Odp: OpenWRT Ubiquiti pomoc z GPIO
no więc wiem już ze te które wyexportowałem się nie nadają... cieżko będzie się wlutować..
a czy moge wykorzystać np te od diud ??
i kolejna kwestia mam wylutować części smd które są podpięte pod nogi z gipo
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWRT Ubiquiti pomoc z GPIO
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
no więc wiem już ze te które wyexportowałem się nie nadają... cieżko będzie się wlutować..
a czy moge wykorzystać np te od diud ??
i kolejna kwestia mam wylutować części smd które są podpięte pod nogi z gipo
Niektóre GPIO służą do konfiguracji układu na starcie i nie możesz ich usunąć.
ok gipo 6 dał się wyexportować i odpowaiada na komęde # echo 1 > /sys/class/gpio/gpio6/value
natomiast gipo od 12-15 dadzą się wyexportować ale nie reagują na echo 1 > /sys/class/gpio/gpio/value
w innych gipo [ 0,1,2,] terminal wywala że gipo jest zajęte przez system
sprawdzałem przez SCP czy w pliku value danego gipo zmienia się 0 na 1 ale niestety nie
sugestie??
cat /sys/kernel/debug/gpio
A nie SCP...
Sprawdzasz miernikiem na PCB czy się stan zmienia?
wywala mi
root@OpenWrt:~# cat /sys/kernel/debug/gpio
GPIOs 0-19, ath79:
gpio-0 (ubnt:red:link1 ) out lo
gpio-1 (ubnt:orange:link2 ) out lo
gpio-2 (sysfs ) in hi
gpio-7 (ubnt:green:link4 ) out hi
gpio-11 (ubnt:green:link3 ) out lo
gpio-12 (reset ) in hi
gpio-14 (sysfs ) out lo
gpio-15 (sysfs ) out lo
wiem już ze 0,1,7,11 mam nie brać pod uwagę
Tak, są zajęte przez system, tak samo 12.
po komendzie echo 1 > /sys/class/gpio/gpio15/value dla gipo 15 nic się nie zmienia
To pewnie zły pin dotykasz ![]()
no człowiek uczy się na błędach... rozumiem już że z tych wyszczególnionych nie mogę skorzystać
reaver -i wlan0 -b 00:12:2A:90:40:08 -vv -c 13
ciągle wyświetla
[!] WARNING: Failed to associate with
dodaj parametr -A
czyli
reaver -i wlan0 -b 00:12:2A:90:40:08 -vv -c 13 -A i powinno zatrybic bynajmniej umnie tak dziala
miałem na myśli że nie zmienia się nic w cat /sys/kernel/debug/gpio
a jesli chodzi o pin 14 i 15 tzn gipo
nie moge zmienić im value na 1
dziękuje yosek sprawdzę na pewno
komenda nie zmienia w ogóle z 0 na 1 w value
wyjątkiem jest GPIO 6
jakieś pomysły odnośnie tych zmiennych GIPO ??
Szukaj. Część gpio jest wykorzystywana przez system lub do innych celów (np. określenia typu pamięci czy jak ma wyglądać start systemu) i tych nie możesz użyć. Inne, które wykryłeś i działają - tak. Możesz tych od led użyć, ale raz że musiałbyś system przekompilować i pozbyć się ich wykrywania, dwa - wylutować diody i rezystory bo mogą one przeszkadzać w obsłudze karty.
czyli rozumiem że te które wyexportowałem np 15, 14, 13 i system nie krzyczał o ich zajętości... też mogą być wykorzystywane przez system i dlatego nie mogę zmienić ich wartości z 0 na 1
Natrafiłem na tą stronę http://wiki.openwrt.org/ru/toh/tp-link/tl-mr3420
Opisali tam ar7241 i wg. tej tabelki mam tylko 2 piny free czy mi się wydaje ??
Ale to dotyczy tl-mr3420. To inne urządzenie i producent inaczej wykorzystał gpio. Nie sugeruj się nimi przy ubiquiti.
hmmm gdybym miał tylko pewny schemat tych gpio..
sugeruje się tym od ar7420 http://openwrt.url.ph/images/AR7240-AH1 … _POWER.jpg
I nie rozumiem dlaczego skoro gpio jest niby zajęte przez system dajmy na to GPIO15 to mogę je swobodnie wyexportować... ale nie odpowiada na zmiane value
"gpio-15 (sysfs ) out lo " czyli na pin o ile dobrzeb rozumiem podaje mi mase zamiast +
No np. system wykorzystuje to jako linię wejściową która jest na stałe do masy zlutowana. Więc jak byś nie kombinował nie przestawisz to w inny stan.
GPIO15 nie jest zajęte przez system, zostało tylko wyeksportowane.
Jak Ci się nie zmienia stan na pinie, to:
1. Sterownik nie działa tak jak powinien.
2. Mierzysz zły pin (AR7240 i AR7241 to nie to samo, pisałem że to są prawdopodobnie bliźniaki, ale nie mam pewności, mogą mieć inny pinout).
3. To GPIO jest ustawione w rejestrach procka do czegoś innego (ma wybraną inną funkcję) i zmiana rejestru odpowiedzialnego za wartość na pinie nie powoduje żadnych zmian.
4. Lub tak jak pisze Cezary, ale to możesz sprawdzić... zobacz z czym jest ten pin połączony bezpośrednio.
No i punkt 3 wiele by wyjaśniał....
GPIO 6 z tego co czytałem odpowiada za zasilanie usb dlatego udało mi się na tym jednym pinie zmienić wartość na 1 i zarówno pokazało to w logach jak i na mierniku...
a 15 nie zmienia mi nawet w logach
chyba najłatwiejsza opcja to pozbycie się 4 led i zastąpienie do obsługi SD ale nie będę w stanie samodzielnie edytować systemu [ brak wiedzy i doświadczenia ]
Ps. gpio 6 na podanym wcześniej schemacie odpowiada gpio na ar7241
po zmianie value na 1 pojawia się tam napięcie
chyba najłatwiejsza opcja to pozbycie się 4 led i zastąpienie do obsługi SD ale nie będę w stanie samodzielnie edytować systemu [ brak wiedzy i doświadczenia ]
Możesz wyładować moduł kernela odpowiedzialny za ledy i wtedy zwolni Ci te GPIO.
Ale... cała ta operacja jest trochę przekombinowana. Zrób tam USB albo wymień FLASH na większy i nie babraj się w SD po GPIO, bo to naprawdę działa tak sobie.
PYTANIE Z INNEJ BECZKI.... widze że oferujesz zmiane flash
na jaki jesteś mi w stanie wymienić i za jakie pieniądze
USB niestety odpada...
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWRT Ubiquiti pomoc z GPIO
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc