1

Temat: Wyłączenie NAT w gargoyle

Witam,

Posiadam w jednej lokalizacji taki set-up. Modem netia spot w trybie bridge <-> TL-WR1043ND v2 (gargoyle 1.6.2.1) @ WAN PPPoE, LAN xxx.yyy.zzz.xxx/29 (od Netii) <-> BOX na linuxie i przydzielony na sztywno IP z dostępnej podsieci od Netii

Od Netii mam 1 stały IP + podsieć 8 adresową. Wczesniej to wszystko działało na DIR-300 z dd-wrt, który niestety padł więc podpiąłem TP-LINKa. Potrzebuję wyłączyć NAT na gargoyle'u żeby wychodzić na świat z dodatkowych IP a nie tego głównego. Aktualnie sprawę rozwiązało zatrzymanie firewalla w rc.local ale chciałbym to zrobić bardziej elegancko smile Jeżeli zrobię /etc/init.d/firewall disable to po restarcie routera Internetu nie ma. Coś skrypt firewalla dodaje czego mi brakuje smile Prośba o pomoc. W dd-wrt była funkcja disable NAT i było po sprawie smile

Pozdrawiam

2

Odp: Wyłączenie NAT w gargoyle

Ustaw adres ip z tej samej klasy co pierwszego routera, wyłącz na nim dhcp serwer a kabel zamiast do wan podłącz do lan i masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Ustaw adres ip z tej samej klasy co pierwszego routera, wyłącz na nim dhcp serwer a kabel zamiast do wan podłącz do lan i masz.

Tak właśnie mam zrobione, mianowicie na TL1043 na interfejsie LAN mam podsieć 8 adresową, na drugim routerze jakiś wolny IP z tej klasy i działa, ale gdy firewall jest ustawiony na "stop" w konsoli. Chodzi mi o to jak zrobić żeby zadziałało jak ustawię firewall na "disabled". W samym GUI nie wystarczy wyłączenie DHCP, ponieważ nat jest włączony i widać kazdy host zza TP-Linka na tym samym głównym IP.

Co do kabla to Netia Spot będący w trybie bridge, podłączony jest do WAN na tp-linku. W innym wypadku przecież PPPoE nie połączy się.

4

Jak podłączysz kabel do lan (a nie wan) to nat nie działa bo nie ma na czym działać. Router jako switch robi. I tak, wielokrotnie to było sprawdzane i działa w taki sposób.

5

Przetestowałem ale wiedziałem, że nic z tego nie wyjdzie. TL1043 musi być podłączony przez WAN do Netia Spot, bo zestawia z nim połączenie, za pomocą użytkownika i hasła. Jakiś inny pomysł? Netia Spot jest w trybie bridge przypominam.

6

W sensie masz pppoe na wanie?

7

Dokładnie, napisałem to w pierwszym poście.

8

Nat 1:1? http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … ch-openwrt

9 (edytowany przez r1f 2014-09-23 11:21:58)

Hosty za TL mają tylko publiczne adresy. Nie ma maskowania. TL ma łączyć się przez PPPoE po WAN gdzie dostaje jakiś IP od operatora, a na interfejsie LAN ma mieć przykładowo sieć 80.90.100.248/29. Jeden IP np 80.90.100.249 przydziela sobie TL, kolejne IP (80.90.100.250-254) dostają jakieś urządzenia podłączone do TLa. W przykładach widzę, że są adresy i wewnętrzne i zewnętrzne. Tutaj wystarczy sam routing.

Edit:
Ta sieć 80.90.100.248/29 to pula od operatora oczywiście.

10

Ok, więc zrób tak jak za pierwszym razem smile

11

OK, zadziałało ale były problemy z MTU. Dodałem dwa wpisy do iptables i pomogło.

iptables -A OUTPUT -p tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu
iptables -A FORWARD -p tcp --tcp-flags SYN,RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu

Nie znasz jakiegoś sensowniejszego miejsca na te regułki, niż rc.local ?

12

/etc/firewall.user

13

firewall.user dołączany jest przy starcie firewalla a ja mam go ustawionego na disabled.

14

Więc lepszego miejsca nie masz. Ew zrób własny skrypt startowy w /etc/init.d, ale to za dużo zachodu już.