Temat: TP-LINK WR1043ND v 2.1 Gargoyle -Tryb failsafe
Tak jak w temacie ,przydarzył mi się nieoczekiwany restart na Gargoyle i brak jakiegokolwiek kontaktu z ruterkiem...Czytając wiele poradników niestety najczęściej kierowano mnie do rozbiórki sprzętu i podłączenia się do portu szeregowego specjalnym kabelkiem. Kiedy już byłem zrezygnowany różnymi próbami twierdząc w duchu ,że to ostatni raz nagle moim oczom ukazało się połączenie ze sprzęcikiem;].
Opisze teraz jak tego dokonałem ponieważ sam nie znalazłem żadnego prawidłowego poradnika dla TP-LINK WR 1043 ND v 2.1
A więc:
1.Ustawiamy na naszej karcie sieciowej w komputerze stały adres 192.168.1.2 i bramę 255.255.255.0
2.Podłaczamy kabelek RJ-45 do karty sieciowej w komputerze .
3.W ruterku drugi koniec kabelka podłączamy do portu WAN (nie LAN)
4.Ściągamy programik putty.exe ze strony http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta … nload.html
5. Usuwamy wszystkie urządzenia podpięte pod usb w routerze
6.Resetujemy go wyłączając przyciskiem i wyjmując na kilkanaście sekund kabelek zasilania
7. Po włączeniu czekamy aż dioda Systemowa (GWIAZDKA) mrugnie i przyciskamy krótko przycik RESET, wejście w tryb failsafe informuje migająca bardzo szybko owa dioda.
8.Gdy już nam mruga dioda i mamy połączony komputer z routerem włączamy programik putty a w ustawieniach podajemy adres 192.168.1.1 i zaznaczamy połączenie Telnet a następnie klikamy Open.
9.Po prawidłowym połączeniu pojawi się na ekranie konsola z komendami :
W trybie failsafe przez putty możemy wykonać polecenia:
firstboot - reset routera do ustawień fabrycznych;
mount_root - montowanie partycji konfiguracji;
passwd - ustawienie hasła root-a;
etc/config - katalog z plikami konfiguracyjnymi;
reboot -f - restart routera.
Oczywiście nas interesuje komenda firstboot i reboot -f ;]
Po wszystkim próbujemy połączenia przez interfejs graficzny i przeglądarkę internetową lub dalej konfigurujemy router przez telnet i SSH.