analizować.

10

Dzięki za odzew chłopaki.

# co do pasywnego huba... to po prostu taki miałem i chciałem sprawdzić czy działa i czy uciągnie 2 pendrive... o dziwo uciągnął
# co do " szkła i ... obcierania"... to jestem świadomy tego, że jest to słaby sprzęt nieprzeznaczony do super-hiper-wydajnych procesów... po prostu jest to hobby i ciekawość; chcę sprawdzić czy to działa; jeśli połknę bakcyla i okaże się, że te usługi będą dla mnie niezbędne, to jasne, że rozejrzę się za czymś _z_prawdziwego_zdarzenia_ smile

Cezary napisał/a:

@Michu7: a to failure od czego? Co się wykłada?

Wybacz @Cezary, ale już nie pamiętam. Aktualnie router działa na Gargoyle z pamięci flash. W najbliższy weekend znajdę czas na zabawę z Extrootem od nowa.

Pozdrawiam Michu7

11

U mnie jako tako sam extroot nie rozwalił się nigdy ale jedna partycja już poleciała dwa razy przy wyłączaniu via przycisk. A na tej partycji to mam tam tylko collectd. Także ewidentnie za jego sprawą można sobie popsuć system plików. Jak go trochę bardziej ogarnę to sobie go zwyczajnie wrzucę do RAM i w cronie ustawie regułki by bazę kopiował na pena co godzinę i to powinno załatwić sprawę, przynajmniej jeśli chodzi o ten cały collectd.

# co do pasywnego huba... to po prostu taki miałem i chciałem sprawdzić czy działa i czy uciągnie 2 pendrive... o dziwo uciągnął

A czemu ma nie uciągnąć? Z tego co pamiętam, to usb2 dostarcza 2,5W, a sam pendrive ciągnie koło 0,5W, także nawet i 4 powinno uciągnąć. Ja mam u siebie na jednym hubie wpiętą kartę wifi, pena, klawiaturę i myszę, i działa bez problemu, nawet nie muszę mu dołączać zasilacza.

12

morfik napisał/a:

(...)
A czemu ma nie uciągnąć? Z tego co pamiętam, to usb2 dostarcza 2,5W, a sam pendrive ciągnie koło 0,5W, także nawet i 4 powinno uciągnąć.
(...)

Chociażby z 3-ech powodów:
1. Nie każdy router dostarcza przewidzianej standardem odpowiedniej wydajności prądowej (w praktyce mało takich)
2. Niektóre huby (pasywne również) na sztywno przydzielają każdemu wyjściu wydajność prądową podzieloną przez ilość wyjść
3. Niektóre pendrive i w zdecydowanej większości prawie każdy dysk połączony przez USB potrzebuje do bezproblemowej pracy, czy to w trybie zwykłego użytkowania, czy tylko przy dużej ilości operacji i/o i r/w znacznie większej wydajności prądowej (nawet jeżeli jest to chwilowa potrzeba) - dalej to wiadomo co wychodzi z tego w praktyce.

13

Sam używam w tej chwili z WDR3600-jeszcze działa (karta mSD), ale błędy już tam są-bo nie instaluje dodatkowych pakietów, TOR się wysypał (może przez niego coś się skopało-bo tam miał folder danych), nośnik jest bez SWAP (kiedyś na MR3420 ubiłem pendrive w ok. 3 miesiące). Także jak ktoś piszę że chce mieć trwały system to polecam wymianę FLASH (1,5 roku używam WR703N po przeszczepie pamięci i nic się nie dzieje). smile

14

Prawdę mówiąc w tym routerku wszystkiego jest za mało sad Zwiększysz Flash będzie super, ale swapem (tak jak pisali przedmówcy) możesz zarżnąć kolejny gwizdek (to zależy od ustawień itd)
Dlatego przydałby się jeszcze przeszczep ram-u, bo kolejny temat może brzmieć "Jak skutecznie uchronić się od "wykrzaczania się" swapa?" Wszystko zależy co masz na tym extroocie i bez zmiany czegokolwiek na tym routerku, nie uchronisz się od daleko idących kompromisów.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

15

Na peny dają teraz 5 lat gwarancji, także ja bym znowu nie przesadzał, że zarżniesz pena przy swap. big_smile

16

morfik napisał/a:

Na peny dają teraz 5 lat gwarancji, także ja bym znowu nie przesadzał, że zarżniesz pena przy swap. big_smile

I co, wymieniać co kilka miesięcy? Przecież to jest bez sensu.

17

Ja swojego pena dość ostro katuje od paru lat. On jest przeznaczony pod system live + zaszyfrowany persistence i tam jeszcze kilka partycji na inne rzeczy. Ten pen mi działa bez zarzutu. Także nie chce mi się wierzyć, że mając pena z 5 letnią gwarancją, on się rozsypie po paru miechach. big_smile

18

Tobie się nie chce wierzyć, a niektórym się to dzieje big_smile

19

Na penach z 5 letnią gwarancja?

20

morfik napisał/a:

Na penach z 5 letnią gwarancja?

A co ma okres gwarancji do tego? Zupełnie nic. Miałem kiedyś OCZ Rally2 8GB, którego wymieniałem na nowy egzemplarz tyle razy, że po jakimś czasie straciłem rachubę i chęć do dalszej "zabawy" w kotka i myszkę, skończył w śmieciach.

21

Kiedyś... Kiedyś to się i dyskietki psuły. big_smile

22

build000 napisał/a:
morfik napisał/a:

(...)
A czemu ma nie uciągnąć? Z tego co pamiętam, to usb2 dostarcza 2,5W, a sam pendrive ciągnie koło 0,5W, także nawet i 4 powinno uciągnąć.
(...)

Chociażby z 3-ech powodów:
1. Nie każdy router dostarcza przewidzianej standardem odpowiedniej wydajności prądowej (w praktyce mało takich)
2. Niektóre huby (pasywne również) na sztywno przydzielają każdemu wyjściu wydajność prądową podzieloną przez ilość wyjść
3. Niektóre pendrive i w zdecydowanej większości prawie każdy dysk połączony przez USB potrzebuje do bezproblemowej pracy, czy to w trybie zwykłego użytkowania, czy tylko przy dużej ilości operacji i/o i r/w znacznie większej wydajności prądowej (nawet jeżeli jest to chwilowa potrzeba) - dalej to wiadomo co wychodzi z tego w praktyce.

Nie mogąc spać po nocach, w końcu zrobiłem testy swoich dwóch hubów.

Poniżej jest hub aktywny tyle, że bez podłączonego zasilania, wpięty do jednego z portów usb na archerze c7 v2. Między huba a router są wpięte te dwa mierniki -- czarny to amperomierz, żółty to voltomierz. Do huba są wpięte 3 urządzenia -- 2 pendrive i mp3player. Dodatkowo dane są kopiowane między pendrivami, tyle, że mi na force ucieło tego drugiego pena (tam na górze jest kawałek kabelka). big_smile

http://i.imgur.com/UUwGsG7.jpg

Poniżej jest drugi hub wpięty do jednego z portów z tego poprzedniego huba, by sprawdzić czy da radę wyciągnąć więcej niż 500/4mA. Musiałem tylko nieco zmienić ustawienie bo nie miałem jak podłączyć mp3playera, bo ten ma mini usb tak samo jak ten hub, a nie mam drugiego kabelka. Za to wrzuciłem czytnik kart + kartę i kopiowanie danych z pena na karte + z pena na drugiego pena.

http://i.imgur.com/dHZSVBP.jpg

Przy czym tutaj jeszcze nie mam uwzględnionego poboru prądu przez pierwszego huba, a on tam pobiera chyba 0,05A

Także chyba wszystko jest w porządku?

23

Dziwne jak by pendrive chciał więcej niż 0.5A prądu...

24

A coś na usb 2.0 może chcieć więcej niż 0,5A? big_smile

25

morfik napisał/a:

A coś na usb 2.0 może chcieć więcej niż 0,5A? big_smile

Modemy LTE...