1

Temat: Jaki Router dla 64połączeń po wifi?

Witam!
Próbowałem dowiedzieć się bezpośrednio od producentów i szukać w necie, ale chciałbym otrzymać sprawdzoną informację.
Czy jest możliwość by na jednym routerze obsłużyć 64klientów po wifi? Czy ma to szanse stabilnie działać?
Czy ktoś osiągnął coś takiego i na jakim sprzęcie?
Dziękuję

2

Odp: Jaki Router dla 64połączeń po wifi?

Na "konsumenckich" będzie ciężko... Proponowałbym zainteresować się sprzętami Mikrotik oraz Ubiquiti.

WDR4300 / BB OpenWRT+Luci / ZTE MF821 (Play LTE) w/ Extroot on uSD
MR3220 / OpenWRT (repeater WiFi)
FSC Futro S450 jako domowy serwer powered by Debian

3

misioooo napisał/a:

Na "konsumenckich" będzie ciężko... Proponowałbym zainteresować się sprzętami Mikrotik oraz Ubiquiti.

... które używają dokładnie tych samych podzespołów, co te "konsumenckie".
Problemem będzie dostępne pasmo per klient, a nie sprzęt. Sugerowałbym podzielić to na kilka AP.

4

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Jestem ograniczony jednym urządzeniem, transfer dla klientów będzie przycięty do minimum. Chodzi tylko o możliwość przeglądania stron bez dostępu do poczty i multimediów.
Uściślając potrzebny sprzęt obsługujący openwrt, który zniesie ok. 60klientów po wifi.
Temat mikrotika przeanalizuję.

Dziękuję

5

Mikrotik RB433 z 2x mPCI (4 lub SSID) radzo sobie u mnie w pracy z  około 30 userami. Dziś zamontowałem tam Unifi, zobacze jak to bedzie chodziło i dam znać.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

6

zdzichu6969 napisał/a:

Mikrotik RB433 z 2x mPCI (4 lub SSID) radzo sobie u mnie w pracy z  około 30 userami. Dziś zamontowałem tam Unifi, zobacze jak to bedzie chodziło i dam znać.

Ciekaw jestem porównania tych sprzętów. wink

7

Zbyt krótko żeby  coś napisać, na chwile obecna mogę potwierdzić działanie przy 4SSID. Biuro pokryte ( w Mikrotiku była słaba antena).

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

8 (edytowany przez cwsx 2014-10-10 22:45:53)

Rok temu czytałem dość dużo na ten temat, bo chciałem założyć podobną sieć (nieco mniejszą, ale o większym ruchu). Sieci ostatecznie nie założyłem ale podzielę się tym co wyczytałem w necie, m.in. na trzepak.pl.

Access Pointy
1. Przyjmuje się że na jeden AP Wi-Fi nie powinno być więcej niż 20-30 osób, najlepiej nie więcej 20-25. Nie jestem pewien czy ta zasada obowiązuje także w przypadku bardzo małego ruchu (korzystanie z www bez multimediow typu youtube itp.), ale raczej tak - najwyżej można ją trochę poluźnić. Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_a … imitations, www.trzepak.pl/viewtopic.php?p=62007, www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=20777.
Więc oprócz routera z jego AP potrzebujesz min. jeszcze jednego AP. Na trzepak.pl bez problemu uzyskasz odpowiedź.

2. Gdzie się będą łączyć użytkownicy z WiFi? Generalnie mówiąc sygnał Wi-Fi nie powinien przechodzić przez więcej niż 3 ściany lub 2 stropy, choć to wszystko zależy m.in. od rodzaju stropów/ścian. Najlepiej odjąć jeden strop/jedną ścianę, żeby chodziło dobrze: czyli strop lub 2 ściany. W ten sposób możesz dojść do wniosku, że potrzebujesz np. 2 a nie 1 dodatkowy AP.

Najlepsze AP to: Ubiquiti Unifi za ponad 200zł (najlepszy) i Ovislink AirLive WL-5460v2 koniecznie z wgranym softem APPro54G. Nie wiem czy dla małego ruchu nie wystarczą tańsze AP.

Router
Opcje:
- MikroTik RB2011UAS-IN: CPU Atheros AR9344 600MHz, 128MB RAM, 360zł - silny, wystarczy np. bez problemu na ruch całkowity 70Mbps nawet z zapuszczonymi torrentami, 60 użytkowników, polecany na trzepak.pl
- MikroTik RB450G: CPU Atheros AR7161 680MHz, 256MB RAM, 310zł + obudowa za kilkadziesiąt zł - wystarczy na ruch całkowity 20Mbps, 50 użytkowników, sieć firmowa - więc może nie za dużo multimediów?, polecany na trzepak.pl. Uwaga: model bez literki G jest nieporównywalnie słabszy
- coś tańszego z OpenWRT? Kiedyś były słabsze od MikroTika, ale teraz zauważyłem że TP-Link TL-WDR3600 za ok. 200zł ma prawie taki sam CPU i RAM co RB2011UAS-IN: CPU Atheros AR9344 560MHz, 128MB RAM. Trzeba by się zapytać na trzepak.pl co tym myślą, albo samemu przetestować.

Czy masz do użytkowników zaufanie, że będą robić tylko to co pisałeś? Jeśli nie, to trzeba będzie ich monitorować aby nie zakłócali używania neta przez innych. Z tego co pamiętam to wiarygodne filtrowanie ruchu niedozwolonego typu (np. P2P) jest obciążające dla procesora routera, więc można spróbować wprowadzić miesięczne limity danych dla poszczególnych użytkowników, np. po 10-20GB.

Edit: Nie doczytałem że ma to być jedno urządzenie ... w takim przypadku faktycznie może Mikrotik z kilkoma kartami WiFi.

9

zależy o jakim paśmie mówimy (pytanie o konsumenckie sprzęty, więc nie pytam o pasma licencjonowane) oraz obecności (ilości/dBi) źródeł sygnału, od samej konstrukcji budowli