Odp: MR3420 Wolne transfery LTE
dawcior-al
przy korzystaniu z lte w play, jeżeli korzystasz z LTE to zabiera z 100 GB, chociaż na obecną chwilę operator zniósł i transfer danych i prędkości
poza tym nie doliczyłeś darmowych nocnych ;p
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → MR3420 Wolne transfery LTE
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dawcior-al
przy korzystaniu z lte w play, jeżeli korzystasz z LTE to zabiera z 100 GB, chociaż na obecną chwilę operator zniósł i transfer danych i prędkości
secam7 napisał/a:W sumie im router ma więcej pamięci, tym lepiej, poczytaj sobie:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=8634Ja jak zbudowałem sobie firmware z 4kb buforem,
to prędkości wzrosły dwukrotnie.Czy zmniejszenie rozmiaru bufora do 4096b pomoże?
Mnie pomogło, ale napisałeś:
"Nie znam się na routerach i na openwrt, więc z logów nic się nie dowiem."
To już teraz nic nie wiem.
dawcior-al
W regulaminie jest napisane: Limit 100 GB nie jest pomniejsza ny przez transmisję danych w ramach pakietu 30GB i noce bez limitu.
dawcior-al napisał/a:secam7 napisał/a:W sumie im router ma więcej pamięci, tym lepiej, poczytaj sobie:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=8634Ja jak zbudowałem sobie firmware z 4kb buforem,
to prędkości wzrosły dwukrotnie.Czy zmniejszenie rozmiaru bufora do 4096b pomoże?
Mnie pomogło, ale napisałeś:
"Nie znam się na routerach i na openwrt, więc z logów nic się nie dowiem."To już teraz nic nie wiem.
Nie znam, ale czy Mógłbyś mi pomóc i zbudować obraz gargoyle pl z buforem 4kb dla mr3420 v1?
Takie rzeczy, to tylko Cezary może, ja to sobie BB kompiluję.
Panie Cezary pomoże mi Pan?
Kompilowałem to już. Żadnej różnicy nie było.
Nie było, trudno. @secam7 dlaczego u ciebie była różnica?
Informacja od tp-link:
Wersja sprzętowa V1 modelu TL-MR3420 umożliwia nawiązanie połączenia z siecią LTE z prędkością pobierania danych do 27 Mb/s i wysyłania danych do 3 Mb/s jedynie przy użyciu modemu HUAWEI E398u-1.
Dla modemu Huawei E3276 w niektórych przypadkach konieczne może być podłączenie do routera poprzez aktywny hub USB.
@Cezary
a czy mógłbyś skompilować obraz z 4kb buforem dla WDR 4300
Dwa posty wyżej to było: kompilowałem. Testujący nie znaleźli większych różnić.
czyli router nie ma znaczenia?
Czyli bufor 4k na bieżącej wersji gargoyle nic nie daje.
Czy dla BB będzie miał znaczenie? Pewnie dowiemy się testując na sobie ![]()
Jak nic nie daje, jak daje.
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 45#p108145
To test na gargoyle, jeśli dwukrotny wzrost prędkości to nic, to ja bym chciał więcej takich "nic". ![]()
@rufik Sterowniki w kernelu 3.3.8 i 3.10.x są takie (prawie) same.
Dopiero w kernelu 3.15 (którego nie ma w openwrt) są nowe, porawione.
@up
a jak to ustawić ręcznie. Jaka jest lokalizacja pliku żeby można było zmienić bufor
Ewentualnie prośba do Cezarego o ponowną kompilację i sprawdzimy
Witam, mam problem z routerem. Zainstalowałem nowe Gargoyle PL 1.6.2.2, skonfigurowałem modem Huawei E3272, stworzyłem extroot, swap, zainstalowałem drukarkę i pendrive jako dysk sieciowy. Wszystko działa tylko internet ma prędkość Download: 0,50-2Mb/s i Upload 0,01-0,20Mb/s.
Wcześniej miłem 20Mb/s w obie strony. Co się mogło stać?
Pozdrawiam
Zmniejszyłeś przepustowość magistrali USB?
Oo nie wiem. Jak mogę to sprawdzić?
Zmniejszyłeś przez stworzenie extroota i swapa na jednym złączu usb.
Tak, racja ale skoro USB 2.0 to 480Mb/s czyli 60MB/s to teoretycznie nie powinno być problemu ![]()
Nie wiem kto Ci taką teorię nawciskał (marketing?) ale w routerach to tylko jakieś 10-15MB/s. I na dodatek taka przepustowość nie ma nic wspólnego z tym ile urządzenie potrzebuje pasma do transmisji i ile sobie weźmie (patrz np. kamery uvc).
teoretycznie. W praktyce ten procesor nie przetworzy tyle.
Tak, racja ale skoro USB 2.0 to 480Mb/s czyli 60MB/s to teoretycznie nie powinno być problemu
Użyteczna przepustowość 2.0 to ok 30MB/s czyli połowa z tego. Tyle w kwesti możliwości samej magistrali, zakładając mocny, desktopowy procesor który jest w stanie ją obsłużyć, równie szybkie urządzenie (np dysk ssd) oraz brak przełączania między jednym urządzeniem a innym.
dawcior-al napisał/a:Tak, racja ale skoro USB 2.0 to 480Mb/s czyli 60MB/s to teoretycznie nie powinno być problemu
Osiągalna prędkość 2.0 to ok 30MB/s czyli połowa z tego. Tyle w kwesti możliwości samej magistrali, zakładając mocny, desktopowy procesor który jest w stanie ją obsłużyć, równie szybkie urządzenie (np dysk ssd) oraz brak przełączania między jednym urządzeniem a innym.
To się często nazywa "przepustowość użyteczna", bo samo USB potrafi więcej, ale część pasma zajmują dane "nieużyteczne" (z punktu widzenia użytkownika).
aye, poprawiłem : )
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → MR3420 Wolne transfery LTE
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc