Temat: MR 3420 Aktualizacja z poziomu przeglądarki

Witam
posiadam ten router v2.1 a wersja softu to Gargoyle:1.5.10.12 (r37768) nowa wesja to 1.6.21
dawno nie wgrywalem wiec nie pamietam ktora wesje wybrac
czy gargoyle-1.6.2.1-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade.bin
czy gargoyle-1.6.2.1-ar71xx-tl-mr3420-v2-en-squashfs-sysupgrade.bin
I dwa dodatkowe pytania
dlaczego nie dziala mi sprawdzanie dostepnosci nowej wersji z poziomu strony konfiguracji
i czy wgrywajac jeden z powyzszych plikow aktualizacji nie strace ustawien na routerze, skorek itd a jesli tak to jak zaktualizowac oprogramowanie zeby nie utracic wszytkich ustawien aktualnych na ruterze
z gory dzieki

2

Odp: MR 3420 Aktualizacja z poziomu przeglądarki

Zbyt stara wersja. Wgraj bez zachowania ustawień i nie wiem...to "en" w nazwie to oznacza język (ma tak mały flash, że obsy zrezygnował chyba w nim z "internacjonalizacji" i kilku innych rzeczych w nowych wersjach), ale nie jestem pewien. Reasumując - musisz wgrać bez zachowania ustawień. Jest tutaj na forum jakiś link jak ewentualnie poprawić/przywrócić mu ową sprawność z użyciem extroot.

3

czyli mam rozumiec ze po wgraniu musze od nowa dodawac wszystkie kompy i przypisywac adresy ip wszystkim komputerom ?
ustawiac hasla itd ?

4 (edytowany przez build000 2014-09-04 15:29:52)

Dokładnie tak. I bądź przygotowany na spore zmiany w środku - przemyślałbym na Twoim miejscu czy warto z tej wersji zmieniać na nowszą. Wiele osób tu się skarży i wracają na tą wersje co masz Ty (generalnie na serię 1.5.*.*) lub na OFW (ci mniej wytrwali, i.t.d. wink ). Użyj "szukaj" na forum i sam oceń.
To może Cię zainteresować: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7342

5

a jest jakis sposob na zrobienie kopi samych ustawien i ich przywrocenie po wgraniu aktualizacji ?

6 (edytowany przez build000 2014-09-04 15:49:09)

No możesz sobie zrobić jakąś kopię /etc, czy innych ścieżek (zależy co masz tam wymodzone we własnym zakresie oraz nie pamiętam czy w tej wersji był już mechanizm wykonywania kopi zapasowej ustawień z poziomu gui) np. i potem wklepać z niej ręcznie dane - tak na pewno będzie najlepiej dla powodzenia całej operacji. Niektóre pliki są pojęciowo, znaczeniowo, funkcjonalnie tak różne, że nie da się tak wprost użyć ich kopi. Nie chcesz mieć z tym dodatkowych problemów = wklep ręcznie.
I mam tu na myśli to co można wklepać z gui i da się odzyskać jako dane z zachowanej kopi - jak sam coś modyfikowałeś to już w ogóle trudno doradzić - zależy co, jak, i.t.d. (tu raczej musisz się zdać na dodatkowe pytania/zrobić to sam).

7

Masz za starą wersję żeby przywracać kopię ustawień. A nie działa Ci sprawdzenie bo dawno nie ma już repozytorium do którego się odwołujesz w tym sofcie który masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.