1

Temat: Przekierowanie Portu

Witam serdecznie, potrzebuje przekierować port w utorrencie jest to: 60440

Kombinuje i rozkładam ręce sad Nadal w utorrencie pisze że router lub firewall blokuje, windows 7 brak antivirusa lub jakiś zapor, jedynie systemowa ale tam program jest dodany do wyjątku..

Sprzęt to:

Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.0.4 (r39952), by obsy
Model:TP-Link TL-WDR3600 v1

[screen]
adres router to 192.168.1.1
adres pc 192.168.1.140
http://oi61.tinypic.com/331em4h.jpg

2

Odp: Przekierowanie Portu

Źle to robisz... masz zrobić przekierowanie na IP komputera, a nie routera. I wyłącz to UPnP.

3

Dziękuję serdecznie, zrobiłem jak zalecałeś jest przekierowanie na adres IP komputera w tym przpadku 192.168.1.140 jest on nadany statycznie, mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy wymagany jest restart routera bo obecnie pozwolić sobie na niego nie mogę i czy mogę gdzieś sprawdzić czy rzeczywiście port jest przekierowany? smile

Pozdrawiam

4

Po dodaniu jest firewall przeładowywany.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez build000 2014-10-04 23:47:14)

Może być też potrzebne dla bezproblemowego działania wyłączenie mechanizmu UPnP również w utorrent, oczyszczenie rejestru systemowego (jakiś CCleaner, i.t.p.) i zrestartowanie po zmianach klienta na kompie z lekkim poślizgiem czasowym pomiędzy wł/wył - w tym czasie warto również ponownie w routerze wykonać ręcznie z konsoli "/etc/init.d/firewall restart".

6

"włącz mapowanie portów UPnP" rozumiem że odznaczyć?
"włącz mapowanie portów NAT-PMP - również odznaczyć?

Dziękuję i pozdrawiam

7 (edytowany przez build000 2014-10-05 00:32:17)

Dokładnie tak.
Co by Ci inni nie doradzali i podawali mnóstwo rzeczowych faktów/argumentów, coś z zakresu o "wyższości świąt B.N. nad świętami W.N.", warto przyjąć wspomnianą radę (UPnP/NAT-PMP, ręczne przekierowanie portów, i.t.d.) za aksjomat w przypadku torrentów, a w szczególności w przypadku zamkniętych trackerów prywatnych. wink

DOPIS:
W zależności od wersji klienta utorrent może być też wymagane jego wyłączenie (szczególnie na czas zmian w routerze) po uprzednim zatrzymaniu wszystkich pozycji torrent i ponownym włączeniu z już wprowadzonymi zmianami i wystartowaniem torków na nowo. Czasem zachodzi też potrzeba zrestartowania samego routera przy jednocześnie wyłączonym utorrent - sprawdzisz sobie w praktyce, która kombinacja u Ciebie zaskoczy osiągnięciem zamierzonego celu. Upewnij się też czy port jest faktycznie przekierowany w zaporze wingrozy. Automatyka nie zawsze zadziała - szczególnie jak są jeszcze inne zapory/filtry firm trzecich - tam też warto wykonać audyt pod tym kątem. Na czas UL/DL torków najlepiej nie korzystać z niczego więcej (czasem wręcz odinstalować - nie zawsze wystarcza samo zatrzymanie), niż odpowiednio ustawiona zapora windows = przekierowany odpowiedni port (ten ustawiony w utorrent i przekierowany z WAN do LAN w routerze - ten sam) i dopuszczony program utorrent.
Tak na marginesie - w przypadku słabej maszyny z utorrent, czy też stosunkowo wolnego łącza ( DL < 100 Mb/s) w ogóle nie warto korzystać z "zakres portów".