1

Temat: Torrent

Witam, zainstalowałem w TL-MR3420 v2 gargoyle + extroot + swap i teraz przyszła pora na dalsze dodatki. Chcę zainstalować obsługę torrentów. Szukam czegoś co będzie łatwe w konfiguracji, a zarazem umożliwi mi zaprogramowanie ściągania w określonych godzinach.

2

Odp: Torrent

Transmission...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez korek 2014-09-29 00:33:26)

Potrzebuję pomocy w konfiguracji. Uruchomiłem zgodnie z instrukcją, zmodyfikowałem ścieżki dostępu według mnie odpowiednio do swoich realiów  ale chyba coś skopałem bo po krótkim czasie ściągania wyrzuca błąd: "Error:Unable to save resume file: No space left on device"

uci show transmission:
transmission.@transmission[0]=transmission
transmission.@transmission[0].alt_speed_down=50
transmission.@transmission[0].alt_speed_enabled=false
transmission.@transmission[0].alt_speed_time_begin=540
transmission.@transmission[0].alt_speed_time_day=127
transmission.@transmission[0].alt_speed_time_enabled=false
transmission.@transmission[0].alt_speed_time_end=1020
transmission.@transmission[0].alt_speed_up=50
transmission.@transmission[0].bind_address_ipv4=0.0.0.0
transmission.@transmission[0].bind_address_ipv6=::
transmission.@transmission[0].blocklist_enabled=false
transmission.@transmission[0].cache_size_mb=2
transmission.@transmission[0].dht_enabled=true
transmission.@transmission[0].download_queue_enabled=true
transmission.@transmission[0].download_queue_size=4
transmission.@transmission[0].encryption=1
transmission.@transmission[0].idle_seeding_limit=30
transmission.@transmission[0].idle_seeding_limit_enabled=false
transmission.@transmission[0].lazy_bitfield_enabled=true
transmission.@transmission[0].lpd_enabled=false
transmission.@transmission[0].message_level=1
transmission.@transmission[0].peer_limit_global=240
transmission.@transmission[0].peer_limit_per_torrent=60
transmission.@transmission[0].peer_port=51413
transmission.@transmission[0].peer_port_random_high=65535
transmission.@transmission[0].peer_port_random_low=49152
transmission.@transmission[0].peer_port_random_on_start=false
transmission.@transmission[0].peer_socket_tos=default
transmission.@transmission[0].pex_enabled=true
transmission.@transmission[0].port_forwarding_enabled=true
transmission.@transmission[0].preallocation=1
transmission.@transmission[0].prefetch_enabled=true
transmission.@transmission[0].queue_stalled_enabled=true
transmission.@transmission[0].queue_stalled_minutes=30
transmission.@transmission[0].ratio_limit=2.0000
transmission.@transmission[0].ratio_limit_enabled=false
transmission.@transmission[0].rename_partial_files=true
transmission.@transmission[0].rpc_authentication_required=false
transmission.@transmission[0].rpc_bind_address=0.0.0.0
transmission.@transmission[0].rpc_enabled=true
transmission.@transmission[0].rpc_port=9091
transmission.@transmission[0].rpc_url=/transmission/
transmission.@transmission[0].rpc_whitelist=127.0.0.1,192.168.1.*
transmission.@transmission[0].rpc_whitelist_enabled=true
transmission.@transmission[0].scrape_paused_torrents_enabled=true
transmission.@transmission[0].script_torrent_done_enabled=false
transmission.@transmission[0].seed_queue_enabled=false
transmission.@transmission[0].seed_queue_size=10
transmission.@transmission[0].speed_limit_down=100
transmission.@transmission[0].speed_limit_down_enabled=false
transmission.@transmission[0].speed_limit_up=20
transmission.@transmission[0].speed_limit_up_enabled=false
transmission.@transmission[0].start_added_torrents=true
transmission.@transmission[0].trash_original_torrent_files=false
transmission.@transmission[0].umask=18
transmission.@transmission[0].upload_slots_per_torrent=14
transmission.@transmission[0].utp_enabled=true
transmission.@transmission[0].scrape_paused_torrents=true
transmission.@transmission[0].watch_dir_enabled=false
transmission.@transmission[0].enabled=1
transmission.@transmission[0].download_dir=/mnt/sdb3/torrent
transmission.@transmission[0].config_dir=/mnt/sdb3/torrent/konfiguracja
transmission.@transmission[0].incomplete_dir=/mnt/sdb3/torrent
transmission.@transmission[0].incomplete_dir_enabled=true

i jeszcze mount:

rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=14616k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/sdb1 on /overlay type ext2 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
nfsd on /proc/fs/nfsd type nfsd (rw,relatime)
/dev/sdb3 on /tmp/share_home/anonymous/Dysk-1 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
/dev/sdb3 on /tmp/usb_mount/6efbb04e-0da5-43e7-ab8e-0fcb62404d0e type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)

4 (edytowany przez build000 2014-09-29 01:37:20)

(...)
transmission.@transmission[0].download_dir=/mnt/sdb3/torrent
(...)
/dev/sdb3 on /tmp/usb_mount/6efbb04e-0da5-43e7-ab8e-0fcb62404d0e type ext4
(...)

Dostrzegasz różnicę ?

punkt montowania /mnt/sdb3 to w praktyce obszar flash w Twoim przypadku - tam po prostu nic nie ma poza samym katalogiem i podkatalogiem (o ile go utworzył transmission) - nic tam nie jest zamontowane - widać to wyraźnie w Twoim logu.
Krótko mówiąc podałeś zły punkt montowania w konfiguracji transmission.
W gargoyle inaczej działa cała automatyka związana z /etc/fstab z normalnego linucha.
Poza tym upewnij się jak już podasz odpowiednie ścieżki, że najpierw się zamontuje dysk/pendrak, a dopiero potem wystartuje transmission-daemon - co wcale w praktyce nie jest takie oczywiste.
I tak - lepiej używać wspomnianej ścieżki z istniejącym w nazwie uuid tej partycji, gdzie będziesz miał (jak zrozumiałem z Twoich logów) katalog "torrent" czyli w tym wypadku konkretnie:
/tmp/usb_mount/6efbb04e-0da5-43e7-ab8e-0fcb62404d0e/torrent
Wszystko tak pod warunkiem, że nie chcesz naruszyć oryginalnego dla gargoyle sposobu montowania nośników pamięci masowej.

5

Dostrzegłem też sam tą różnicę. Wpisywałem z instrukcji i dlatego tak wpisałem. W efekcie zapchało mi extroota. Wydaje mi się, że powinno być ../dev/sdb3.. zamiast ../mnt/sdb3..
Czy się mylę?

6 (edytowany przez build000 2014-09-29 01:42:40)

Doczytaj powyżej.

Przy extroot zasada jest ta sama - niezmienny z różnych względów (doczytaj w innych tematach/wątkach dlaczego) jest jedynie UUID danej partycji.
/dev/sdb3 to jest nazwa urządzenia blokowego, tu konkretnie partycji dysku, która jest zamontowana w ścieżce /tmp/usb.... a Ciebie interesuje sama ścieżka w kontekście transmission, czyli /tmp/usb...

7

Czyli tak to powinno wyglądać?
transmission.@transmission[0].download_dir=/tmp/usb_mount/6efbb04e-0da5-43e7-ab8e-0fcb62404d0e/torrent

8 (edytowany przez build000 2014-09-29 01:53:36)

po prostu - i reszta analogicznie z tej podstawowej ścieżki - o ile to właśnie na pewno ta partycja gdzie chcesz trzymać dane klienta torrent i to co zassałeś - raczej na pewno ta bo nie widać przez mount by zamontowało się cokolwiek innego - partycja z extroot i swap oczywiście się nie liczą. Zapodaj sobie polecenie blkid by mieć pełny obraz co masz w ogóle widziane przez system z zakresu partycji nośników pamięci masowej.

9

Dzięki za pomoc. Jutro będę dalej z tym walczył smile

10

Wszystko pięknie ruszyło oprócz sterowania czasem. Ustawiłem przez przeglądarkę w zakładce speed określone godziny i nie działa. Zasysa bez ustanku sad

11

Ale speed to speed. A teraz sobie w cronie po prostu ustaw właczenie/wyłączenie transmission o określonej godzinie.

12

W zakładce jest "Scheduled Times" i myślałem, że to tam. Z cronem może tak bardziej łopatologicznie? big_smile - dopiero zgłębiam tajniki linuxa i OpenWrt

13

Na eko.one.pl masz o tym. A polecenia które masz wykonać to

/etc/init.d/transmission stop
/etc/init.d/transmission start

Robią dokładnie to co myślisz.

14

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Już znalazłem i czytam smile
Przyznam się, że bałem się zapakować oprogramowanie nieoryginalne do routera ale teraz nie żałuję. Daje ono naprawdę ogromne możliwości smile
No i ile nocy nie przespanych big_smile

15

Inwestujesz we własną wiedzę. A to już bezcenne smile

16

Cezary napisał/a:

Inwestujesz we własną wiedzę. A to już bezcenne smile

Zgadza się smile
Czy dobrze kumam, żeby wyłączyć autouruchamianie Transmission przy restarcie routera to:
# uci set transmission.@transmission[0].enabled=0

17

Jak enabled przełączysz na 0 to go nigdy nie włączysz. /etc/init.d/transmission disable po prostu

18

Ok, dzięki

19

A nie dałoby się żeby zapamiętywane były parametry z zakładki speed przez www? Bo jeżeli zatrzymam transmission i będę sterował w cronie to żeby dodać torrenta przez www, to najpierw będę musiał go wystartować z terminala

20

Nie, nie dało by się bez zmiany programu. Zmieniaj w pliku konfiguracyjnym, nie w gui te parametry.

21 (edytowany przez korek 2014-09-29 14:36:52)

Dzięki za podpowiedź. Pozmieniałem poprzez terminal tak jak chciałem parametry prędkości w zależności od czasu i działa tak jak trzeba smile Nie muszę sterować już włączaniem i wyłączaniem transmission i mam stały dostęp poprzez www
Nie wiem tylko dlaczego pomimo włączenia ponownie /etc/init.d/transmission enable po każdym restarcie muszę z terminala ręcznie transmission wystartować. Nie startuje automatycznie sad

22 (edytowany przez build000 2014-09-29 21:04:34)

Przecież masz to ustawione w cronie, z tego co czytam - kiedy ma wystartować, a kiedy się wyłączyć. Ponadto cron narzuca pewną niedogodność z tym związaną, że zaskoczy ustawione cykle na różne ustawione w nim rzeczy od następnego zaprogramowanego zdarzenia - następnego w kontekście aktualnego czasu po włączeniu urządzenia.
Poza tym "enable" w przypadku tr. tylko włącza możliwość użycia tej usługi/demona w ogóle - aby ją wystartować trzeba użyć "start".
Dodam tylko, że jeżeli korzystasz z zamkniętych trackerów dodaj do swojej automatyki wł/wył w cronie, również odniesienie do transmission-remote, aby Ci stopował wszystkie pozycje torrent tuż przed zaprogramowanym wyłączeniem, i na odwrót tuż po zaistniałym zdarzeniu ponownego, zaprogramowanego włączenia. W praktyce trzeba napisać prosty skrypt, który wrzucisz do crona - samo start/stop dla transmission-daemon nie wystarczy. Inaczej będziesz miał tzw. "duchy" na trackerze, co nie cieszy się zazwyczaj ze zbytnią aprobatą wśród innych userów/administracji danego trackera + występowanie problemów z naliczaniem statystyk na danym trackerze... ( UL/DL) wink

EDIT: (OT)
Tak w ogóle Cezary mógłby w końcu dodać jakieś proste gui do gargulca związane z podstawową konfą dla tr (ja wiem - jakiś plugin ?) + właśnie taką nietypową jak przed chwilą opisałem w kontekście zamkniętych trackerów. Coś tak mniej/więcej jak w Luci.
big_smile

23

Już sobie poradziłem, startuje po resecie samoczynnie. Po próbach z cronem stwierdziłem, że nie jest to rozwiązanie dla mnie satysfakcjonujące, gdyż nie mam dostępu do transmission przez www w czasie gdy cron wyłączy. Ustawiłem w pliku konfiguracyjnym godziny kiedy nie chcę ściągać limit prędkości na 0 i dzięki temu mam to co chciałem i rozwiązanie to działa dokładnie tak jak harmonogram w aplikacji na kompie, a dostęp przez www mam 24h/dobę

24 (edytowany przez build000 2014-09-30 22:21:03)

O tym, że chcesz mieć dostęp 24h/dobę przez www, czy jakiegoś zdalnego zarządcę to nic nie wspominałeś aż do teraz - wiadomo, że jak demon zatrzymany to nie ma do niego dostępu w żaden sposób - z konsoli również.
Lepiej już chyba wykonać coś takiego (mniej więcej) jako zadanie cron o określonych godzinach, dwa zdarzenia wł/wył same torki - nie demon:

transmission-remote --torrent all --start
transmission-remote --torrent all --stop

Ja używam takiego fixa na okoliczność standby (uruchamiają się tuż przed uśpieniem i tuż po wybudzeniu urządzenia) na moim wynalazku do torków.
W Twoim przypadku różnica byłaby taka, że dostęp masz cały czas - tylko same torrenty wyłączone w określonych godzinach. Nie ma znaczenia czy ściągasz czy wysyłasz w sumie - i tak jest obciążone łącze - również niepotrzebnym odpytywaniem trackerów, więc Ci i tak pochłania te sloty tcp/udp oraz UL/DL łącza co 0.5 h (domyślnie). Co prawda ruch to żaden, ale jednak jest (odpytywanie trackerów). Bo jakoś nie rozumiem idei, że ma nie ściągać w określonych godzinach - ma sens tylko w kontekście by nie zapychać łącza, więc i wysyłać też nie powinno - to tak samo obciąża łącze.
wink

25

A co dodawania torrentów przez WWW... Można prościej. Zainstaluj sobie na komputerze transmission remote i ustaw, aby linki "torrent" i magnet otwierał właśnie tym narzędziem smile I po prostu klikasz na link, odpala się "remote" połączony z transmission na routerze. Zupełnie jakbś miał klienta torrent na swoim komputerze.
https://code.google.com/p/transmisson-remote-gui/

WDR4300 / BB OpenWRT+Luci / ZTE MF821 (Play LTE) w/ Extroot on uSD
MR3220 / OpenWRT (repeater WiFi)
FSC Futro S450 jako domowy serwer powered by Debian