1

Temat: Jak zrobić: WR740N-podstawowy router,a MR3220 router od multumediów

Mam router WR740N z wgranym Gargoyle 1.6.1.4. Chciałbym, aby to była moja brama na świat. Wszystko umiem skonfigurować. Dodatkowo chciałbym włączyć do niego router MR3220 jako mój serwer multimedialny, tzn. wpinam na nim USB z extrootem, a na nim miniDLNA, LAMP, usb-storage itp. Po prostu chciałbym podmienić routery miejscami, a to przez to, żeby móc "bezkarnie" sobie na nim eksperymentować bez utraty dostępu do sieci. Żona potrzebuje korzystać z sieci dość intensywnie i bez przestojów, dlatego chciałem na sztywno wpiąć WR740N i ten drugi podpiąć jako multimedia.

Jak to wpiąć? Kablem LAN połączyć oba routery czy po wifi?

Teraz pytanie, jak to skutecznie połączyć, aby serwer www był widoczny z zewnątrz?
Czy w tym WR740N mam jedynie odblokować port 80 i tym samym router MR3220 będzie udostępniał usb z www?

Jeśli niezrozumiale napisałem, to proszę pytajcie. Jakoś się zakręciłem i nie wiem czy dobrze to opisałem.

Pozdrawiam Michu7

2 (edytowany przez build000 2014-09-24 18:17:24)

Odp: Jak zrobić: WR740N-podstawowy router,a MR3220 router od multumediów

Po prostu z tym www od zewnątrz to zależy od operatora sieci, otwartych/ustawionych portów dla serwera www i czy ip stałe, czy zmienne, i.t.d.
Co do multimediów to praktycznie nie nadaje się ani jeden, ani drugi (w praktyce) - za słabe. Kup sobie lepiej jakiś NAS do tego celu.
Co do spięcia obu, to w praktyce też lepiej używać po kablu, jak masz taką możliwość.
W praktyce oba routery to generalnie takie zabawki, które mają problemy nawet by sprostać podstawowym zadaniom, a co dopiero tworzyć przy ich pomocy jakieś bardziej złożone konstrukcje.

3

Zmień adresację na drugim, podłącz port lan pierwszego do portu wan drugiego. Na pierwszym zrób przekierowanie portu np. 80 na ip_drugiego:80, na pierszym uruchom gui na innym porcie. I masz to co chciałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez Michu7 2014-09-24 18:37:26)

Zdaje sobie sprawę, że to tylko zabawki. smile Chciałem się tym pobawić, jak mi się uda i się sprawdzi taka "prowizorka", to wtedy spróbuję sobie kupić NAS.

Okej @Cezary. Powalczę, dzięki za wskazówki. smile

Pozdrawiam Michu7

5

Ja multimedia postawiłem sobie na Thin Cliencie FSC Futro S450 smile Działa pięknie i mam na nim pełnego debiana, a nie system przeznaczony pod routery gdzie obsługa multimediów jest, ale nie do tego OpenWRT służy.
Koszt: Futro - 80zł allegro, karta CF 266x Kingston 16GB - 55zł
Dlaczego taki model? Ano głównie ze względu na zintegrowany GBit Lan i 6x USB2.0...

Podpięte do niego dwa dyski po USB.
Sprzęt robi za serwer muzyki (mpd), samba (ach ten windows...), nfs, www i jako "zabawka" do testowania/nauki co tylko do głowy mi przyjdzie smile
Wg info z systemu 99% czasu pracuje na obniżonej częstotliwości (800MHz), jeszcze go nie nakryłem na pełnej mocy (1.6GHz). 1GB ram w 100% wystarcza (przy samej konsoli, nie mam środowiska graficznego).

WDR4300 / BB OpenWRT+Luci / ZTE MF821 (Play LTE) w/ Extroot on uSD
MR3220 / OpenWRT (repeater WiFi)
FSC Futro S450 jako domowy serwer powered by Debian