1

Temat: HD44780 i USB

Cześć,
Na moim wrt160nl uruchomiłem już pomiar temperatury za pomocą MP00202 oraz czujniki DS18B20. Wysyłam te dane na serwer za pomocą curl, gdzie są dostępne przez www. Teraz chciałbym wyświetlać te informację na HD44780, nie bardzo wiem jednak jaki sprzęt kupić do tego zadania. Poczytałem już trochę i wydaje mi się, że najlepiej było by skorzystac z gotowego modułu mającego już w sobie konwerter usb do HD44780 a to wszystko podłączyć do MP00202. Znalazłem taki produkt: http://allegro.pl/show_item.php?item=4595563137. Czy to jest dobre rozwiązanie, czy może polecacie coś innego, np oddzielnie wyświetlacz, konwerter a podłączenie do routera nie koniecznie przez usb a np przez gpio? Nie bardzo wiem jak się za to zabrać.

Pozdrawiam
Sławek

2

Odp: HD44780 i USB

LCD2USB z linku będzie idealnym rozwiązaniem dla Ciebie, instalujesz po prostu LCD4LINUX i odczytujesz sobie z twojej bazy wynik pomiaru i wyświetlasz na LCD, znajdziesz tu na forum mnóstwo pomocnych postów.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

3

Tak, to rozumiem. Ale czy mógłbyś mi polecić hardware dla tego rozwiązania?

4

Ale jakie hardware ?? router masz kupujesz lcd2usb z wyświetlaczem, ten co podałeś w linku jest gotowy do wpięcia pod usb i tyle reszta to soft.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

5

To wszystko wiem. Pytałem czy ktoś poleca alternatywne rozwiązanie (jak w treści pierwszego maila).

6

Nie wiem po masz szukać na gpio jak masz proste i sprawdzone rozwiązanie...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Po i2c: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=3411

W necie jest przykład komunikacji w Pythonie. Na takim wrtnode i openwrt działa.

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

8 (edytowany przez slawek 2014-11-05 21:26:16)

Witam,
Jak widać po dłuższej przerwie zabrałem się za uruchomienie mojego wyświetlacza LCD2USB za pomocą pakiety LCD4LINUX. Poczytałem posty kolegów, którzy mieli podobne problemy i nieco się już orientuje w temacie - co nie zmienia sytuacji, że wyświetlacz nadal nie działa. Zgodnie z sugestiami korzystam z repozytorium na back_fire a nie AA. Znajduje tam jedynie pakiet lcd4linux, który instaluje się poprawnie na moim wrt160nl. Zmieniam w /etc/lcd4linux.conf ustawienia ekranu na 20x4 w sekcji dla LCD2USB oraz w sekcji Display odkomentowuje LCD2USB. Następnie próbuje uruchomic lcd4linux -Fvv i dostaję:
..
..
[MPD] WARNING: Plugin is not enabled! (set 'enabled 1' to enable this plugin)
lcd4linux.c: initializing driver LCD2USB
drv_init(LCD2USB) failed: no such driver

Bo też faktycznie nie ma drivera:
root@OpenWrt:/etc# lcd4linux -l
LCD4Linux 0.11.0-SVN-965
Copyright (C) 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 The LCD4Linux Team <lcd4linux-devel@users.sourceforge.net>

available display drivers:
   NULL                : NULL driver for testing purposes

Co mogę zrobić w tej sytuacji, skąd mam pobrać ten driver skoro nie należy korzystać z AA. Na back fire nie widzę, żadanego pakietu z driverem.

Pozdrawiam
sw

9

Użyć pakietu w którym ten driver jest wkompilowany.

10

Czy masz może taki skompilowany?

11

Nie, nie mam. Czemu nie zainstalujesz BB?

12

Nie myślałem na razie o BB, na AA wszystko mi dobrze działa. Na taki upgrade muszę zarezerwować trochę czasu.

13 (edytowany przez krionix 2014-11-12 23:11:51)

http://owfs.org/index.php?page=ds2408

http://owfs.org/index.php?page=lcd

Mam takie cos, sam robilem ALE nie dziala ;-) nie wiem co jest powodem ale ogolnie masz juz 1 wire wiec jest to optymalne... szkoda tylko ze to dodatkowe 100mA z podswietleniem z USB ciagniete (boje sie o modem, ze mu pradu zabraknie bo LCD ciagnie).

Kazdy PIO mi dziala, nie wiem jak przetestowac RSTZ pin z tego czipa?

PS
Witam na forum, to moj 1 post big_smile

14

Zainstalowałem BB, na dl.eko.one.pl nie widzę jednak pakietu lcd4linux-custom. Natomiast te z repozytorium openwrt nie zawierają drivera lcd2usb. Skąd mogę pobrać taką paczkę?

15

slawek napisał/a:

Zainstalowałem BB, na dl.eko.one.pl nie widzę jednak pakietu lcd4linux-custom. Natomiast te z repozytorium openwrt nie zawierają drivera lcd2usb. Skąd mogę pobrać taką paczkę?

U mnie nie ma bo nie kompilowałem tego z lcd2usb

16

Bad news.....

17 (edytowany przez slawek 2014-12-23 16:57:00)

Mogę się pochwalić, że zadanie w końcu zostało wykonane. Wyświetlacz pokazuje zmierzone temperatury i inne zamierzone informacje. Bez wskazówek Cezarego, również archiwalnych na openrouter.net chyba nie dałbym rady:). Dzięki