Temat: Linksys WRTU54G TM - nie działa wan po burzy, reszta ok

Cześć,
Mój dostawca internetu to kablówka.
Dostęp do sieci: kabel koncentryczny - modem od MM - mój w/w ruter.
Po niedawnej burzy ruter padł; co dziwne, wczesniejszy dla kabla modem ocalał.
Moje ustalenia: w ruterze działają wszystkie 4 lan, działa wifi, mogę się zalogować do rutera i dokonać konfiguracji. Nie działa gniazdo wan tj. po doprowadzeniu sygnału internetowego ruter nie przekazuje dalej.
Oględziny nie przyniosły nic tj. nie widać żadnych uszkodzonych czy upalonych elementów. Z jednym wyjątkiem, który być może miał miejsce wczesniej - po drugiej stronie płyty, przy samym gnieździe zasilania jest kondensator 470uF leciutko wybrzuszony do góry; przypuszczam, że znajduje się on w sekcji zasilania i gdyby był uszkodzony to ruter w ogóle nie działałby.

Pytania:
1. co ja mogę jeszcze sprawdzić w warunkach domowych dysponując miernikiem?
2. czy istnieje możliwość wykorzystania jednego z gniazd lan jako wan?
3. czy w jakikolwiek sposób może być przydatny ruter z uszkodzonym wan? czy do kosza pacjenta ew. prezent dla Cezarego?

2

Odp: Linksys WRTU54G TM - nie działa wan po burzy, reszta ok

darekkkk napisał/a:

[...]Z jednym wyjątkiem, który być może miał miejsce wczesniej - po drugiej stronie płyty, przy samym gnieździe zasilania jest kondensator 470uF leciutko wybrzuszony do góry; przypuszczam, że znajduje się on w sekcji zasilania i gdyby był uszkodzony to ruter w ogóle nie działałby.

Skąd ta pewność, że jest niezbędny do działania? Tak czy inaczej, jak wybrzuszony, to do wymiany.

darekkkk napisał/a:

1. co ja mogę jeszcze sprawdzić w warunkach domowych dysponując miernikiem?

Transformator separujący od WAN (jeżeli dobrze widzę na zdjęciu, to oznaczony jest "U19") - czy jest przejście pomiędzy sygnałem +/- od obu par w skrętce, po stronie gniazda i po stronie switcha.

3 (edytowany przez darekkkk 2014-09-20 16:00:53)

pepe2k napisał/a:

Transformator separujący od WAN (jeżeli dobrze widzę na zdjęciu, to oznaczony jest "U19") - czy jest przejście pomiędzy sygnałem +/- od obu par w skrętce, po stronie gniazda i po stronie switcha.

Dzięki.

Wskazanie omomierza "0" na 4 parach.

Co jeszcze jest możliwe do sprawdzenia przez amatora?

Ps. Wymiana kondensatora nie spowodowała żadnej zmiany, niestety.

4

Jak się podłączysz PC z modemem, to "widzi" kabel? I to samo z WAN routera - czy PC "widzi" kabel (negocjuje prędkość). Jak nie i transformator nie wygląda na uszkodzony, to pewnie padł scalak od switcha i niewiele możesz zrobić poza jego wymianą.

5 (edytowany przez darekkkk 2014-09-20 17:00:38)

pepe2k napisał/a:

Jak się podłączysz PC z modemem, to "widzi" kabel? I to samo z WAN routera - czy PC "widzi" kabel (negocjuje prędkość). Jak nie i transformator nie wygląda na uszkodzony, to pewnie padł scalak od switcha i niewiele możesz zrobić poza jego wymianą.

Nie wiem czy Cię rozumiem ale rzecz ma się następująco:
- komputer może się połączyć z ruterem tak po kablu (1 z 4 portów lan) jak i po wifi,
- kiedy się połączę to mogę dowolnie konfigurować ruter,
- modem jest sprawny ponieważ podłączony do niego jest obecnie inny ruter i jak widać po mojej obecności ... net śmiga (oczywiście jeśli bezpośrednio modem połączę kablem z PC to też działa),
-

pepe2k napisał/a:

I to samo z WAN routera - czy PC "widzi" kabel (negocjuje prędkość).

Tego nie za bardzo rozumiem - najpewniej walnięte gniazdo WAN (z więc nie LAN) mam podłączyć kablem z PC? Jak wyglądają te "negocjacje"?

6

darekkkk napisał/a:

Tego nie za bardzo rozumiem - najpewniej walnięte gniazdo WAN (z więc nie LAN) mam podłączyć kablem z PC? Jak wyglądają te "negocjacje"?

Podłącz PC kablem do WAN routera i zobacz czy karta sieciowa w PC widzi drugi koniec (jest tzw. link). Jeżeli transformator separujący jest sprawny, a nie ma linka, to walnięty jest scalak od WAN.

7 (edytowany przez darekkkk 2014-09-20 18:57:14)

Tak więc po połączeniu w proponowany sposób (pod Kubuntu) w NM pojawia się komunikat:
1.  "przygotowanie do połączenia" i "łączenie" w innym miejscu,
2. ikonka sieci "się kręci",
3.  po chwili pojawia się komunikat, że "połączenie nieudane",
4. powrót do pkt. 1 i tak w koło.

Hm, a więc chyba ten scalak.

Dziękuję za pomoc.