26

Odp: Qos zabezpieczenie swobodnego przeglądania stron.

Tak. Gargoyle używa zmodyfikowanego (dość mocno) skryptu z openwrt. Zainstaluj sobie gargoyle, zobaczy czy i jak chodzi. Jak jesteś zadowolony to zainstaluj sobie pakiety qos-gargoyle i przenieś ustawienia z /etc/config.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Ale rozumiem, że nie ma możliwości użycia tego rozwiązania bez instalowania całego Gargoyle?

28

Możesz sam pakiet zainstalować. Byle żebyś wiedział jak chcesz to później skonfigurować.

29

W sumie to wystarczyło by mi ograniczenie łącza dla poszczególnych stron, np. wszystko co ma w adresie hotfile.com lub rapidshare.com lub 4share.com z góry ma dostępne łącze tylko 2500Kb.

Linksys WRT300n
Asus N18U

30

W limitach chyba możesz coś takiego zrobić o ile mnie pamięć nie myli.

31

na gargulcu rozumiem tak?

Linksys WRT300n
Asus N18U

32

Tak, na grogoyle.

33

Można założyć regułę na konkretne strony w QoS?

Nie działa mi reguła założona na port źródłowy i połączenie przekracza 1000 kB. Nie wpada mi w slow. W Status/Lista Połączeń widzę że są połączenia na porcie 80 i przekraczają 1000 kB ale mają QoS normal.

Domyślnie w Gargoyle są dwie reguły na port 80 normal i fast. Kiedy połączenie wpada w fast dla połączenia na porcie 80?

34

Możesz, ale nie qos a w ograniczeniach. Na eko.one.pl zobacz linki o gargoyle, opisywałem to.

35

OK, tak myślałem. A jak działają reguły na port 80 fast i normal?

36

Od góry reguły są analizowane. Jak się łapie na daną regułę to w niej zostaje.

37

a ja mam inny problem bo ustawiłem sobie tak:

http://img823.imageshack.us/img823/2076/klasyz.th.png

http://img688.imageshack.us/img688/5844/reguy.th.png

i mam problem tego typu że na sprzętach z ip 192.168.2.100-101 czyli tych dwóch które mają osobne dla siebie klasy nazwane Spec i SGS i teraz jest problem bo strony na nich ładują się z drobnymi opóźnieniami nie jest to tak płynne jak wcześniej pakiety odrazu wpadają w klasę odpowiadającą danemu urządzeniu i stronki dziwnie mulą.

często oglądam mecze online na stronkach we flashu i chciałbym by pakiety z tych 2 urządzeń (pc i smartfon) np. najpierw podczas ładowania danej stronki na samym początku wpadały w klasę "Fast" a dopiero jak zacznę na tej stronce odtwarzać tą transmisję Live to by wpadały w klasę odpowiednią dla danego urządzenia.

i jeszcze jedno ważne jest też by oba urządzenia miały dalej jak mają dla pakietów w klasie SGS i Spec miały minimum 2800Kb/s.

czy kolejność reguł u mnie na liście jest odpowiednia?

coś mogę poprawić?

bo gdyby nie te małe opóźnienia w ładowaniu stron to było bo super tak jak jest ale tak to gdy buszuję po niecie to czasem mam wrażenie jak bym miał ping rzędu 500ms a jest około 40ms

38

W sumie nic. Możesz zgłosić Erykowi, ze płynność zawodzi przy takich ustawieniach.

PS. Zrób mały test - wywal wszystko poza dwoma pierwszymi kryteriami na 2.100-101 i zobacz czy nadal będą opóźnienia.

39

Ale ja mam oryginalne Gargoyle.

ale ja chciałbym by najpierw wpadało w fast a dopiero jak przekroczy ten 1MB dopiero pakiety przechodziły do klasy Spec lub SGS.

a jeszcze jedno jak zauważyłeś klasom Spec i SGS przypisałem tylko "1% pojemności pasma"  a może dać więcej czy coś? jak tak to ile?

był bym bardzo wdzięczny jak byś dokładnie przyjrzał się moim regułom i klasom i pomógł dokładniej jeśli oczywiście byś chciał.

40

zapomniałem zapytać czy twój podpis na forum dalej aktualny?

bo kolega ma router TL-MR3420 na zbyciu prawdopodobnie soft uwalony jeśli cię to interesuje napisz PW

41

No oryginalne, oryginalne. A to oznacza że nie jest bug moich buildów tylko problem w samym qos gargoyle jakiś jest.

42

A jak to jest z tym % pojemności pasma gdy jest ustawiona minimalna lub maksymalna prędkość? Ma ono jakiś wpływ czy nie?

43

Jeżeli pasmo będzie wysycone to dostaną taki proces pasma. Masz to w opisie obok tych klas.

44

Ile procent polecałbyś wpisać zamiast tego jednego?

45

A ile potrzebujesz? Masz 6Mb łącza to ile potrzebujesz dla tych hostów żeby działało płynnie?

46

Tak minimum 2500-2800Kb/s dla obu aby mecze się nie cieły.
A możliwe ze przez to że oba urządzenia w odpowiadających i klasach maja wpisane tylko ten 1% może być że przez to strony mula?

47

Znaczy się tyle każde jedno potrzebuje.

48

zrobiłem narazie tak

http://img97.imageshack.us/img97/5138/reguly2.th.png

http://img713.imageshack.us/img713/8836/klasy2.th.png

ale jak włączę ściąganie na jednym i na drugim pliku po FTP to tel wyciąga max  280KB/s a komp resztę a chciałem by było po równo mniej więcej a nie taka rozbierzność.  jak na obu uruchomię meczyk live to na telefonie od czasu do czasu zacina na jakieś 30 sekund. neta mam trochę ponad 6Mb/s bo jak jest tylko jedno urządzenie to max wyciągam 804KB/s.

co znów schrzaniłem???

49

"zacina na jakieś 30 sekund"? Qos nie chomukuje połączeń, więc z tego punktu widzenia nie ma co przerywać na taki okres czasu.

50

Ale w tym czasie w użyciu klas pojawiają się dziwne liczby ujemne typu. "-477685" dlaczego?

A więc skoro to nie wina QoS to mogą tak te klasy i reguły zostać jak na ostatnich screenach?

Nie przeszkadza że procent pojemności w danej klasie jest mniejszy niż prędkość minimalna tej klasy?

Jak jest pełne obciążenie to jest brane co pod uwagę prędkość minimalna w kbps czy procent pojemności? Jak ty byś to zrobił?