1

Temat: serwer i 2 karty sieciowe

Witam,

mam serwer na debianie z 2 kartami sieciowymi, lan i wifi, które są podłączone przez 2 routery na Gargoyle do 2 niezależnych operatorów netu.
Na serwerze mam uruchomiony program który nasłuchuje na porcie "10000" i jeżeli chcę się podłączyć do niego lokalnie przez routery, to wszystko jest ok na obu kartach, ale gdy łącze się ze "świata" mam dostęp tylko przez jeden interface.
Czy możliwe jest aby jeden port "nasłuchu" działał jednocześnie na 2 kartach i otwierał mi port w obu sieciach?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

2

Odp: serwer i 2 karty sieciowe

jasio1 napisał/a:

Witam,

i jeżeli chcę się podłączyć do niego lokalnie przez routery, to wszystko jest ok na obu kartach

Czy możliwe jest aby jeden port "nasłuchu" działał jednocześnie na 2 kartach i otwierał mi port w obu sieciach?

No właśnie tak jest, zaprzeczasz sam sobie.
Trochę mało napisałeś, ale obstawiam błędną konfiguracje jednego routera.
Rozumiem, że na obu routerach robisz przekierowanie portów na wybrany interfejs serwera i łącząc się na publiczne IP routerów raz dostajesz się do routera a raz nie ?

3

Rozumiem, że na obu routerach robisz przekierowanie portów na wybrany interfejs serwera i łącząc się na publiczne IP routerów raz dostajesz się do routera a raz nie ?

Dokładnie tak, ale na routery dostaję się bez problemu z zewnątrz, nie mogę dostać się na obydwie karty serwera w tym samym czasie. Skanery portów również pokazują na jednym publicznym IP otwarte porty a na drugim zamknięte.

4

Ale bramą domyślną jest jeden z ruterów, i to przez niego łączysz się z powodzeniem? Przez drugi ruter nie będzie działać, bo pakiet w prawdzie dociera do serwera, ale odpowiedź "wychodzi" bramą domyślną, czyli przez pierwszy ruter, więc ma inny adres źródłowy - po dojściu do celu ginie, bo z takim adresem nie było nawiązywane żadne połączenie - ruter odrzuca go.

5 (edytowany przez jasio1 2014-10-08 00:38:11)

OK, znam to z teorii, ale czy to normalne, że gdy podłącze karty sieciowe serwera bezpośrednio do dwóch ISP z publicznymi IP komunikacja działa jednocześnie na obu adresach, czyli pakiety wychodzą przez 2 różne bramy?

6

Rzuć okiem na ten artykuł: http://linux-ip.net/html/adv-multi-internet.html