Temat: routery z gargulcem nowym kilent i server openVPN
dlaczego router pracujący jako klient openVPN nie przydziela adresów ip klientom do niego podpiętym ?
konfiguracja standardowa przez GUI
wersja 1.6.1.4 (r41182), by obsy oba
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → routery z gargulcem nowym kilent i server openVPN
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dlaczego router pracujący jako klient openVPN nie przydziela adresów ip klientom do niego podpiętym ?
konfiguracja standardowa przez GUI
wersja 1.6.1.4 (r41182), by obsy oba
W sensie że serwer dhcp na lan nie działa?
tak router A jest klientem openVPN i jak chce się do niego podłączyć to nie dostaje IP ale tunel działa bo z routera B servera mogę przez ssh połączyć się z A i tam widzę ze telefon ma przydzielony IP 0_O mimo że telefon nie ma połączenia z A (laptop też nie dostaje)
Na A w ogóle chodzi serwer dhcp? Zobacz w logi czy czasami nie krzyknął że w sieci jest już inny serwer i dlatego się nie uruchomił.
nie ma znaczenie czy na A jest wlaczone dhcp czy nie nie da rady się połączyć, dostęp do routera jest tylko przez ssh od strony serwera open VPN ale jak tylko na A wyłączyłem openVPN to odrazu przydzielił IP
A czasami nie popsułeś sobie tym klientem tablicy routingu?
no zrobiłem tak że na serwerze wygenerowałem paczkę zip wgrałem ja na klienta i tyle
teraz po wyłączeniu VPN router działa jak należy i rozdziela neta tak jak trzeba
Czasami adresacji lan klienta i serwera nie masz takiej samej?
serwer jest na 192.168.1.1 a klient ma 192.168.2.1
dobra po klasycznym restarcie obu routerów zadziałało
ale teraz pytanie czy kompy w sieci z A nie powinny widzieć kompów z sieci B i dysku wpiętego do B ?
To zależy zarówno od konfiguracji klienta na A, jak i serwera na B, owego openvpn. Jak to tak ustawisz to tak też będzie działać.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → routery z gargulcem nowym kilent i server openVPN
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc