1

Temat: Jaki router wybrać?

Witam, stoję przed wyborem routera pod OpenWRT. Będzie to moja pierwsza przygoda z tym systemem. Asus jak dla mnie to za duży wydatek, myślałem o Linksys WRT160NL dopóki nie doczytałem o Tp-Link TL-WR1043ND i teraz mam dylemat. Linksys wiadomo marka, Tp-Link miałem niemiłe przygody z ta firma, jednak cena jest naprawdę kusząca no i ten switch gigaportowy (którego i tak chyba nie wykorzystam...). Mam pytanie czy ten Tp-Link jest naprawdę dobry? Czy lepiej kupić Linksysa?

TL-WDR3600
TL-WR1043ND
TL-WR842ND

2

Odp: Jaki router wybrać?

Linksys wcale nie taki oh/ah, w sumie jakoś tego sprzętu się wyrównała. Ja bym brał tplinka, cena przekonuje (165zł) smile (albo nawet mr3420).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Z tego co widzę to oba TPlinki różnią się tym ze jeden z nich ma gigabit switch a drugi z kolei 3G który z moich okolicach działa kiepsko wiec nie korzystałbym z niego. Czy TL-WR1043ND działa z hubem USB, nie doczytałem.

TL-WDR3600
TL-WR1043ND
TL-WR842ND

4

Drugi nie ma 3g. Ma port usb (pierwszy zresztą też) a oprogramowanie firmowe pozwala na podłaczenie modemu 3G na usb. Oba działają z hubami, dlaczego by nie miały...

5

wiec mr3420 ma z definicji obsluge 3g jako lacza zapasowego ale...

1. 1043nd tego nie ma? (w openwrt nie da sie tego ustawic)?
2. 1043 nie da sie ustawic programowo obsluge modemu 3g?
3. bo jak widze ten router nie ma modemu
4. wiec trzeba swoj modem, jest jakas lista do niego ktore obsluguje standardowy firmware mr3420

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

6

4. http://www.tp-link.com/support/compatib … tyList.asp sobie odpowiem smile

a openwrt obsluguje podobnie?

7

1. Bo producent nie zrobił. W openwrt się da. Przejrzyj moje strony to znajdziesz.
2. da się.
3. no nie ma.
4. Jest. Na stronie producenta. Co oczywiście oznacza tylko tyle że dana wersja firmware obsługuje daną listę.

OpenWrt obsługuje całą masę tego. Zobacz usb-modeswitch i kmod-usb-serial-option/sierrawireless/hso

8

OpenWrt obsługuje cała mase modemów 3G na USB, zapasowe łącze - simplefailover :-) z tej strony. OpenWrt wspiera modemy 3G bardzo dobrze :-)

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

9 (edytowany przez www2 2010-11-22 23:21:46)

wiec jak ktos lubi openwrt to mu taki router nie potrzebny i lepiej 1043nd big_smile

dzieki za odpowiedzi!

10

wszytko zależy od zasobności portfela smile

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

11

Dobra czyli sprawa się wyjaśniła mój wybór TL-WR1043ND. Czas poszukać dobrego sklepu. Jakieś namiary?

TL-WDR3600
TL-WR1043ND
TL-WR842ND

12

sieci.sklep.pl smile

13

Ok dzięki. W magazynie:  brak. Później się z nimi skontaktuje.

TL-WDR3600
TL-WR1043ND
TL-WR842ND

14

To co jest na stronie jest lekko nijak do tego co mają. Po prostu pogadaj z nimi bo mają większy asortyment.

15

jest moze jakis router bez wifi na ktorym chodzi openwrt?
tak aby postawic na nim serwer VPN.

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

16

prybka napisał/a:

Witam, stoję przed wyborem routera pod OpenWRT. Będzie to moja pierwsza przygoda z tym systemem. Asus jak dla mnie to za duży wydatek, myślałem o Linksys WRT160NL dopóki nie doczytałem o Tp-Link TL-WR1043ND i teraz mam dylemat. Linksys wiadomo marka, Tp-Link miałem niemiłe przygody z ta firma, jednak cena jest naprawdę kusząca no i ten switch gigaportowy (którego i tak chyba nie wykorzystam...). Mam pytanie czy ten Tp-Link jest naprawdę dobry? Czy lepiej kupić Linksysa?

Skoro nie wykorzystasz gigabitowego przełącznika to polecam mr3420. Jest sporo tańszy a róźnica w sprzęcie (poza switchem i flashem) żadna. Poza tym ma chyba dwa osobne interfejsy do wan i lan w porównaniu do wspólnego dla wr1043nd (tutaj akurat nie wiem czy to jego przewaga). U mnie sprzęt na obrazach openwrt Cezarego działa wyśmienicie.