26

Odp: E3272 i pytanie o prędkość

@jarek7714,
Na jakim jedziesz routerze?

27

TL WDR3600.

28

Dobra Panowie
Mam router Wr1043nd tplinka.
Chce kupic modem lte HUAWEI E3272 HiLink. Pytanie czy bede musiał cos kombinowac aby osiagnac transfery na poziomie 30/mbs i czy po włozeniu do routera tego modemu wykryje mi go czy tez bede musiał cos zmieniac w konfiguracji.
Czytam ten watek i sie po gubiłem jesli chodzi o jakies flashowanie firmware'u.

29

MaxWeber1981 napisał/a:

Dobra Panowie
Mam router Wr1043nd tplinka.
Chce kupic modem lte HUAWEI E3272 HiLink. Pytanie czy bede musiał cos kombinowac aby osiagnac transfery na poziomie 30/mbs i czy po włozeniu do routera tego modemu wykryje mi go czy tez bede musiał cos zmieniac w konfiguracji.
Czytam ten watek i sie po gubiłem jesli chodzi o jakies flashowanie firmware'u.

Biorąc uwagę że to jest forum o openwrt więc tak, cały czas czytasz o flashowaniu firmware. Jeżeli chcesz używasz oryginalnego softu to zapraszam na openrouter.info.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

30

Ale nie chodziło mi o to. Mam wgranego gargoyle'a. I chodzi mi o to czy zadziała taka konfiguracja?

31

Hlinki normalnie działają.

32

ok. A czy musze miec aktywnego hub usb czy wystarczy ze go wepne bezposrednie i bedzie hulac. Zastanawiam sie bo nie wiem czy go kupowac ;-)

33

MaxWeber1981 napisał/a:

ok. A czy musze miec aktywnego hub usb czy wystarczy ze go wepne bezposrednie i bedzie hulac. Zastanawiam sie bo nie wiem czy go kupowac ;-)

Z dużą dozą prawdopodobieństwa będziesz potrzebować HUB-a z własnym zasilaniem.

34

Dlaczego wszyscy piszą o tych aktywnych hubach? Wystarczy przecież kabelek USB-Y i jakaś przyzwoita ładowarka USB. To chyba pewniejsze rozwiązanie niż wątpliwej jakości huby.

35

zurdar napisał/a:

Dlaczego wszyscy piszą o tych aktywnych hubach? Wystarczy przecież kabelek USB-Y i jakaś przyzwoita ładowarka USB. To chyba pewniejsze rozwiązanie niż wątpliwej jakości huby.

Można i tak.

36

zurdar napisał/a:

Ponieważ później każdy chce dołączyć i dysk i drukarkę i nie wiadomo co jeszcze smile

37 (edytowany przez zurdar 2014-09-25 18:30:29)

Niekoniecznie każdy, a gdzie się nie poczyta to z hubami różne problemy. Do samego zasilania modemu uważam że ładowarka USB jest lepsza (i tańsza). smile

38

zurdar napisał/a:

Niekoniecznie każdy, a gdzie się nie poczyta to z hubami różne problemy. Do samego zasilania modemu uważam że ładowarka USB jest lepsza (i tańsza). smile

I tak najlepiej wychodzi wymiana układu zasilającego USB na mocniejszy smile

39 (edytowany przez zurdar 2014-09-26 06:30:09)

Trudno powiedzieć czy najlepiej.
Po pierwsze trzeba rozebrać router, co dla wielu może być problemem.
Po drugie standardowy zasilacz dołączony do routera może nie wytrzymać.
Po trzecie trzeba wziąć pod uwagę to że router zasilany jest 12V (przynajmniej mój) więc zwiększanie mocy dostępnej na USB sprowadza się do wymiany liniowego regulatora napięcia na jakiś o większym prądzie. A to prowadzi jedynie do powiększania strat. Wszak 7/12 całkowitej mocy oddawanej przez taki regulator to ciepło. Więc jeżeli modem w szczycie potrzebuje 4W (800mA) to 5.6W wydzieli się na regulatorze w postaci ciepła. Mamy już prawie 10W z 18 dostępnych w moim zasilaczu.

Nie zawsze więc najbardziej skomplikowane rozwiązania są najlepsze. Można oczywiście pokusić się o wymianę regulatora liniowego na impulsowy, ale nie sądzę aby było to opłacalne. smile:)

40

zurdar napisał/a:

Trudno powiedzieć czy najlepiej.

Uwierz na słowo osobie, która praktykuje to od wielu miesięcy, w wielu modelach TP-Linka.

zurdar napisał/a:

Po pierwsze trzeba rozebrać router, co dla wielu może być problemem.

Żeby dostać się do konsoli też musisz go rozebrać, a TP-Link nie stosuje plomb. Gwarantuję Ci, że bez lupy i porównania oznaczeń scalaka przed i po wymianie, nie będziesz w stanie stwierdzić, czy coś było grzebane w tej kwestii. Oczywiście - trzeba mieć trochę umiejętności w lutowaniu.

zurdar napisał/a:

Po drugie standardowy zasilacz dołączony do routera może nie wytrzymać.

O to się nie martw, zasilacze u TP-Linka są przynajmniej 100-200% mocniejsze, niż w rzeczywistości potrzeba, tak samo jak wewnętrzne sekcje zasilania. W WDR-ach spokojnie zasilisz dwa modemy LTE i jakiś dysk 2,5".

zurdar napisał/a:

Po trzecie trzeba wziąć pod uwagę to że router zasilany jest 12V (przynajmniej mój) więc zwiększanie mocy dostępnej na USB sprowadza się do wymiany liniowego regulatora napięcia na jakiś o większym prądzie.

Mylisz się - USB jest zasilane z przetwornicy, a na wyjściu jest dedykowany scalak do sterowania on/off, ze zintegrowanym MOSFET-em (kanał N) i ograniczeniem prądowym do 500 mA.

To właśnie tego ostatniego się wymienia (rzecz tylko i wyłącznie w tym ograniczeniu - to nie sekcja zasilania nie wyrabia, tylko zasilanie jest odcinane przez zabezpieczenie nadprądowe). W przypadku routerów zasilanych z USB, nie ma tam nawet przetwornicy, tylko wspomniany MOSFET bezpośrednio podłączony do zasilania na wejściu.

zurdar napisał/a:

A to prowadzi jedynie do powiększania strat. Wszak 7/12 całkowitej mocy oddawanej przez taki regulator to ciepło. Więc jeżeli modem w szczycie potrzebuje 4W (800mA) to 5.6W wydzieli się na regulatorze w postaci ciepła. Mamy już prawie 10W z 18 dostępnych w moim zasilaczu.

J.w.

zurdar napisał/a:

Nie zawsze więc najbardziej skomplikowane rozwiązania są najlepsze. Można oczywiście pokusić się o wymianę regulatora liniowego na impulsowy, ale nie sądzę aby było to opłacalne. smile:)

J.w. I następnym razem sprawdź albo zapytaj zanim zaczniesz snuć zbyt daleko posunięte domysły.

41

OK, przyjmuję wszystko co napisałeś. Możesz więc wskazać gdzie o tym poczytać? Bo z chęcią sobie przerobię.

42

zurdar napisał/a:

OK, przyjmuję wszystko co napisałeś. Możesz więc wskazać gdzie o tym poczytać? Bo z chęcią sobie przerobię.

Polecam na początek https://github.com/Squonk42/TL-WR703N

43 (edytowany przez zurdar 2014-09-26 11:39:39)

OK, dzięki. Poczytam....

P.S. Kurczę a coś bliżej? Skoro masz to już obcykane, to możesz mi zaoszczędzić mnóstwo czasu na czytanie przywołanych w twoim linku wątków. Znalazłem też fajny wątek (chyba nawet Twój) o wlutowaniu penridve'a do 3 i 4 portu USB, ale po ostatnim doświadczeniu (router wystartował dopiero po wyjęciu pena) odpuściłem.

44 (edytowany przez rufik 2014-09-26 15:28:34)

Też chętnie bym przeczytał coś więcej nt. wymiany tego scalaka z MOSFET-em., oczywiście po polsku smile

45

Znajdę w końcu trochę wolnego czasu, to opiszę.

46

W sumie wystarczyłoby info który układ zamienić na jaki o ile oczywiście nie trzeba modyfikować też softu. Jeżeli masz jakieś źródła w innych językach to też będą mile widziane. smile

47

Witam
Jestem nowy na forum i nowy w temacie. Podepnę się do wątku dostępu modem przez router
Mam zamiar nabyć e3272 albo e3372 do korzystania przez router. Z tego co się doczytałem mogą być z taką konfiguracją niemałe problemy, ze spadkiem transferu włącznie.
Moje pytanie, jaka jest różnica w zestawieniu ww modemu z TP-Link TL-MR3420 oraz z TP-Link TL-WDR3600
Z tego co widzę to są zupełnie inne urządzenia. MR3420 rozumiem. Tam jest usb pod modem LTE/3g. Zakładam że jest na Linuxie albo czymś innym i modem tam się jakoś instaluje. WDR3600 natomiast ma usb uniwersalne i w specyfikacji nie ma mowy o funkcji obsługi modemu 3g. Jednak z tego co się doczytałem na WDR3600 też można jakoś to konfigurować a połączenie jest bardziej stabilne.
Zauważyłem też ze ten e3372 sprawia mniej problemów w konfiguracji i ma lepsze osiągi.
Co więc polecacie?
Dzięki:)

48

Dowolny router z usb pod usb i modem hlinka. To że producent nie dał obsługi modemów 3g to tylko kwestia oprogramowania a nie jakiś sprzętowych problemów.

49

Dzięki za info. Nabyłem właśnie WDR3600, ale właśnie się dowiedziałem, zę podobno muszę wgrać mu jakieś dodatkowe oprogramowanie OpenWRT i nie jest to łatwe. Czy coś wiadomo na ten temat? Prosiłbym o jakieś wskazówki jak mogę to zrobić..

50 (edytowany przez jarek7714 2014-11-05 00:32:58)

chalice napisał/a:

Dzięki za info. Nabyłem właśnie WDR3600, ale właśnie się dowiedziałem, zę podobno muszę wgrać mu jakieś dodatkowe oprogramowanie OpenWRT i nie jest to łatwe. Czy coś wiadomo na ten temat? Prosiłbym o jakieś wskazówki jak mogę to zrobić..

Zacznij od aktualizacji softu fabrycznego, wówczas zabezpieczysz router przed ewentualnym nieudanym update. smile                          Później ściągasz http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … actory.bin i wrzucasz firmware na router.