build000 napisał/a:morfik napisał/a:(...)
A czemu ma nie uciągnąć? Z tego co pamiętam, to usb2 dostarcza 2,5W, a sam pendrive ciągnie koło 0,5W, także nawet i 4 powinno uciągnąć.
(...)
Chociażby z 3-ech powodów:
1. Nie każdy router dostarcza przewidzianej standardem odpowiedniej wydajności prądowej (w praktyce mało takich)
2. Niektóre huby (pasywne również) na sztywno przydzielają każdemu wyjściu wydajność prądową podzieloną przez ilość wyjść
3. Niektóre pendrive i w zdecydowanej większości prawie każdy dysk połączony przez USB potrzebuje do bezproblemowej pracy, czy to w trybie zwykłego użytkowania, czy tylko przy dużej ilości operacji i/o i r/w znacznie większej wydajności prądowej (nawet jeżeli jest to chwilowa potrzeba) - dalej to wiadomo co wychodzi z tego w praktyce.
Nie mogąc spać po nocach, w końcu zrobiłem testy swoich dwóch hubów.
Poniżej jest hub aktywny tyle, że bez podłączonego zasilania, wpięty do jednego z portów usb na archerze c7 v2. Między huba a router są wpięte te dwa mierniki -- czarny to amperomierz, żółty to voltomierz. Do huba są wpięte 3 urządzenia -- 2 pendrive i mp3player. Dodatkowo dane są kopiowane między pendrivami, tyle, że mi na force ucieło tego drugiego pena (tam na górze jest kawałek kabelka). 

Poniżej jest drugi hub wpięty do jednego z portów z tego poprzedniego huba, by sprawdzić czy da radę wyciągnąć więcej niż 500/4mA. Musiałem tylko nieco zmienić ustawienie bo nie miałem jak podłączyć mp3playera, bo ten ma mini usb tak samo jak ten hub, a nie mam drugiego kabelka. Za to wrzuciłem czytnik kart + kartę i kopiowanie danych z pena na karte + z pena na drugiego pena.

Przy czym tutaj jeszcze nie mam uwzględnionego poboru prądu przez pierwszego huba, a on tam pobiera chyba 0,05A
Także chyba wszystko jest w porządku?