126

Odp: Kompilacja modułów openwrt - świerzak

Bo żeś PKG_VERSION zmienił... PKG_BUILD_DIR sobie ustaw ponownie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

127 (edytowany przez Bartekk 2014-09-14 13:10:49)

Przy takim makefile mam taki wynik:

#
# Copyright (C) 2012 OpenWrt.org
#
# This is free software, licensed under the GNU General Public License v2.
# See /LICENSE for more information.
#

include $(TOPDIR)/rules.mk

PKG_NAME:=tvheadend
PKG_VERSION:=3.6
PKG_RELEASE:=0.1
PKG_SOURCE_VERSION:=0ac8cdcf832953451f924a1ad03e502618562e69
PKG_SOURCE_SUBDIR:=$(PKG_NAME)-$(PKG_SOURCE_VERSION)
PKG_BUILD_DIR:=$(BUILD_DIR)/$(PKG_NAME)-$(PKG_SOURCE_VERSION)
PKG_SOURCE:=$(PKG_NAME)-$(PKG_SOURCE_VERSION).tar.gz
PKG_SOURCE_URL:=git://github.com/tvheadend/tvheadend.git

PKG_USE_MIPS16:=0

include $(INCLUDE_DIR)/package.mk

define Package/tvheadend
  SECTION:=multimedia
  CATEGORY:=Multimedia
  TITLE:=Tvheadend is a TV streaming server for Linux
  DEPENDS:=+libcurl +libopenssl +librt +zlib +TVHEADEND_AVAHI_SUPPORT:libavahi-client
  URL:=https://tvheadend.org/
endef

define Package/tvheadend/description
  Tvheadend is a TV streaming server for Linux supporting DVB, ATSC, IPTV,
  and Analog video (V4L) as input sources.
  Can be used as a backend to Showtime, XBMC and various other clients.
endef

define Package/tvheadend/config
  menu "Configuration"
  depends on PACKAGE_tvheadend
  source "$(SOURCE)/Config.in"
  endmenu
endef

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_CWC_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-cwc
endif

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_V4L_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-v4l
endif

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_LINUXDVB_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-linuxdvb
endif

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_DVBSCAN_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-dvbscan
endif

ifeq ($(CONFIG_TVHEADEND_AVAHI_SUPPORT),)
  CONFIGURE_ARGS += --disable-avahi
else
  CONFIGURE_ARGS += --enable-avahi
endif

CONFIGURE_ARGS += \
    --release \
    --enable-bundle

define Package/tvheadend/install
    $(INSTALL_DIR) $(1)/etc/tvheadend
    $(INSTALL_DIR) $(1)/etc/init.d
    $(INSTALL_BIN) ./files/tvheadend.init $(1)/etc/init.d/tvheadend
    $(INSTALL_DIR) $(1)/lib/upgrade/keep.d
    $(INSTALL_DATA) ./files/tvheadend.upgrade $(1)/lib/upgrade/keep.d/tvheadend
    $(INSTALL_DIR) $(1)/usr/bin
    $(INSTALL_BIN) $(PKG_BUILD_DIR)/build.linux/tvheadend $(1)/usr/bin/
endef

$(eval $(call BuildPackage,tvheadend))
4a1ad03e502618562e69/build.linux/src/intlconv.o src/intlconv.c
cc1: note: someone does not honour COPTS correctly, passed 2 times
src/intlconv.c:1:19: fatal error: iconv.h: No such file or directory
 #include <iconv.h>
                   ^
compilation terminated.
make[3]: *** [/opt/barrier_breaker/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/tvheadend-0ac8cdcf832953451f924a1ad03e502618562e69/build.linux/src/intlconv.o] Error 1
make[3]: Leaving directory `/opt/barrier_breaker/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/tvheadend-0ac8cdcf832953451f924a1ad03e502618562e69'
make[2]: *** [/opt/barrier_breaker/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/tvheadend-0ac8cdcf832953451f924a1ad03e502618562e69/.built] Error 2
make[2]: Leaving directory `/opt/barrier_breaker/feeds/oldpackages/multimedia/tvheadend'
make[1]: *** [package/feeds/oldpackages/tvheadend/compile] Error 2
make[1]: Leaving directory `/opt/barrier_breaker'
make: *** [package/tvheadend/compile] Error 2
bartek@bartek-desktop:/opt/barrier_breaker$ ^C
bartek@bartek-desktop:/opt/barrier_breaker$ 

128

I teraz masz bo prostu błędy w kompilacji - brak libiconv.

129

To jest do zaznaczenia gdzieś w menuconfig, tak?

130

tak

131

Ok, udało się. Tak jak myślałem, moja wersja normalnie wykrywa tuner. Dzięki za pomoc Cezary.

132

Cześć, chcę się teraz zabrać za kolejną rzecz. Problemem tego, iż żadne nowsze wydawania openwrt niż AA nie działają na NSA310 jest to iż uboot nie jest przystosowany do tego. Chcę skompilować coś nowszego lecz nie wiem jak wystartować. Skąd pobrać źródła, jak to skompilować? Znalazłem poradnik: http://lukas.zapletalovi.com/2013/03/bo … a-310.html , lecz nie wiem czy to jest to. Mógłby ktoś pomóc wystartować?

133

http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja ?

134

A jak tam uboot skompilować?

135

Sam się skompiluje jak zaznaczysz w pakietach.

136

I to tyle? Myślałem, że to będzie znacznie trudniejsze. On będzie jako pakiet czy po prostu plik uboot, który mogę przez uart'a przesłać? Pytam, bo kirkwoody mają fajną obsługę wysyłania ubootów przez uart do testów więc mógłbym sprawdzić swoją tezę co do nowszych wydań OpenWrt.

137

Czysty plik do wgrania. Naprawdę nigdy nie kompilowałeś tego?

138

Uboota jeszcze mi się nie zdarzyło. Zawsze myślałem, że to strasznie trudne i trzeba przebijać się przez miliony linijek kodu dodając patche, aby np. diody działały. Dzisiaj wieczorem usiądę do tego i napiszę co wyszło. Trzymajcie kciuki big_smile

139

Bartekk napisał/a:

Uboota jeszcze mi się nie zdarzyło. Zawsze myślałem, że to strasznie trudne i trzeba przebijać się przez miliony linijek kodu dodając patche, aby np. diody działały. Dzisiaj wieczorem usiądę do tego i napiszę co wyszło. Trzymajcie kciuki big_smile

Nie ma dedykowane wersji U-Boot dla NSA310, w oficjalnych źródłach, a tym samym i w OpenWRT.
A to oznacza właśnie "trzeba przebijać się przez miliony linijek kodu dodając patche, aby np. diody działały" big_smile

140

A da się coś zbudować, żeby po prostu coś odpaliło? Tzn. nowsze wydanie OpenWrt niż AA? Diody mogą nie działać big_smile

141

Sorry, tak. Do iconnecta jest.

142

A jest jakaś inna droga, aby zbudować nowszy uboot?

143

Bartekk napisał/a:

A jest jakaś inna droga, aby zbudować nowszy uboot?

Czytaj ze zrozumieniem - nie ma oficjalnego wsparcia w U-Boot dla NSA310. Jest dla rodziny Kirkwood i kilku urządzeń, jak np. iConnect. Czyli, albo sobie znajdziesz jakieś łatki, źródła, albo usiądziesz i sam zrobisz, to czego brakuje.

144

Nie unoś się kolego. Po prostu się spytałem, ponieważ nie jestem z tym tak obeznany jak Wy. Wiecie może czy chociaż częściowo zostały poczynione jakieś kroki? Nie ma sensu wyważać już otwartych drzwi, jeśli coś chociaż w kilku procentach jest już zrobione.

145

Bartekk napisał/a:

Nie unoś się kolego. Po prostu się spytałem, ponieważ nie jestem z tym tak obeznany jak Wy. Wiecie może czy chociaż częściowo zostały poczynione jakieś kroki? Nie ma sensu wyważać już otwartych drzwi, jeśli coś chociaż w kilku procentach jest już zrobione.

Nikt się nie unosi i nie jestem Twoim kolegą. Po prostu pierdolca dostaję jak widzę, że nie potrafisz ani czytać ze zrozumieniem, ani korzystać z wyszukiwarek internetowych. Nikt Ci nie poda gotowego rozwiązania na talerzu z listą poleceń, które masz wklepać... wpisz sobie "NSA310 U-Boot" w Google i przejrzyj przynajmniej pierwsze 3 strony wyników i wróć tu dopiero jak będziesz miał konkretne pytanie, a z nie z rodziny "jestem leniwy i nie chce mi się czytać, niech ktoś zrobi to za mnie".

146

Zwrot "kolego" jest potocznie używany na forach internetowych, więc nie rozumiem, skąd przyszło Ci do głowy, że miałbym być Twoim kolegą. Dodatkowo licz się ze słowami, ponieważ swoimi wypowiedziami reprezentujesz swoją osobę. Nie kierowałem swojej wypowiedzi konkretnie do Twej osoby, więc mam w głębokim poważaniu co o niej sądzisz. Jest tu wiele innych użytkowników, którzy może również są chętni wiedzy. Wracając do tematu, do lektury zasiądę wieczorem. Jeśli ktoś ma jakieś przydatne informacje i chciałby się podzielić to proszę pisać. Można też na pw. Cześć!

147

Bartekk napisał/a:

Zwrot "kolego" jest potocznie używany na forach internetowych, więc nie rozumiem, skąd przyszło Ci do głowy, że miałbym być Twoim kolegą. Dodatkowo licz się ze słowami, ponieważ swoimi wypowiedziami reprezentujesz swoją osobę. Nie kierowałem swojej wypowiedzi konkretnie do Twej osoby, więc mam w głębokim poważaniu co o niej sądzisz. Jest tu wiele innych użytkowników, którzy może również są chętni wiedzy. Wracając do tematu, do lektury zasiądę wieczorem. Jeśli ktoś ma jakieś przydatne informacje i chciałby się podzielić to proszę pisać. Można też na pw. Cześć!

Uwierz na słowo, że brak wiedzy, to nie jest jakieś wrodzone, nieuleczalne upośledzenie. Przy takich pytaniach powinieneś zaczynać od samodzielnego rozejrzenia się w temacie, wykorzystując powszechnie dostępne, darmowe narzędzia... a dopiero jak będziesz miał naprawdę konkretne pytanie/problem, to pytaj. Cały ten wątek to idealny przykład na to, jak bardzo jesteś leniwy i musisz pytać nawet o najprostszą rzecz, do której odpowiedź szybciej byś znalazł... gdyby Ci się tylko chciało poszukać.

Gdybym był wredny, to tak bym odpowiedział na Twoje pytanie:

Bartekk napisał/a:

Wiecie może czy chociaż częściowo zostały poczynione jakieś kroki? Nie ma sensu wyważać już otwartych drzwi, jeśli coś chociaż w kilku procentach jest już zrobione.

Tak, zostały poczynione.

Mam nadzieję, że taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje. Cześć!

148

Z tematem zapoznałem się na tyle ile umiałem. Gdybyś przeczytał trochę wypowiedzi wyżej zauważyłbyś iż podałem odnośnik do pewnego poradnika, lecz nie byłem pewien czy dotyczy to OpenWrt. Cały dzień na google też nie mogę siedzieć, bo by mnie z pracy zwolnili za to smile Szukałem czegoś polskojęzycznego, ale niestety kirkwood niezbyt jest zbytnio rozwijany na rodzimych ziemiach, więc trzeba będzie szukać czegoś obcojęzycznego.

pepe2k napisał/a:
Bartekk napisał/a:

Uwierz na słowo, że brak wiedzy, to nie jest jakieś wrodzone, nieuleczalne upośledzenie. Przy takich pytaniach powinieneś zaczynać od samodzielnego rozejrzenia się w temacie, wykorzystując powszechnie dostępne, darmowe narzędzia... a dopiero jak będziesz miał naprawdę konkretne pytanie/problem, to pytaj. Cały ten wątek to idealny przykład na to, jak bardzo jesteś leniwy i musisz pytać nawet o najprostszą rzecz, do której odpowiedź szybciej byś znalazł... gdyby Ci się tylko chciało poszukać.

Gdybym był wredny, to tak bym odpowiedział na Twoje pytanie:

Bartekk napisał/a:

Wiecie może czy chociaż częściowo zostały poczynione jakieś kroki? Nie ma sensu wyważać już otwartych drzwi, jeśli coś chociaż w kilku procentach jest już zrobione.

Tak, zostały poczynione.

Mam nadzieję, że taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje. Cześć!

Tak, połowicznie, bo chociaż wiem, że mam czego szukać. Dzięki i życzę miłego dnia!