1

Temat: E3272 i pytanie o prędkość

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.

Od niedawna jestem szczęśliwym(?) posiadaczem modemu E3272 (21.436.11.00.264) i abonamentu w PLAY. Kiedy podłączam modem do komputera i łączę się Mobile Partnerem osiągam prędkości rzędu 30Mbit/s  / 5Mbit/s. Wymuszony tryb LTE w modemie. Posiadam router TP-Link TL-MR3420 v2. Kiedy wkładam modem do tego routera prędkość spada do ok. 20/3. Próbowałem na fabrycznym fw i na Gargoyle - efekt porównywalny. Modem podłączany bezpośrednio lub przez aktywny hub usb - bez różnicy. Pomyślałem, że może TP-Link nie daje rady. Zdobyłem na testy Routerboard 2011UiAS-2HnD-IN - dość potężny sprzęt - niestety prędkości porównywalne z TP-Link. Czy to możliwe, aby sterowniki dla linuxa były mniej wydajne niż dla windows? Czy zmiana firmware modemu może pomóc? Czy macie jakiś pomysł, aby podnieść prędkość w moim przypadku?

Dzięki i pozdrawiam.

2 (edytowany przez jarek7714 2014-09-14 14:37:24)

Odp: E3272 i pytanie o prędkość

futrix napisał/a:

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum.

Od niedawna jestem szczęśliwym(?) posiadaczem modemu E3272 (21.436.11.00.264) i abonamentu w PLAY. Kiedy podłączam modem do komputera i łączę się Mobile Partnerem osiągam prędkości rzędu 30Mbit/s  / 5Mbit/s. Wymuszony tryb LTE w modemie. Posiadam router TP-Link TL-MR3420 v2. Kiedy wkładam modem do tego routera prędkość spada do ok. 20/3. Próbowałem na fabrycznym fw i na Gargoyle - efekt porównywalny. Modem podłączany bezpośrednio lub przez aktywny hub usb - bez różnicy. Pomyślałem, że może TP-Link nie daje rady. Zdobyłem na testy Routerboard 2011UiAS-2HnD-IN - dość potężny sprzęt - niestety prędkości porównywalne z TP-Link. Czy to możliwe, aby sterowniki dla linuxa były mniej wydajne niż dla windows? Czy zmiana firmware modemu może pomóc? Czy macie jakiś pomysł, aby podnieść prędkość w moim przypadku?

Z Twojego opisu wnioskuję że łączysz modem w trybie RAS, a w celu osiągnięcia większych prędkości musisz łączyć modem z siecią w NDIS (jako karta sieciowa), choć MR3420 to słaba jednostka dla modemu LTE i używanego sterownika NDIS.

3

A czy ja mogę wybrać tryb NDIS, czy jest to zależne od firmware? Modem pochodzi z allegro, na obudowie na napis HiLink, ale jest prawdopodobnie przeflashowany na nie-HiLink, bo instaluje się jako modem.

4

futrix napisał/a:

A czy ja mogę wybrać tryb NDIS, [...] instaluje się jako modem.

Jeśli to modem, to w MP od Play jest zakładka, w której można wybrać RAS lub NDIS.

5

Opanowałem przełączanie między trybami za pomocą komend AT, ale rezultaty nie są jednoznaczne. Rzeczywiście do tej pory korzystałem z trybu RAS. Po przełączeniu na NDIS przy podłączeniu modemu bezpośrednio do komputera różnicy w prędkości nie widać. Po podłączeniu do TP-Linka z Gargoyle prędkość pobierania ok 20Mbit, wysyłanie ciut szybsze (niż RAS), ale za to połączenie mniej stabilne - tzn. w trakcie testu prędkość mocno 'faluje' i spada w trakcie przy pobieraniu do kilku Mbit. Mikrotik za to nie obsługuje tego modemu w trybie NDIS, więc wnioski nie są rozstrzygające. Aktualnie powróciłem do trybu RAS i łącze działa jak wcześniej, czyli modem w routerze - prędkość 20Mbit, modem w komputerze - prędkość 30Mbit. Innych pomysłów na razie brak.

6

Znany problem, sterowniki cdc-ncm w kernelu 3.10 są mocno niedopracowane.
Jedyne co o nich można powiedzieć to to że działają.
Generalnie poczytaj sobie ten wątek: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=8634
Dopiero w kernelu 3.15 są zmiany, a o nim w openwrt póki co można zapomnieć.

7

Staram się ogarnąć to o czym piszecie w tym wątku. Wynika mi z tego, że na tym modemie póki co na większe osiągi nie ma co liczyć, ew. za czas jakiś (rok-dwa?) kiedy to zostaną zaktualizowane sterowniki po aktualizacji jądra? Być może powinienem się zastanowić nad zmianą modemu. Jaki modem byście polecili, aby było jak najmniej problemów przy możliwie dobrych osiągach? (musi mieć gniazda anten zewn.) A może ktoś ma testowy build dla mr3420 ze spatchowanym sterownikiem o mniejszym buforze?

8

Wybierz jakiś z Hilinkiem i bedziesz miał full prędkości

9

Wiem, że mój E3272 był oryginalnie HiLinkiem (napis na obudowie), ale prawdopodobnie został przeflashowany. Czy mogę bezpiecznie pobrać z netu firmware HiLink do niego i wgrać? Macie może namiar na sprawdzony firmware?

10 (edytowany przez edos 2014-09-16 17:08:38)

Hej, ja osobiście przerabiałem taki e3272 na hilink-a a użyłem do tego zestawu E3272_POLSAT_SW_22.436.07.04.1202
łącznie z webui Update_WEBUI_13.100.04.06.1202

Coś do poczytania cytat z innego forum :Wgrywając "firmware" z cyframi początkowymi 21 np. 21.470.05.00.00
proszę wgrać "dashboard" np. E3272-153_P4_V23.015.02.00.264 ("Mobile Partner" od Play),
link: http://consumer.huawei.co...ex.htm?id=21562
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wgrwając "firmware" "HiLink" tzn. z cyframi początkowymi 22 (np. 22.470.07.00.00)
proszę wgrać "WebUI" (np. 13.100.10.00.03).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firmware typu HiLink oraz WebUI od "Cyfrowego Polsatu" E3272-153_Polsat_V22.436.07.04.1202
link: http://consumer.huawei.co...ex.htm?id=21544
Na stonie: http://consumer.huawei.co...tm?keyword=3272
zapewne za jakiś czas będą kolejne "ciekawe" pliki.

11

@edos: popraw linki, zamknij je w tagi url.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

12

Ja przerabiałem Hilink-a z plusa kilka razy w obie strony, a wszystko co jest do tego potrzebne wrzuciłem tu https://www.mediafire.com/folder/ybvq5i1fmaf9o/e3272

13

Dzięki, potestuję wieczorem. Mam nadzieję, że nie uwalę modemu.

14

Śmiało! Przerobiłem swojego E3272 z Playa na HiLink. Użyłem wersji: 153_22.470.07.00.00 i webui 13.100.10.00.03.
Modem współpracuje z WDR3600 i BB. Jestem bardzo zadowolony.

15

A jest jakaś instrukcja w jakiej kolejności wgrywać?

16 (edytowany przez zurdar 2014-09-18 06:50:33)

marek,

A nie lepiej było go podłączyć w NDIS unikając podwójnego NATu? Pytam bo teraz też jestem na etapie podłączenia E3272 z Play (nie HiLink) do WDR4300 (na BB z LUCI).

17

mcp, dzięki jeszcze raz za wrzucenie zestawów. Wgrałem HiLink i (nie uwalając modemu) zrobiłem testy. Przede wszystkim net działa z podobną prędkością bezpośrednio w kompie i w routerze (tp-link i mikrotik) i to jest dokładnie to o co mi chodziło. Aktualnie osiągam 25-30Mbit/4-6Mbit na mr3420 z ostatnim gargoylem.
Podwójny NAT jest dla mnie bez znaczenia (nie wiem czemu tak wszyscy się tego boją), bo prędkość lepsza, pingi niższe, a publicznego adresu z pełnym dostępem i tak w Playu nie uświadczę, więc pojedynczy czy podwójny NAT - bez różnicy!
zurdar - u mnie w trybie NDIS ten modem nie działał stabilnie - prędkość falowała.

18

I ciebie na mr3420 być może tak. Jednak 3600/4300 wedle wszelkich doniesień powinny sobie bez problemu radzić z prędkościami do ok 50-60Mbit a marek pisał właśnie o 3600.

19

@zurdar to nawet nie chodzi o te kilka Mb/s mniej lub więcej, ja mam 3600 i do wczoraj pracował z E398 w Plusie. Teraz włożyłem E3372 HiLink i muszę przyznać, że to inna bajka. Połączenie i rejestracja w sieci (LTE) trwała może ze 3 sekundy od włożenia modemu do gniazda USB, nie potrzebny monitor połączenia itp. Po kilku dniach napiszę jak ze stabilnością połączenia, czy są jakieś przerwania, zawieszenia itp. Niestety na E398 czasami zdarzało się brak połączenia i albo ręcznie restart WAN albo z automatu monitor połączenia.
Testowałem też 3272 nie hilink i w zasadzie niczym się nie różnił od E398, czasy połączenia, przerwy w połączeniu praktycznie takie same.
Własnie dlatego chce przerobić tego 3272 na HiLinka.

@futrix w jakiej kolejności wgrywa się te pliki z zestawu @mcp

20 (edytowany przez futrix 2014-09-18 07:36:01)

Najpierw firmware - czyli ten większy, a potem WEBUI. Aby wgrać ten pierwszy potrzebowałem Flash Code, który wyciągnąłem z modemu programikiem Unlock Huawei, który jest załączony w pakiecie Modem od mcp. Pomiędzy wgraniem firmware, a webui musiałem wyjąć modem, włożyć ponownie i poczekać aż zainstalują się wszystkie urządzenia. Poszło dość gładko.

Co do czasu gotowości na HiLink - nie powiedziałbym, że to są 3 sekundy, bardziej 15-20s, dopiero czas pokaże, czy jest to całkowicie bezproblemowe. Póki co jestem zadowolony.

21

Zapodam mały off-topic: czy dla E3276 (z CP) też jest procedura flashowania do wersji HiLink? Spróbowałbym sobie jak to działa...

22

@KMY,

Rozumiem. Nie pozostaje mi nic innego jak przetestować samemu.

23

Jest, E3276 był pierwszy.
Tylko odpowiedni firmware musisz sobie znaleźć.

24 (edytowany przez pawlak2 2014-09-18 21:20:10)

Z tego co ja znalazłem w necie to E3276 są dwie wersje sprzętowe i nie da się ich wzajemnie przeflashować.
Aczkolwiek sam nie sprawdzałem i jeżeli komuś się uda to chętnie skorzystam z porady jak smile.
Pliki z firmware do obu wersji są na chomiku lesiolo

25

futrix napisał/a:

Podwójny NAT jest dla mnie bez znaczenia (nie wiem czemu tak wszyscy się tego boją), bo prędkość lepsza, pingi niższe, a publicznego adresu z pełnym dostępem i tak w Playu nie uświadczę, więc pojedynczy czy podwójny NAT - bez różnicy!
zurdar - u mnie w trybie NDIS ten modem nie działał stabilnie - prędkość falowała.

Ja używam E398/NDIS/QMI i raz nie mam problemów z powolnym połączeniem, dwa nawet na DIR-505 wyciągał mi do 60Mbps (teraz już transfery w Łodzi na tym poziomie są nieosiągalne http://www.speedtest.net/result/3770398574.png ), trzy nie mam żadnej różnicy między modemem w komputerze a routerze, cztery korzystając z publicznego adresu mam go na WAN routera (pełną kontrolę nad przekierowaniami na konkretne urządzenia w sieci lokalnej tcp/udp 1-65535). Tą stabilność to będzie można ocenić po co najmniej 30 dniach ciągłej pracy urządzenia (Huawei B593s-22 poległ po 6 tygodniach, E398 z Gargoyle Cezarego działał ciągle ponad 2 miesiące i to był wymuszony restart update softu). smile