1 (edytowany przez cityboy 2014-09-13 18:03:40)

Temat: kto mnie robi w bambuko ?

Witam ...

Mam problem ... działam na internecie od Play. I wczoraj popatrzyłem sobie na ich 24play jak wygląda stan moich pakietów i ... wielkie zdziwko ... zostało 5GB z 22GB. Patrzę więc na biling i kolejne zdziwko ... wtedy gdy mnie niema w domu ( i nikogo innego z domowników... wychodzimy do pracy o 7.00) mam w bilingu o 8.10 jakieś połączenie przychodzące i wychodzące = 300MB ... kilka dni wcześniej jakieś 1,2G o 14.50 ... (wracamy razem o około 17.20) ... jeszcze wcześniej ... kilkaset mega i tez nikogo w domu. ???

Sieć wifi z hasełkiem wpa-psk2

Czy ktoś się podpina ???? czy Play sobie dolicza???

Jest jakiś sposób aby monitorować kto się łączy i ile pobiera przez wifi?

Jakiś prosty sposób i najlepiej aby na trwale się zapisywał.

Mam sprzęt TP-Link TL-WDR3600 v1 OpenWrt Barrier Breaker r42420 / LuCI Trunk ... do usb mam podmontowany na stałe PEN 8GB

Zainstalowałem darkstat ... niby coś pokazuje ale jest za dużo informacji ... jak go skonfigurować na moje potrzeby? ... aby wyłapywał tylko IP date i ilość danych wysłanych i pobranych ... chyba że coś innego....

Pc Engines APU2 OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7714-4918fe0291

2

Odp: kto mnie robi w bambuko ?

W gargoyle masz standadowo, ale tak to zobacz np. collectd, możesz sobie przez iptables ustawić co chcesz i jak chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

W gargoyle masz standadowo, ale tak to zobacz np. collectd, możesz sobie przez iptables ustawić co chcesz i jak chcesz.

Zainstalowałem collectd i collectd-mod-wireless ... ale nie wiem jak to odpalić ... gdzie kliknąć co będzie widać co i jak...

4

Poradnik masz nawet na eko.one.pl. I nie myśl że uciekniesz od czytania manuali...

5

Sorka nie nie wiedziałem że na eko jest takowy ... dzieki

6

wpa? a czemu nie wpa2?

7

Bilingi pokazują godzinę rozpoczęcia połączenia. Jak masz router to on urzymuje połączenie jak długo się da, więc to zupełnie normalna sytuacja że pod "środa, 14:15" kryje się ruch ze środy wieczorem + całego czwartku + całego piątku - aż do następnej pozycji w bilingu.

Poza tym, czy w domu nie zostaje jakiś komputer lub inne urządzenie (np tablet)? Bo jak sobie ściągają update to też tak wygląda. Ja bym na Twoim miejscu:
- zmienił hasło do wifi
- upewnił się że wszystko w sieci ma wyłączone aktualizacje.

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

8

No to ja się podepnę pod temat bo mam bardzo podobny problem:

Internet w Play modem huawei e5372 podpięty pod WDR 4300

Limit danych 30 GB
Noce bez limitu od 00:00 do 09:00

W niedziele między 07:00 a 09:00 pobrałem 2GB - celowe żeby sprawdzić czy naliczy
Na bilingu w play pojawiło się dziś coś takiego:

13.09.2014    23:31:17    Połączenie wychodzące    Internet    3514900 kB    0 kB
Połączenie bezpłatne    TRANSMISJA DANYCH KRAJ

Daty w play 24 są dla mnie przesunięte o 1 dzień powinno być 14 a nie 13. Ale do rzeczy:

Biling w play24 u mnie wygląda tak że mam pokazany sumaryczny transfer z całego dnia zawsze około 18:30 np:

12.09.2014    18:46:09    Połączenie wychodzące    Internet    4707100 kB    0 kB
11.09.2014    18:38:19    Połączenie wychodzące    Internet    271000 kB    0 kB
10.09.2014    18:33:47    Połączenie wychodzące    Internet    662600 kB    0 kB

Z informacji od konsultanta wynika że godzina jaka jest podana w tym bilingu jest godziną rozpoczęcia połączenia, powiedzmy że się z tym zgadzam 13.09.2014 rozpocząłem połączenie które zakończyło się prawdopodobnie 14.09 i pobrałem 3,5GB
z czego 2GB do godziny 09:00 których nie powinni naliczyć.

Dlaczego naliczyli? bo system bilingowy tak działa, taką dostałem odpowiedź.
Żeby transfer nie był naliczany trzeba rozłączać połączenie w godzinach 00:00 do 09:00 i będzie wtedy za darmo. Co dla mnie jest parodią.

Jestem ciekaw jak rozpocznę połączenie o godzinie 00:05  a zakończę następnego dnia o 22:00 to jak mi to naliczy?
Według rozumowania konsultantki nie powinno nic naliczyć bo połączenie rozpoczęło się w godzinach gdzie obowiązuje darmowy transfer...

Może ktoś mi wytłumaczyć czy to naprawdę jest taki idiotyczny system naliczania czy ja mam tylko takie odczucia?

I jeśli tak jest to czy mogę wymusić automatyczny restart połączenia codziennie o godzinie 00:05 ?

9

Przy Gargoyle nie ma problemu - najprościej to ustawić automatyczne reboot routera o zadanej godzinie...
Ciut trudniej - napisać prosty skrypt robiący ifup dla połączenia i odpalać go o zadanej porze przez crona (wtedy routera całego nie restartujemy).

WDR4300 / BB OpenWRT+Luci / ZTE MF821 (Play LTE) w/ Extroot on uSD
MR3220 / OpenWRT (repeater WiFi)
FSC Futro S450 jako domowy serwer powered by Debian

10

Rawq napisał/a:

Może ktoś mi wytłumaczyć czy to naprawdę jest taki idiotyczny system naliczania czy ja mam tylko takie odczucia?

U innych operatorów jest podobnie, nic w tym niezwykłego. A czy jest to idiotyczne, czy nie, każdy oceni sobie sam. Trzeba się dostosować - nie chcesz mieć naliczanych opłat, zrestartuj sesję/połączenie i tyle.

11

pepe2k napisał/a:
Rawq napisał/a:

U innych operatorów jest podobnie, nic w tym niezwykłego. A czy jest to idiotyczne, czy nie, każdy oceni sobie sam. Trzeba się dostosować - nie chcesz mieć naliczanych opłat, zrestartuj sesję/połączenie i tyle.

No to muszę z tym jakoś żyć smile Dzięki za wyjaśnienia

misioooo napisał/a:

Przy Gargoyle nie ma problemu - najprościej to ustawić automatyczne reboot routera o zadanej godzinie...
Ciut trudniej - napisać prosty skrypt robiący ifup dla połączenia i odpalać go o zadanej porze przez crona (wtedy routera całego nie restartujemy).

Modem ma własne zasilanie z baterii więc restart routera nie zrestartuj połączenia.
Jakieś pomysły ?

12 (edytowany przez misioooo 2014-09-15 16:44:18)

To restart połączenia samego skryptem... Nie znam się na bash czy ash, ale może stwórz taki pliczek wan_restart.sh w katalogu /usr/bin:

#!/bin/sh
/sbin/ifup wan

Nadaj mu prawa do wykonywania (chmod +x wan_restart.sh) i ustaw jego odpalenie o zadanej porze przez crontab?
Poprawcie mnie jak coś nakmociłem...
wpis do crontaba (polecenie: crontab -e)

1 0 * * * /usr/bin/wan_restart.sh

Będzie się odpalał o 00:01 codziennie

13

Sprawdzę to jak tylko będę w domu smile Dzięki za podpowiedź sam bym nie dał rady

14

pepe2k napisał/a:
Rawq napisał/a:

A co na to zapisy umowy? Jest w nich informacja o tym, że sesję należy przerwać?

15

rufik napisał/a:
pepe2k napisał/a:
Rawq napisał/a:

A co na to zapisy umowy? Jest w nich informacja o tym, że sesję należy przerwać?

Oczywiście, że nie... i z Playem już były o to chyba nawet batalie z UOKiK-iem w tle, bo oni mają z tym problem. Zazwyczaj przy takich bezpłatnych taryfach operator przydziela IP z innej puli. Nie wiem jak w Play, bo dawno nie korzystałem, ale u innych dzieje się to najczęściej z automatu (wymuszenie odnowienia adresu).

16

W Play to czasami działa w obie strony - ostatnio jechałem jeszcze pół dnia choć ważność poł. wychodzących już upłynęła. Oczywiście po rozłączeniu nie dało się wznowić : )

TP-Link WDR4300 + E398
WD MyNet N600 + E3131 + E3372
WNDR3700v2
WGT634U

17

Nie ma zapisu w umowie, nic na ten temat nie ma w regulaminie. Jak działa w obie strony to będę z tego korzystał smile

18

misioooo napisał/a:

wpis do crontaba (polecenie: crontab -t)
crontab -e

19

Niestety ifup wan nie działa z modemem Huawei  e5372, testowałem na innym modemie i polecenie ifup wan się wykonuje. Ale nie na e5372

20

To jak się nazywa interfejs u CIebie, przez który leci net do świata?

21 (edytowany przez Rawq 2014-09-16 07:23:28)

misioooo napisał/a:

To jak się nazywa interfejs u CIebie, przez który leci net do świata?

Wydaje mi się, że wwan0

Konfiguracje mam tak jak na screenie
Obrazek

22

Dlaczego masz DHCP (Kablowe), a interfejs bezprzewodowy?
Nie powinno być w "Połączenie" Modem CDMA/3G... ? Jak dla mnie to nie powinno Ci to działać (bo nie masz ustawionego modemu, ttyUSB, APN etc...)

23

Bo ma hlinka.

24

misioooo napisał/a:

Dlaczego masz DHCP (Kablowe), a interfejs bezprzewodowy?
Nie powinno być w "Połączenie" Modem CDMA/3G... ? Jak dla mnie to nie powinno Ci to działać (bo nie masz ustawionego modemu, ttyUSB, APN etc...)

Z tym modemem działają podobno dwie konfiguracje, pierwsza taka jak widziałeś a druga
Obrazek  ale tą musze sprawdzić bo nie wiem czy działało

25

pepe2k napisał/a:
Rawq napisał/a:

W Orange sesja jest resetowana zdalnie przez operatora 2 razy dziennie - o 0:00 i 8:00 smile

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200