1 (edytowany przez SanFable 2014-09-19 20:44:15)

Temat: TL-wr1043nd wifi prędkość

Witam,
mam router TL-wr1043nd, a internet od mojego dostawcy to 80/20 no i oczywiście tyle na kablu mam, ale na wifi to laptopy mają około 60 (przeżyję...) ale np taki nexus 5 lub nexus 7 ma max ~40mb/s download i normalnie 20mb/s upload
oczywiście mówię o testach bezpośrednio przy routerze
ustawienia
AP+WDS
b+g+n
40mhz (drugi kanał powyżej), gdy miałem poniżej to miałem 30mb/s -.-
moc nadawania max czyli 24 dla powyżej
kanał wybrany jako najlepszy 4
filtrowanie mac adress wyłączone

w czym może być problem? router jest już słaby? chociaż nie przypominam sobie, żebym miał tak słabo na stockowym systemie

aktualnie gargoyle 1.6.1.5 właśnie zobaczyłem, że jest nowa ;D poczytam changelog zaraz xd

@edit nexus 5 i 7 obsługuje nawet wifi ac więc nie jest za słaby do pomiarów

2

Odp: TL-wr1043nd wifi prędkość

Skoro laptopy mają 60 a nexusy 40 to dlaczego problemu szukasz po stronie routera?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

chwilkę temu mierzyłem laptop 55/20, note 2 zaskoczył mnie 20/20, ale to już pewnie wina telefonu, problemu szukam po stronie routera ponieważ dwa urządzenia pokazały prawie identyczną wartość jakby limitowaną tą samą wartością, jakby brakowało wifi N, który przynajmniej w teorii powinien dać mi te 80
no i jeśli chodzi o nexusa, to ludzie na wifi osiągają wyniki ~200mb/s wink
np tutaj http://youtu.be/pME6XEiXH9M

jest możliwość, że jest coś z routerem? 1043nd powinien mieć więcej? czy po prostu tak ten model ma?
chociaż na stocku chyba miałem dobrze

4

U Ciebie jak widzisz router potrafi więcej, sam to napisałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

SanFable napisał/a:

...
no i jeśli chodzi o nexusa, to ludzie na wifi osiągają wyniki ~200mb/s wink
np tutaj http://youtu.be/pME6XEiXH9M
....

Szanowny kolega przeoczył, że na filmie telefon posiada AC jak i router posiada AC1750 WiFi 450 + 1300 Mbps speeds i sprzętowo jest daleko w przodzie od 1043 więc porównanie ma się nijak do założonego tematu. A czy na innym routerze bez AC ( tylko w technologii n ) telefon Nexus też osiąga 208 Mb/s ? Pytam z ciekawości. Bo filmy reklamowe to jedno, a życie weryfikuje wszystko....

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

6

wiadomo, że nie...;)