1

Temat: Web cache głównie dla filmów youtube?

Witam,

Powoli konfiguruję sobie nowo zakupiony WDR4300 i w tej chwili chciałbym postawić jakiś web cache. Chodzi mi głównie o to, że na podłączonym do routera RaspberryPI (OpenELEC) mój syn ogląda bajki na youtube i w większości przypadków są to ciągle te same filmy. Chodziłoby o to żeby były przechowywane w cache routera a nie pobierane z sieci. Pytanie czy polipo jest to w stanie zapewnić? Jeżeli nie to jakiego oprogramowania powinienem użyć? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Na routerze zrobiony jest extroot i część przypiętego pendrive (7Gb) udostępniona jest w takich właśnie celach.

P.S. Używam AA z LuCI z obrazów Cezarego o ile ma to jakiekolwiek znaczenie.

2

Odp: Web cache głównie dla filmów youtube?

squid. I wcale nie jestem pewien czy takiego filmu będzie on chciał cachować na dysku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Squid sam w sobie nie cachuje takich filmów. W grę wchodzi dodatkowa zabawa z pluginami np. VideoCache. Ale imo proxy na takim sprzęcie to średnio opłacalno-wydajna zabawa smile
i tak trzeba to raz ściągnąć więc jaki problem ściągnąć małemu te bajki i na dysk wrzucić ew. Nas'a

Linksys EA8500: LEDE
Belkin AC1750DB: OpenWrt CHAOS CALMER
2x TpLink TL-WDR3600: OpenWrt Attitude Adjustment
TpLink TL-WR1043ND: OpenWrt Attitude Adjustment

4

karto napisał/a:

i tak trzeba to raz ściągnąć więc jaki problem ściągnąć małemu te bajki i na dysk wrzucić ew. Nas'a

+1

5

Ponieważ wolę sobie ułatwiać życie a nie utrudniać to z pewnością nie będę tych bajek ściągał wrzucał do NASa itp itd. Obecnie zwyczajnie dodaję je do jednej z playlist na Youtube (oczywiście przez kompa lub tableta, gdziekolwiek) i te playlisty dostępne są dla XBMC. To bardzo wygodny sposób i nie zamierzam go zmieniać. Ale powalczę trochę ze SQUIDem z VideoCache - jak zadziała to git jak nie to zostanie jak jest. Niedługo będę też stawiał Zyxela NSA310 więc może na nim coś wymodzę. smile

6

zurdar napisał/a:

Ponieważ wolę sobie ułatwiać życie a nie utrudniać to z pewnością nie będę tych bajek ściągał wrzucał do NASa itp itd. [...]

Nikt chyba nie miał tutaj na myśli robienia tego ręcznie... napisz albo poszukaj sobie jakiegoś skryptu typu "wklejam link do filmu, a reszta robi się sama".

7 (edytowany przez zurdar 2014-09-26 10:45:10)

Gdybym poszukał to zapewne bym coś znalazł. Niemniej jednak taki sposób w jaki robię to teraz jest naprawdę bardzo wygodny więc nie będę go zmieniał. Ja nie wyjdzie ze SQIDem to zwyczajnie zarzucę temat. W tej cwili klikam tylko przy filmie "Dodaj do playlisty" i po robocie.