Rok temu czytałem dość dużo na ten temat, bo chciałem założyć podobną sieć (nieco mniejszą, ale o większym ruchu). Sieci ostatecznie nie założyłem ale podzielę się tym co wyczytałem w necie, m.in. na trzepak.pl.
Access Pointy
1. Przyjmuje się że na jeden AP Wi-Fi nie powinno być więcej niż 20-30 osób, najlepiej nie więcej 20-25. Nie jestem pewien czy ta zasada obowiązuje także w przypadku bardzo małego ruchu (korzystanie z www bez multimediow typu youtube itp.), ale raczej tak - najwyżej można ją trochę poluźnić. Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_a … imitations, www.trzepak.pl/viewtopic.php?p=62007, www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=20777.
Więc oprócz routera z jego AP potrzebujesz min. jeszcze jednego AP. Na trzepak.pl bez problemu uzyskasz odpowiedź.
2. Gdzie się będą łączyć użytkownicy z WiFi? Generalnie mówiąc sygnał Wi-Fi nie powinien przechodzić przez więcej niż 3 ściany lub 2 stropy, choć to wszystko zależy m.in. od rodzaju stropów/ścian. Najlepiej odjąć jeden strop/jedną ścianę, żeby chodziło dobrze: czyli strop lub 2 ściany. W ten sposób możesz dojść do wniosku, że potrzebujesz np. 2 a nie 1 dodatkowy AP.
Najlepsze AP to: Ubiquiti Unifi za ponad 200zł (najlepszy) i Ovislink AirLive WL-5460v2 koniecznie z wgranym softem APPro54G. Nie wiem czy dla małego ruchu nie wystarczą tańsze AP.
Router
Opcje:
- MikroTik RB2011UAS-IN: CPU Atheros AR9344 600MHz, 128MB RAM, 360zł - silny, wystarczy np. bez problemu na ruch całkowity 70Mbps nawet z zapuszczonymi torrentami, 60 użytkowników, polecany na trzepak.pl
- MikroTik RB450G: CPU Atheros AR7161 680MHz, 256MB RAM, 310zł + obudowa za kilkadziesiąt zł - wystarczy na ruch całkowity 20Mbps, 50 użytkowników, sieć firmowa - więc może nie za dużo multimediów?, polecany na trzepak.pl. Uwaga: model bez literki G jest nieporównywalnie słabszy
- coś tańszego z OpenWRT? Kiedyś były słabsze od MikroTika, ale teraz zauważyłem że TP-Link TL-WDR3600 za ok. 200zł ma prawie taki sam CPU i RAM co RB2011UAS-IN: CPU Atheros AR9344 560MHz, 128MB RAM. Trzeba by się zapytać na trzepak.pl co tym myślą, albo samemu przetestować.
Czy masz do użytkowników zaufanie, że będą robić tylko to co pisałeś? Jeśli nie, to trzeba będzie ich monitorować aby nie zakłócali używania neta przez innych. Z tego co pamiętam to wiarygodne filtrowanie ruchu niedozwolonego typu (np. P2P) jest obciążające dla procesora routera, więc można spróbować wprowadzić miesięczne limity danych dla poszczególnych użytkowników, np. po 10-20GB.
Edit: Nie doczytałem że ma to być jedno urządzenie ... w takim przypadku faktycznie może Mikrotik z kilkoma kartami WiFi.