1

Temat: ustawienie APN dla modemu HILINK

Witam,
jest to mój pierwszy post tutaj więc na początek chciałbym się przywitać:).
Teraz do sedna. Wczoraj zmieniłem modem na nowy Huawei e3372 ustawiłem go jako DHCP (kablowy) i straciłem możliwość podłączenia się do routera zdalnie (adres publiczny nie działa). Gdzie mogę zmienić apn lub jak inaczej mogę skonfigurować router aby działał publiczny adres.

2

Odp: ustawienie APN dla modemu HILINK

Port 80 wypuśc na świat. W Gargoyle masz zakładke "Dostęp do routera" i tam mozesz wyklikać

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

Tam jest ok. Do zmiany modemu wszystko działało (ustawienia NDIS gdzie można wpisać swój apn)

4

Nie możesz bez wykupienia usługi u operatora. Żaden nasz komórkowiec ot tak na to nie pozwala.

Dwa - jeżeli to hlink to musisz jeszcze w nim przekierowania portów zrób (o ile w gui to w ogóle jest) lub przez upnpc

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

@Cezary

Oczywiście usługa jest wykupiona tak jak pisałem na poprzednim modelu E3276 działało bez zarzutu.
Teraz modem działa na standardowym APN PLUSA czyli "internet" a powinien na "pro.plusgsm.pl" i nie mam pojęcia jak to ustawić:)

6

W gui modemu jak już. Wejdź na 192.168.1.1

7

Panowie pomocy, Potrzebuje zdalnego dostępu do routera.
Adres WAN HILINK to 192.168.8.100 adres www modemu to 192.168.8.1, adres routera to 192.168.0.1. W sieci lokalnej wszystko działa super ale za nic nie mogę się dostać z zewnątrz. Potrzebuje instrukcji krok po kroku jak mam uzyskać dostęp do routera z zewnątrz.

8

Przekierowanie masz zrobić w gui, np. portu 81 na 192.168.8.100:80. O ile w gui modemu masz w ogóle taką opcję.

9

@Cezary

z całym szacunkiem jakby coś takiego było to bym to zrobił. Niestety GUI modemu jest bardzo "ubogie"

10

Szacunek szacunkiem, ale nie zrobisz tego jak nie ma w gui, proste. możesz jeszcze zobaczyć czy upnp nie ma modem włączonego, wtedy dynamicznie możesz zrobić przekierowanie. Jak też nie ma to nie masz jak.

11

Witaj Cezary. Kupiłem e3372 podłączam go do wdr3600 z najnowszym gargoyle. Co mam ustawić aby modem łączył się automatycznię

12

Hlink czy zwykły?

13

Hilink. Zalogowałem się na modem i ustawiłem łączenie automatyczne. Działa ok